Урок по кулинария: Съвременните баби вече така приготвят бурканите с домати!
Всички се оплакват, че трябва да се направи нещо за реколтата, за която работихме упорито цяло лято. Но колко хубаво е да отворите тези многобройни буркани по-късно през зимата и да откриете нови (или стари и любими) вкусове, да почерпите роднини и приятели с вашите вкусотии.
И какво са казали хората – ден година храни! И именно заради това е много важно да приготвим най-вкусната зимнина, която през студените месеци да отворим и похаптем.
То е свързано с домати в буркани. Но не си мислете, че говорим за класическа рецепта, не! Тази е доста странна, но вкусът на доматите се запазва. И така – става въпрос за домати в желе, които много съвременни баби из започнаха да приготвят. Знайте, че това е оригинално и вкусно предястие, идеално за празнична трапеза. Той съчетава свежестта на доматите с гладката текстура на желе, създавайки интересна комбинация от вкусове и текстури.
Рецепта за домати в желе
Необходими продукти
- Домати (месести, малки) - 1 кг
- Вода - 1л
- Захар - 2 с.л. л.
- Сол - 1 с.л. л.
- Лимонена киселина - 1 ч.л.
- Дафинов лист - 2 бр.
- Бахар - 5 зрънца
- Желатин - 25 гр
- Копър или магданоз - по желание
Начин на приготвяне:
-
Накиснете желатина в 100 мл студена вода и оставете да кисне 30 минути (или следвайте инструкциите на опаковката).
- Измийте доматите и направете върху тях кръстовидни разрези. Залейте ги с вряла вода за 30 секунди, след което веднага ги потопете в ледена вода. Това ще улесни отлепването.
- Обелете доматите. Оставете ги цели или ги нарежете на половинки в зависимост от големината.
- В голяма тенджера кипнете 1 литър вода, добавете сол, захар, дафинов лист и бахар. Гответе на среден огън за 5-7 минути, след което добавете лимонена киселина. Прецедете маринатата, като отстраните подправките.
- Загрейте набъбналия желатин на водна баня или в микровълнова фурна до пълното му разтваряне (не кипвайте!). Изсипете разтворения желатин в горещата марината и разбъркайте добре.
- Поставете готовите домати в стерилизирани буркани. По желание може да добавите стръкчета копър, босилек или магданоз за вкус. Залейте доматите с горещата марината с желатин. Затворете бурканите със стерилизирани капаци.
- Бурканите се поставят в голяма тенджера, чието дъно е постлано с кърпа, заливат се с вода до нивото на закачалките на бурканите и се стерилизират на слаб огън: 0,5 л - 10 минути, 1 л - 15 минути.
- Внимателно извадете бурканите от водата и затворете плътно капаците. Обърнете бурканите с капачките надолу и оставете да се охладят напълно на стайна температура.