Баба ми слага брашното във фризера, защото ...
Замисляли ли сте се защо е полезно да замразите брашното? На пръв поглед тази идея може да изглежда напълно ненужна, но всъщност е точно обратното. Открийте защо и кои видове брашно си струва да бъдат замразени.
Фризерът е много практично и почти незаменимо устройство в кухнята. Докато хладилникът удължава свежестта на продуктите с няколко дни, фризерът може да я удължи до няколко месеца.
Защо да замразяваме брашно?
Замисляли ли сте се защо бихте искали да сложите брашно във фризера? В крайна сметка това не е месо или плодове, които бързо се развалят. Брашното можем да държим в кухненския шкаф дълго време, без да се притесняваме, че ще се развали. Но дали наистина е така?
Не съвсем. Брашното може да се развали, дори и да има дълъг срок на годност. Това може да се случи поради влагата във въздуха или вредители, които могат да се развият в пакета с брашно.
За да предотвратите това, просто го замразете. Това е чудесен метод, особено ако имате големи запаси от брашно и не можете да го изразходвате за кратко време.
Как да замразим брашно?
Достатъчно е да го прехвърлите от оригиналната опаковка в херметически затворен съд. Въпросът за плътността на затварянето е изключително важен – важно е да не допускаме влага вътре. Трябва също така да се уверите, че съдът е добре напълнен с брашно, защото колкото по-малко въздух има в него, толкова по-дълго ще се запази свежестта и качеството на брашното.
Определено си отбележете деня, в който поставяте брашното във фризера. Напомняме, че замразяването удължава срока на годност, но не предотвратява развалянето на продуктите напълно. Още нещо важно – поставете съдовете с брашно далеч от продукти с интензивен мирис като риба или лук. Въпреки че нищо не би трябвало да проникне в добре затворения съд, е по-добре да сме предпазливи.
Никога не замразявайте брашното в оригиналната му опаковка, т.е. хартиеното пакетче – хартията попива влагата и такова брашно няма да бъде годно за употреба.
Какви са предимствата на замразяването на брашното?
Замразяването на брашното, макар и не абсолютно необходимо, е практичен начин да удължите срока му на годност. Това е особено важно за ечемичено, ръжено и пълнозърнесто брашно, които при съхранение в шкаф имат сравнително кратък срок на годност. Те издържат само 1-2 месеца, но във фризера могат да се съхраняват 4 месеца до половин година.
Финото пшенично брашно може да се замрази най-дълго – до две години!
Друго предимство е защитата от вредители. В кухнята често се развиват хранителни молци, които намираме освен в брашното и в други хранителни продукти. Присъствието им се познава по характерните паяжини, в които се заплита брашното, както и по ларвите и молците, които се появяват в шкафовете или по тавана на кухнята.
Замразяването на брашното не изисква много усилия и, както виждате, е много практично.