Леля Стефка ми даде истинската рецепта за домашна лютеница от едно време
Необходими продукти
червени чушки - 5 кг месести
домати рома - 3 кг
патладжани - 2 кг
моркови - 1 кг
лук - 2 глави
чесън - 1 глава /стар/
олио - 150 мл
сол - 1.5 с.л.
захар - 1.5. с.л.
кимион - 2 ч.л.
чубрица
магданоз - пресен
Начин на приготвяне
Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат на фурна или в чушкопек заедно с обеления и нарязан патладжан на 200 °C за 20 минути от всяка страна.
Морковите се белят и сваряват до омекване. След като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза.
Докато се пекат зеленчуците, доматите се смилат на мелачка. Смленият продукт прецеждам в тензух, за да се отдели излишната вода, тъй като от другите зеленчуци ще пусне още.
След като всичко е смляно, се поставя в дълбока тенджера, като трябва да се има предвид разширяването на лютеницата по време на варенето.
Котлонът се пуска на средна степен и се чака да заври. Прибавят се подправките и олиото и се бърка с дървена лъжичка, точилка, докато селската лютеница вече не се излива или когато се мине с лъжицата, остава следата. По време на бъркането се опитва и се преценява дали да добавите сол, захар, олио.
Когато е готова, я оставям за 5 минути и още гореща се слага в сухи стерилизирани буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата с домашна лютеница от едно време.
Източник: Gotvach.bg
има си рецепти, има и книги, все още знаем как се прави оригинална лютеница, стига сте се излагали.....