Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Леля Стефка ми даде истинската рецепта за домашна лютеница от едно време

Ключови думи: рецепта, лютеница, домашна лютеница

Необходими продукти

червени чушки - 5 кг месести
домати рома - 3 кг
патладжани - 2 кг
моркови - 1 кг
лук - 2 глави
чесън - 1 глава /стар/
олио - 150 мл
сол - 1.5 с.л.
захар - 1.5. с.л.
кимион - 2 ч.л.
чубрица
магданоз - пресен

Начин на приготвяне

Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат на фурна или в чушкопек заедно с обеления и нарязан патладжан на 200 °C за 20 минути от всяка страна.

Морковите се белят и сваряват до омекване. След като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза.

Докато се пекат зеленчуците, доматите се смилат на мелачка. Смленият продукт прецеждам в тензух, за да се отдели излишната вода, тъй като от другите зеленчуци ще пусне още.

След като всичко е смляно, се поставя в дълбока тенджера, като трябва да се има предвид разширяването на лютеницата по време на варенето.

Котлонът се пуска на средна степен и се чака да заври. Прибавят се подправките и олиото и се бърка с дървена лъжичка, точилка, докато селската лютеница вече не се излива или когато се мине с лъжицата, остава следата. По време на бъркането се опитва и се преценява дали да добавите сол, захар, олио.

Когато е готова, я оставям за 5 минути и още гореща се слага в сухи стерилизирани буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата с домашна лютеница от едно време.

Източник: Gotvach.bg

4
Коментара по темата
4.
Хахахахахаха
21.08.2024 11:10:07
Гнус! Лук!?!?!?! Моркови?!?!?!?!Вие нормални ли сте бе?
3.
Заек
21.08.2024 08:40:07
Яяяя оставете морковите и лука за мен заяка и не бъркайте манбайълдъ с лютеница
2.
*********
20.08.2024 19:46:53
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Хах
20.08.2024 19:24:05
Много искам да видя как леля ви Стефка "като изстинат, чушките се белят и минават през чопър или робот заедно с патладжана, моркова, лука, чесъна и магданоза". това с чопъра и робота кърти....
има си рецепти, има и книги, все още знаем как се прави оригинална лютеница, стига сте се излагали.....
  Добави Коментар
Листата на орхидеята веднага пускат корени и цъфтят през цялата година, ако сложите това Толкова е просто!  Помните ли торта "Джентълмен"? С тази автентична рецепта ще ви върнем в детството Най-хубавото в нея е уникалното съчетание на вкусове, което именно я прави любима и на малки, и на големи
Ремонтираха лифт преди броени седмици, а днес... Двама души пострадаха при инцидент Най-големите лъжци са сред тези 3 зодии Всичките им думи трябва да бъдат внимателно проверени
Тръмп даде отсрочка на TikTok Ето какво се случва Вихри се в Европа Везенков пак показа класа за Олимпиакос
Голямо задръстване на "Хемус" Поради катастрофа По-тежки глоби при нарушения на пътя в... Гърция
Пламна голям магазин В град Пазарджик Над 3300 са жертвите на опустошителното земетресение в Мианмар Много хора са обявени за изчезнали
Президентът със съболезнования към семейството и близките на Васил Банов Радев почете паметта на актьора Росен Желязков има празник днес Министър-председателят е рожденик