Вашият сигнал Връзка с Флагман

В любим от детството ни салам слагат всичко, но не и...

В любим от детството ни салам слагат всичко, но не и...
Ключови думи: салам, българия, производство, анализ

Често в България продуктите, които консумираме, не са точно това, което пише на етикетите им. Така редовно се случва да си закупим краве масло от палма, водно пиле и кренвирши от нишесте. В този списък спокойно вече намира място и телешкият салам.

Последни проверки, направени в магазинната мрежа на страната, показват, че в иначе харесваният колбас има почти всичко друго, но не и телешко месо. Това може и да се разбере и без лабораторни анализи, ако потребителите си направят труда да хвърлят едно око на етикетите, които производителите са задължени да поставят на продуктите си.

Състав

При по-внимателен преглед на оскъдната информация, дадена ни от производителите, може да се види, че голяма част от българските телешки салами са направени от свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители и консерванти. Отделно от това, ако все още не са се отказали от покупката си, потребителите разбират, че колбасът, който купуват, е обилно "подправен" с цяла палитра от химикали, като дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

Обикновено на етикетите има и дълга поредица от познати и непознати Е-та като: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др., пише gotvach.bg. Изследване на Университета по хранителни технологии е установило, че в по-голямата част от телешките салами и кренвирши има голямо съдържание на машинно обезкостеното месо.

То се нарича още прат (месокостен хомогенат).

Добива се от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Анализът е установил, че основното съдържание на тази по-скоро смес, отколкото месо, е главно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан, както и голям процент смлени кости на прах.

Редица изследвания на български и световни експерти са доказали, че ползването на тази смес в изработката на колбаси е опасно и може да доведе до развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава. Отделно от това огромен процент от месото, което се влага в производството на български колбаси, е пред разваляне и дори гниене.

Това обаче не притеснява производителите при условие, че в месото в този етап на разлагане може да има наличие на патогенни микроорганизми като салмонела, листерия, стафилококи.

6
Коментара по темата
6.
Баста
26.08.2024 12:14:56
До кога ще ни тровите?
Писна ми от демократичен тоталитаризъм!
Искам да ям истински неща!
5.
Аlex
26.08.2024 09:03:03
Полската консерва ПЕК е по-близо до РУСЕНСКО ВАРЕНО отколкото МОНТАНСКО ОВЛ АШКЕНО, ГАГАУЗКО НАЦЕПЕ НО И СТОЛИПИНОВСКО ОЦ ИГАНЕНО!
4.
Дидо
26.08.2024 08:07:42
Дядо ми работеше в "Родопа" до 1989, после ведин сливенски месокомбинат - забравих му името!Как да е, цял живот ядеше месо и носеше с торби от "Родопа", че и за съседите имаше....От както започна работа в Сливен СПРЯ ДА ЯДЕ МЕСО!...И ни каза, че ако знаем какво слагат в саламите и кренвиршите и НИЕ ЩЕ СПРЕМ!!Просто беше ОТВРАТЕН!!!
3.
не купувайте!
26.08.2024 07:54:12
Спрете да купувате салами! Сирене! Масло! Спрете да купувате въобще! Спрете и да работите! Спрете да плащате данъци. Това е решението! Всички държавни и общински служители работят срещу народа и страната ни и в полза на мафията! Последен факта- Мавродиев, Доган Борисов Пеевски - вълка! Всички са ...
2.
Шмиргел
26.08.2024 07:31:25
Не купувам никакъв колбас и кайма! Знам , че месото също не е онова което беше,но поне го виждаш,че е месо. Искаш кайма-парче бут или плешка и в блендера. Някога си спомням как познати от Гърция идваха и пазаруваха щафети салам и пити кашкавал,а ние се чудехме ЗАЩО като при тях имаше всичко. Гърка казваше че има всичко,но няма контрол и не знаеш какво ядеш. Е, това време дойде при нас!
1.
ми яжте
25.08.2024 21:29:10
саБАлам.....!!!
  Добави Коментар
Това са най-големите предатели в зодиака Бъдете предпазливи с тях, защото могат да ви наранят по всяко време, казват астролозите Неприятно: Множество мъртви риби и раци във водите на... Река Черни Лом
Училище във Варна забрани ползването на телефони и в междучасията Учениците забелязват, че успехът им се повишава след забраната Не е на себе си от щастие Венелин Венков съобщи голяма новина
Оставиха в ареста шофьора, предизвикал катастрофа с две жертви на „Тракия” Мъжът е без книжка и седнал зад волана след употреба на алкохол Изповяда се Марешка Бардем разкри как се стигнало до брака й, когато е едва на 14 години
Двоен трик прави баницата по-пухкава и въздушна отвсякога За да приготвите най-добрата баница, не е нужно да добавяте никакви скъпарски съставки, а само да нарежете корите на ивици и да ги нагънете в сместа, като ги напоите добре Тези зодии никога не трябва да са във връзка Има двойки зодии, които не си подхождат и връзка между тях би просъществувала много трудно, а по-често завършва бързо и много токсично
Ямбол се сбогува с Марин Маринов Българинът загина в Газа Светът изтръпна: Чернобил се пробуди заради зейнала дупка Украинските власти търсят начини да поправят защитното покритие на повредения четвърти блок на изведената от експлоатация атомна електроцентрала
Разкри голямата си мечта Изгледал съм всички сезони и силно вярвах и се молех да ми се случи и на мен, споделя Вениамин Тези 3 зодии никога не спазват обещания си! Каквито и бъде изречено от тях, то едва ли ще се превърне в реалност