Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Почина един от най-уважаваните български имигранти в САЩ

Ключови думи: Хамид Русев, новини, Флагман, Чикаго

Един от най-старите и уважавани български имигранти в Чикаго Хамид Русев е починал на 85-годишна възраст, съобщиха негови близки. През последните години Хамид, както го наричаха всички в Чикаго, се бореше с усложнения след преживян инсулт, а от няколко месеца беше в болница.

Тленните му останки ще бъдат положени до съпругата му в Чикаго. През септември ще има възпоменателна служба в памет на забележителния българин. След себе си той оставя син и племеник, които живеят в Америка. Хамид Русев бяга от комунистическия режим в България през 1963 г. заедно с Шефкет Чападжиев, с когото ги свързва огромно приятелство и до сетен дъх. Години наред Хамид посреща генерации български емигранти в Чикаго, където създава първия български ресторант “Родопа”.

Дълги години е издател и спонсор на вестник "България", който престана да съществува по време на пандемията от COVID-19. Впечатляваща е огромната любов, с която Хамид говори за България, въпреки трудностите, през които е преминал по време на тоталитарния режим. Любовта му към отечеството е пренесена към многото български емигранти, на които е помогнал. „Мисля, че трябва да се създаде една махала, един квартал, да бъдем обединени българите в Чикаго, в САЩ. Не да се чудим как да се разделим, а да гледаме как да се обединим. Това е, което българите трябва да направят... Това е моето послание към всички“, казва в интервю приживе за BG VOICE Русев през 2022 година когато получи награда от Държавната агенция за българите в чужбина.

„Българската общност тук много се е променила. Всички правим грешки, но ще стане това обединение. Ще бъде много хубаво комшията ни да е сънародник, от нашата кръв, българска“, допълни успелият българин. В края на 2022 г. Хамид Русев получи награда от Държавната агенция за българите в чужбина за приноса към развитието на общността.

1
Коментара по темата
1.
DB7
13.08.2024 01:47:38
Б О Г ДА ПРОСТИ!ВЕЛИК БЪЛГАРИН
  Добави Коментар
Мнозинството израелци не вярват на Нетаняху Те са 64 на сто от анкетираните  Симеон Матев : Чака ни брутален студ през декември Ще има и много сняг
Тръмп обмисля да назначи специален пратеник за конфликта между Русия и Украйна По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп се зарече бързо да прекрати конфликта, но не каза как ще го направи Епидемия от диабет в световен мащаб Тя достигна критични нива 
Сърбия е под снежна блокада, идва ли апокалипсисът към България? Повече от 10 000 потребители са без ток в три области в югозападната част на Сърбия Направих това с банята у дома, а всички си мислят, че е след основен ремонт Как да обновите и освежите банята у дома, но без да правите основен ремонт
Валя ми даде рецептата за най-вкусния тутманик, вече не купуваме нито хляб, нито питка Разчупвате зачервената коричка, а вътре пласт след пласт пухкаво тесто, сред което се крие вкусно краве сиренце, да не говорим как само ухае божествено на масло Италианско село предлага къщи за 1 евро на американци, разочаровани от преизбирането на Тръмп Село Ололай отдавна се опитва да привлече външни хора
С тези таблетки орхидеята постоянно ще цъфти Достатъчно е да се тори само веднъж месечно, така че цветето да има достатъчно хранителни вещества, необходими за развитие и цъфтеж Тръмп предлага бивш финансов мениджър на Джордж Сорос за министър на финансите Бесънт ще донесе нова златна ера на САЩ, коментира новоизбраният президент на САЩ
Зеленски: Украйна разработва средства за противовъздушна отбрана За да се противопостави на "новите рискове", възникнали, след като Русия използва нова ракета със среден обсег в 33-ия месец от войната След като опитате тази сочна сиропирана ябълкова баница, ще забравите и за баклавата, и за щрудела Непременно трябва да опитате тази рецепта