Съвършеното сладко от смокини: Божествен вкус и цвят на кехлибар! Ето какво му слагам, за да стане
Ако обичате сладко от смокини (а кой не обича), просто няма как да пропуснете тази рецепта!
За разлика от много други, тук смокините не губят цвета и формата си, а остават цели, потопени в невероятния кехлибарен сироп. Може да го хапвате върху палачинки или мекички, а може да приготвите и най-вкусните десерти с това домашно смокиново сладко.
Кехлибарено сладко от смокини
Необходими Продукти:
1 кг смокини
1 кг захар
200 мл вода
1 лимон
1 пак.лимонтузу
по желание – няколко листа индрише
по желание – ванилова захар.
Начин на Приготвяне:
Това е основната пропорция, ако работите с повече от 2,3 или 4 кг, използвайте възможно най-голяма тенджера, за да не ви се разпаднат смокините. В по-голям съд ще сварите сладкото по-бързо.
Забележка: Това сладко от необелени смокини не трябва да се вари дълго време, защото ще се захароса почти за 24 часа, така че варете колкото е достатъчно, а сиропът да остане малко по-рядък.
Благоприятното действие на смокините започва от лечението на акне и пъпки до превенцията на акне. Смокините са богати на бета каротин, витамини А, С, Е и К, калций, желязо и други минерали.
Смокините имат много повече лечебни свойства, затова се възползвайте от сезона на този плод, за да го запазите пресен и пригответе този вкусен десерт. Ето процедурата:
ПРОЦЕДУРА:
Проверете смокините дали са твърди, отстранете дръжките им и ги набодете 3-4 пъти с клечка за зъби. Разтворете 1 пак. лимонтузу в чаша студена вода. С този разтвор напръскайте смокините.
След това добавете студена вода, колкото да покрие смокините в купата. Оставете ги да престоят така около 20 минути, тоест докато приготвите сиропа, в който след това ще варите сладкото.
За сиропа: на 1 кг захар се добавят 200 мл вода, след което се слага на силен огън, за да се разтвори захарта. Сиропът трябва да получи консистенцията на мед. Прецедете смокините от разтвора, след което ги добавете към сиропа.
Първоначално гответе смокините на силен огън, след което можете да намалите температурата. Този вид смокини са доста разпространени, имат червен цвят и не са много големи. Когато берете, избирайте по-твърди плодове, които не са напълно узрели.
Разклащайте тенджерата от време на време и когато заври, събирайте пяната от повърхността, която ще се натрупа и ще стане плътна. Не трябва да остава никаква пяна, а при събирането внимавайте да не съберете и сиропа.
Когато десертът е почти готов, изключете котлона и съберете останалата пяна. След това проверете плътността на сиропа, като капнете една капка върху дървена дъска – ако остане на цяла (не се разтича), значи е готово.
Добавете резенчетата лимон без семките, докато сиропът е горещ и ги натиснете леко с лъжицата отгоре, за да се напоят със сиропа. Добавете 2-3 листа индрише или ванилова захар.
Покрийте сладкото с влажна кърпа и оставете така да изстине до следващия ден. Разпределете сладкото в студени буркани.
Добави Коментар