Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В любим от детството ни салам слагат всичко, но не и...

Ключови думи: салам, българия, производство, анализ

Често в България продуктите, които консумираме, не са точно това, което пише на етикетите им. Така редовно се случва да си закупим краве масло от палма, водно пиле и кренвирши от нишесте. В този списък спокойно вече намира място и телешкият салам.

Последни проверки, направени в магазинната мрежа на страната, показват, че в иначе харесваният колбас има почти всичко друго, но не и телешко месо. Това може и да се разбере и без лабораторни анализи, ако потребителите си направят труда да хвърлят едно око на етикетите, които производителите са задължени да поставят на продуктите си.

Състав

При по-внимателен преглед на оскъдната информация, дадена ни от производителите, може да се види, че голяма част от българските телешки салами са направени от свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители и консерванти. Отделно от това, ако все още не са се отказали от покупката си, потребителите разбират, че колбасът, който купуват, е обилно "подправен" с цяла палитра от химикали, като дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

Обикновено на етикетите има и дълга поредица от познати и непознати Е-та като: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др., пише gotvach.bg. Изследване на Университета по хранителни технологии е установило, че в по-голямата част от телешките салами и кренвирши има голямо съдържание на машинно обезкостеното месо.

То се нарича още прат (месокостен хомогенат).

Добива се от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Анализът е установил, че основното съдържание на тази по-скоро смес, отколкото месо, е главно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан, както и голям процент смлени кости на прах.

Редица изследвания на български и световни експерти са доказали, че ползването на тази смес в изработката на колбаси е опасно и може да доведе до развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава. Отделно от това огромен процент от месото, което се влага в производството на български колбаси, е пред разваляне и дори гниене.

Това обаче не притеснява производителите при условие, че в месото в този етап на разлагане може да има наличие на патогенни микроорганизми като салмонела, листерия, стафилококи.

6
Коментара по темата
6.
Баста
26.08.2024 12:14:56
До кога ще ни тровите?
Писна ми от демократичен тоталитаризъм!
Искам да ям истински неща!
5.
Аlex
26.08.2024 09:03:03
Полската консерва ПЕК е по-близо до РУСЕНСКО ВАРЕНО отколкото МОНТАНСКО ОВЛ АШКЕНО, ГАГАУЗКО НАЦЕПЕ НО И СТОЛИПИНОВСКО ОЦ ИГАНЕНО!
4.
Дидо
26.08.2024 08:07:42
Дядо ми работеше в "Родопа" до 1989, после ведин сливенски месокомбинат - забравих му името!Как да е, цял живот ядеше месо и носеше с торби от "Родопа", че и за съседите имаше....От както започна работа в Сливен СПРЯ ДА ЯДЕ МЕСО!...И ни каза, че ако знаем какво слагат в саламите и кренвиршите и НИЕ ЩЕ СПРЕМ!!Просто беше ОТВРАТЕН!!!
3.
не купувайте!
26.08.2024 07:54:12
Спрете да купувате салами! Сирене! Масло! Спрете да купувате въобще! Спрете и да работите! Спрете да плащате данъци. Това е решението! Всички държавни и общински служители работят срещу народа и страната ни и в полза на мафията! Последен факта- Мавродиев, Доган Борисов Пеевски - вълка! Всички са ...
2.
Шмиргел
26.08.2024 07:31:25
Не купувам никакъв колбас и кайма! Знам , че месото също не е онова което беше,но поне го виждаш,че е месо. Искаш кайма-парче бут или плешка и в блендера. Някога си спомням как познати от Гърция идваха и пазаруваха щафети салам и пити кашкавал,а ние се чудехме ЗАЩО като при тях имаше всичко. Гърка казваше че има всичко,но няма контрол и не знаеш какво ядеш. Е, това време дойде при нас!
1.
ми яжте
25.08.2024 21:29:10
саБАлам.....!!!
  Добави Коментар
Любовта им бе голяма, но... Продължи под 36 месеца Свали с 30 години по-младо гадже "Рос" от "Приятели" има подход с дамите 
Песимизъм на форума в Давос, шеф на корпорация зове за инвестиции в Европа Ако Тръмп съумее да отключи частния капитал и да заработи чрез по-малко регулации, ще направи САЩ по-малко зависими от собствените си фискални проблеми, каза Лорънс Финк Тази стюардеса изчерви мрежата Влюбените емотикони полетяха
Който от маскарад разбира, тук се спира! Само да внимава като пие бира... Градусът на емоциите в Перник достига световни висини Песков: Путин е готов за разговор с Тръмп Кремъл очаква съответните сигнали от Вашингтон
Една от най-големите музикални сензации от 90-те – групата C-Block идват в Поморие за Деня на любовта Концертите ще започнат в 14.00 часа, а официалното откриване ще бъде в 16.00 ч. Мартин Копривленски срещу Факри Сабри “Самураят”на юбилейната галавечер MAX FIGHT 60  Срещата ще бъде в 3 рунда по правилата на К-1, а категорията е до 77 кг.
Министърът на туризма и кметът на Община Самоков обсъдиха възможностите за развитие на туризма в региона С общи усилия могат да бъдат реализирани проекти за целогодишен туризъм, освен добре познатия зимен такъв, каза Мирослав Боршош Гръцки учен откри топлата вода: Македонците са българи! Сегашните ни комшии нямат нищо общо с Филип и Александър Македонски, ДНК-то им е едно към едно с нашето
Враца, Плевен и Шумен също обявявиха грипна епидемия (КАРТА) Хасково удължава мерките Над 28 тона текстилни отпадъци са събрани в община Несебър Вижте къде са разположени специализираните контейнери за събиране на този вид непотребни вещи