5 важни традиции за Голяма Богородица
На 15 август християнската църква ще отбележи един от най-големите празници – Голяма Богородица или Успение Богородично. Като за всеки празник, на обредната трапеза ще има ястия, пресни плодове. Но освен ястията на трапезата има и важни традиции и обичаи за големия празник. Ето най-важните:
1. Според традицията Голяма Богородица е най-обичаният празник сред жените. Това е така, защото Дева Мария се смята за пазителка на майчинството, децата и семейството.
Обичай на този ден е страдащите, болните хора и тези, които не могат да имат деца да посетят храмове, носещи името на Божията майка. Традицията гласи, че трябва да се носят дарове в храма и да се поставят пред Богородичните икони.
2. Друга традиция, която много хора следват е да се носят плодове, мед и питка в храма. Питката по обичай се прави от ново брашно.На трапезата се слага топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква. Вижте празнични рецепти за Голяма Богородица тук.
3. В някои области и региони това е денят, на който местните обират първата реколта от лозето. На този ден по традиция се яде грозде и диня.
4. Не се върши работа на този ден. Според народните вярвания, ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.
5. Жените, които имат репродуктивни проблеми и не могат да заченат, носят на светицата цветя и дрехи, които поставят пред иконата и се молят за дете.
Добави Коментар