Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Циганката поскъпна двойно

Ключови думи: Новини, Флагман, цена на рибата, циганка

На рибната борса в Бургас търговците вече пуснаха дребния паламуд по 15 лева - такава е цената му, когато се появят наесен едрите екземпляри. За сравнение, през 2018 година, октомври месец, когато имаше много паламуд, килограм се харчеше за 8 лева. На практика това значи, че за 6 години, паламудът е поскъпнал двойно. Морето буквално завря от дребен паламуд - “циганка”. Заедно с “циганката”, на борсата цената на рибата държи високи стойности, пише Труд.

Най-народна продължава да е цената на черната мида - 4 лева за килограм. Вече има и прясна едра цаца, уловена именно от корабите - по 5 лева килото, толкова е и хамсията. Оттам нататък следва истинска секира - пресните рапани са 22 лв. за килограм, скаридата- 20 лв., макар и дребна, черноморско прясно попче е 14 лева, 15 лева е сафридът, прясната ципура - 15 лева. Барбунът е 13 лева за килограм, смаридът - 12 лева, а раците удрят 40 лева.

Пътят на паламуда никой не може да го предвиди, дори и най - опитният рибар. Затова и сега, макар морето да ври от дребен паламуд, не може да се прогнозира ще има ли богат улов през есента. Така наречената “паламудена есен” започва още през септември и през целия октомври.

Първоначално паламудите са малки - по 250 грама, но бързо стигат почти до килограм. А когато това се случи, в добрите години, причината е, че има много “ем”- дребна прозрачна бяла рибка, наречена “ува” или “стъкленка”, с която паламудът се храни.

Любимата му храна обаче е хамсията. Затова когато я има в изобилие, рибарите се радват като деца - има надежда, че пасажите ще минат край нашия бряг. Освен хамсия, паламудът се храни и с дребния чернокоп.

Предсказания, врачуване, прогнози за това дали ще има слука и дали “паламудената есен” ще е пълна, са много и различни. Някои смятат че след две празни години, следва една пълна. Други, че паламудът идва по много на седем години. Трети, че се явява през шест.

През 2018 година паламудът буквално гъмжеше в морето, така че сега е шестата година. Като прибавим и фактът за “циганката”, която в момента е много, може да се чакат пълни мрежи с “царя на морето”. Но пасажите може и да не дойдат. Освен хамсията, второто условие за “примамка” е и температурата на водата, която трябва да е 17- 18 градуса.

Уловът на паламуда е най-романтичният от всички други, въздишат рибарите. Мнозина го сравняват с любовна игра. Вълнуващо е, защото дебненето е голямо. При липса на лунна светлина, нощем, лодките на рибарите започват да пърпорят, докато стигнат навътре в морето. Там започва преследването. Пасажите от риба фосфоресцират - светят в морската вода. Щом ги видят, рибарите светкавично обграждат с лодките си паламуда. Започват да викат, да дрънчат, за да го уплашат, така че той да се скупчи в средата. И тогава хвърлят мрежите. Ако има луна, отиват навътре в морето, хвърлят мрежите и чакат паламуда. Лови се с мрежи “фустанели” и “воли”.

2
Коментара по темата
2.
merd
15.08.2024 11:33:14
Демек като излезне паламуда да чакаме 20 лева? Ми да си го ядат, ненаядоха се, такава лакомия е навсякъде, всеки блъска колко му дойде, веднъж се живее, ден година храни, ама хората нямат кинти, ай да ги видим наесен и зимъска тарикатите.
1.
НикогаПовечеСДС-Чума
15.08.2024 10:15:46
Да, циганите и обратните скъпо ни струват.
Педераст да си и циганин на днешно време .
  Добави Коментар
Шоково увеличение на жилищните заеми В рамките на година увеличението на заемите за покупка на къщи и апартаменти е с 5,95 млрд. лв. Брутална катастрофа, има тежко пострадали ПТП-то е край Монтана 
Никой не вярва, че тайната съставка на този протеинов сладолед е... Само 10 минути и няколко прости съставки – нахут, фурми и растително мляко – и ще се насладите на кремообразно, богато на протеини ледено изкушение Иван Станчев: Китай вече е лидер, а не имитатор, в много технологични сектори Разговор с Иван Станчев, предприемач и инвеститор в технологични компании. Възпитаник на Американския университет в България (2014), основател на Lab-Away и инвеститор в множество стартъпи. .
Продажбите на нови коли в България намаляват Купуват повече хибридни Внимавайте с тези зодии, ужасно завистливи са Могат да ви подлеят вода във всеки момент
Над 30 кръводарители до ранния следобед след старта на кампанията „Дари кръв - спаси живот“ Напусна ни известен ресторантьор Тъжната вест съобщава своя внук – Божидар Данаилов, наследник на известния пловдивски ресторантьор и дългогодишен собственик на ресторант „Малкия Бунарджик"
Наемите в Лондон доближиха 3220 евро В Рим искат 2000 евро на месец Почина Детето на хилядолетието Издъхна едва на 25 години 
Въвеждат еднодневни винетки Камионите с “такса задръстване” Министерството на туризма глоби концесионера на плаж Бутамята До решението се стигна след резултатите от незабавната проверка, разпоредена от министъра на туризма Мирослав Боршош