Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Леля Стефка ми даде истинската рецепта за домашна лютеница от едно време

Ключови думи: рецепта, лютеница, домашна лютеница

Необходими продукти

червени чушки - 5 кг месести
домати рома - 3 кг
патладжани - 2 кг
моркови - 1 кг
лук - 2 глави
чесън - 1 глава /стар/
олио - 150 мл
сол - 1.5 с.л.
захар - 1.5. с.л.
кимион - 2 ч.л.
чубрица
магданоз - пресен

Начин на приготвяне

Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат на фурна или в чушкопек заедно с обеления и нарязан патладжан на 200 °C за 20 минути от всяка страна.

Морковите се белят и сваряват до омекване. След като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза.

Докато се пекат зеленчуците, доматите се смилат на мелачка. Смленият продукт прецеждам в тензух, за да се отдели излишната вода, тъй като от другите зеленчуци ще пусне още.

След като всичко е смляно, се поставя в дълбока тенджера, като трябва да се има предвид разширяването на лютеницата по време на варенето.

Котлонът се пуска на средна степен и се чака да заври. Прибавят се подправките и олиото и се бърка с дървена лъжичка, точилка, докато селската лютеница вече не се излива или когато се мине с лъжицата, остава следата. По време на бъркането се опитва и се преценява дали да добавите сол, захар, олио.

Когато е готова, я оставям за 5 минути и още гореща се слага в сухи стерилизирани буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата с домашна лютеница от едно време.

Източник: Gotvach.bg

4
Коментара по темата
4.
Хахахахахаха
21.08.2024 11:10:07
Гнус! Лук!?!?!?! Моркови?!?!?!?!Вие нормални ли сте бе?
3.
Заек
21.08.2024 08:40:07
Яяяя оставете морковите и лука за мен заяка и не бъркайте манбайълдъ с лютеница
2.
*********
20.08.2024 19:46:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Хах
20.08.2024 19:24:05
Много искам да видя как леля ви Стефка "като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза". това с чопъра и робота кърти....
има си рецепти, има и книги, все още знаем как се прави оригинална лютеница, стига сте се излагали.....
  Добави Коментар
Взе ключово решение Теа Таирович се омъжи Сподели какво мисли за Фарниев Маринов говори за борбата ни
Виталий Кличко с много важно изказване Кметът на Киев говори за войната Продадоха потник за 7 милиона долара Дрехата е емблематична
Огромен скандал в ресторант, жена откри в чинията си... Плъх в обедно меню Блести в Италия Николов с фурор във волейбола
БФС с много дискусионно решение Финалът за Купата няма да е през почивен ден Дръзка кражба в... Казанлък
Председателят на Европейския съвет идва в България Антонио Коща ще проведе срещи с президента и премиера Сърцето му се къса Камата скърби за Йохан Кройф
Мощно земетресение до... Еквадор Жените, които са майсторки в прикриването Не можеш да я хванеш в изневяра, защото винаги ще „замаже“ положението