Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Горските плодове - в смути, не в конфитюри

Ключови думи: горски плодове, смути, конфитюр, флагман, рецепта

Лекарите и диетологът на Клиника „Д-р Емилова“ Веселин Станков съветват да включим в храната си диви горски плодове. Но внимателно, в малки количества, добре е човек да се запознае с тях и да почете малко. Те са безценни и като храна, и като лечебно средство

Дивите горски плодове са по-богати на органични киселини, и с по-голяма концентрация на витамини, минерали, дъбилни вещества, целулоза, пектин и т.н. Освен това са расли в чиста почва, зрели са на слънце. Събирането им е въпрос на желание – всеки може да направи излет в планината, като проучи къде има горски плодове. Диви ягоди и малини, диви боровинки, шипки, къпини, дрян, трънки, дива круша, скоруша, глог, офика  - всеки може да ги намери и да ги включи в храната си или като лечебно средство в различни отвари.

За разлика от европейската кухня, нашата като че ли не ги признава като продукти за готвене, а само като основа за сиропи, сладка и конфитюри. В европейската кухня дивите горски плодове се използват в супи, десерти, понякога и в готвени ястия. Наистина, „супите“ с горски плодове са всъщност основа за смути, но така или иначе, ние нямаме традиции в нашата кухня да включваме диви горски плодове. Най-добре е да се консумират пресни и сурови, тогава не само витамин С, но и всички останали микроелементи се запазват непокътнати. В медицината горските плодове се използват от древността и то цялата част – корените, кората, цветовете, листата, стеблата. Запарки, настойки, тинктури, сокове – изборът е огромен, но трябват и познания, защото безразборното им използване може да нанесе и вреда. В зелените плодчета на 

тревистият бъз

(Sambucus ebulus – често наричан “бъзак” или “бъзе”) например се съдържа самбуцин, при разграждането на който се получава отровна циановодородна киселина. С узряването концентрацията на самбуцин намалява вече няма опасност от отравяне при консумация от десетина плодчета дневно.  От цветовете на ЧЕРНИЯ БЪЗ (Sambucus nigra), който е дървесен вид , се  правят традиционни сиропи, настойка, чай, които помагат при ред заболявания. Или пък ГЛОГЪТ – известно тонизиращо природно лекарство при заболявания на сърцето или базедова болест. В чая се използват не само плодчета глог, но и накълцани листа и цвят. Особено внимание заслужава 

дивата джанка

С катереното по джанки и яденето на корем на тези кисели плодчета, по-възрастните хора свързват своето безгрижно детство. Киселия вкус на джанката се дължи на палитрата от органични киселини – ябълчена, винена, лимонова… (източник: Горските плодове, храна и лечебно средство – автор: колектив, от 1983 г.) Джанките могат успешно да се включат в зеленчукови супи, в туршии, в постни лозови сърми, в гювечи. Дивите джанки съдържат по-малко вода и повече полезни съставки от облагородените джанки. 
Малко са хората, които познават 

дивите череши

повечето хора ги избягват, защото смятат, че са горчиви, но не е така. Ако имате възможност да наберете диви череши, ще останете удивени от техния вкус и дълго ще го помните. Още е рано за диви круши и ябълки, но не пренебрегвайте и тях. Носят вкус на чиста природа и са безкрайно полезни за тялото, още повече, че можете да ги хапвате без да белите кората, в която са концентрирани полезните фитохимикали.

По време на летните грипове, които протичат с температура и диария шепа КЪПИНИ върши чудеса: сваля температурата, регулира перисталтиката на червата. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества къпината е подходяща при колити, при захарен диабет – регулира кръвната захар, при проблеми с жлъчката, черния дроб и бъбреците. Същата роля играе

черната боровинка

с високото съдържание на органични киселини, дъбилни, багрилни и пектинови вещества тя отлично регулира чревната флора, спира диарията, подхранва организма още с витамин С, калий, магнан… Шепа къпини или боровинки на закуска – в смутито или като гарнитура на овесените ядки е прекрасно тонизиращо средство за целия организъм! Къпините лесно се замразяват, но за да не се залепят една за друга, ги замразете разстлани на кухненска хартия, а после ги приберете в плик във фризера. Боровинките е по-добре да се сушат. 

Дивите ягоди и дивите малини

- ето още две съкровища от българските планини! Те са толкова любими, че не е нужно дори да ги представяме. Вместо това да напомним, че плодчетата на

черната калина

също може да се включват в храната ни сурови, а не на желета и конфитюри. Хората, които идват при нас в клиниката и участват в разходките през лятото, се запознават с дивите плодове и с удивление откриват какво богатство крие българската природа!

Може да се изброят още десетки диви горски плодове, но не бива да забравяме

скорушата

– това удивително дърво, от кората на което се правят наистина вълшебни отвари за болните черен дроб, жлъчка и бъбреци, а плодчетата му са приятно тръпчиви и безкрайно полезни. 

Рецепта

Веган крем брюле

Продукти
400 мл кокосово мляко - гъсто, от консерва
50 г тръстикова или кокосова захар
4 с.л. царевично нишесте 
1 с.л. Веган масло 
10 мл ванилов екстракт екстракт или паста 2 чаени лъжички (10 ml)
4 с.л. захар за карамелизирането ( по желание)

Приготвяне

Захарта, царевичното нишесте и млякото сложете в дълбок съд съд със солидно дъно. Сложете на котлона на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато заври.

Махнете от огъня и добавете веган маслото и ванилията, разбъркайте. 

Изсипете крема в подходящи купички и охладете. След като стегне, поръсете леко около 1 супена лъжица от избраната захар върху повърхността и карамелизирайте с горелка за крем карамел (по желание).

Украсете с пресните плодове, може и с листенца мента.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца.
След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни
Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния
Повишиха ги посмъртно Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей
Почва най-хитовото предаване, което ще разбие тв ефира тази есен Веселин Маринов ще открие шоуто  Дядо за пример "Дядо пее най-добре! У дома часовник трака.... за всяко наспало се дете!"