Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ден година храни - ето колко струва цацата и бира по морето

Ключови думи: Цаца, новини, Флагман, ден година храни, Лято 2024, цена на цацата, цените по морето

От 20 до 25 лева излиза порция цаца с бира в морските курорти през това лято. Това става ясно от проверка по заведения в морските курорти и градчета, пише „Телеграф“. Порция от дребните рибки струва от 10 до 15 лева, като цената зависи от това дали я поръчвате на плажа или в заведение в курорта. Заради жегите това лято обаче има дефицит, а търсенето е голямо, обясниха рибари.

На много от борсите цацата е замразена, но има пресни миди.

Все по-малко заведения във Варна предлагат цаца, а заради високото й търсене цените на този вид риба са умишлено завишени. Средно 25 лева плащаме за порция трицона, пържени картофи и една бира това лято по плажните капанчета във Варна. Чиния от 300 г с цаца варира между 6-12 лв., пържените картофи без сирене са между 5 и 8 лв., а бира от 500 мл се търгува от 4 до 8 лв. в зависимост от марката й.

Цацата с бира по-скъпа на плажа.

"В момента рибата е малко заради високите температури на морската вода. Срещат се предимно дънни риби, главно иларии. Тази година много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме в началото на сезона, влезе надълбоко в по-хладни води", обяснява рибарят бай Ненчо.

„Много е топло за цацата. Сафридът се изкупува в рамките на 5-7 лева, но на рибната борса се търгува 10-12 лева. Попчето по 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига, понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е той.

По борсите цацата върви по 4 лева за килограм, а калканът стига до 40 лева за кило.

В момента е сезонът на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. На борсата вървят по 4 лв. за килограм, а в заведение по 10 лв. за порция натюр (с масло и чесън) от 500 г с черупките.

Пазар

"Цацата е само замразена. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафридът е на 12 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава за 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа", коментира търговецът Петър Иванов.

Традиционно от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно.

Цацата идва замразена

Поскъпване

В разгара на сезона цената на рибата в морските курорти край Бургас хвръкна рязко нагоре. Порция пържена цаца с халба бира струва двайсетачка. Толкова излиза светлото пиво и ако е в комплект с пържени картофки.

Цацата и картофките са най-оборотните мезета от менютата на крайбрежните кръчми не само защото са подходящо мезе за биричка, но и защото цената им традиционно е най-ниска. Това лято обаче поскъпването е двойно.

По цялото южно крайбрежие не може да се намери пържена цаца под 10 лева, а в заведенията на първа линия цената на порцията стига и до 15 лв. Пържените картофки също са 10 лева, а гарнирани със сирене скачат на 13-14 лв. Халба изстудена бира, сервирана на пясъка, пък върви средно от 6 до 8 лева.

Борса

На рибните борси килограм цаца се продава за 5 лв., а хамсията и грацата са левче по-скъпи. Прясното попче, което преди началото на сезона струваше по 6-7 лв. килото, сега се продава за 14 лв. Най-евтино в момента след цацата и хамсията се продава замразената скумрия - 6,50 до 7,50 лв., следвана от беломорски сафрид за 10 лв. килограма.

Черноморският е поне с 30% нагоре, когато го има. Кефалът струва от 8 до 12 лв. в зависимост от размера, а деликатесният лефер удари 28 лв. Най-скъпо се търгува калканът - 35 лв. На рибната борса Краснодар в Бургас може да се намери ципура за 14 лв. и перки от ватус за 16 лв. Дребните, но вкусни черноморски скариди, струват 12 лв., а вносните кралски - от 16 до 20 лв.

С най-висока цена на борсата от готовите консервирани риби е сушеният чироз, който се предлага за 40 лева килото.

Неписано правило

Доскоро цените в кръчмите се определяха по неписано правило - порция риба струва толкова, колкото едно кило на борсата. В момента обаче кръчмарските цени са поскъпнали двойно. "Всичко поскъпва, затова и цените в заведенията се вдигат. Клиентите недоволстват, но и за нас не е лесно - плащаме по-високи наеми, по-високи сметки за ток, по-големи заплати и ако не вдигнем цените, ще фалираме", обяснява ресторантьор от Бургас.

Цените в заведенията на морето скочиха двойно

Новото неписано правило за цените в кръчмите е - цената на килограм риба да се умножи по 2 и така се формира колко ще струва порция от съответния вид риба. Изключения от правилото има само за най-скъпите видове, където надценката е по-малка.

На фона на цените на рибата мидите изглеждат направо евтини - белените ядки вървят по 12 лв., а с черупките - 4 лв. Сервирани обаче в заведение, цената на порция миди тутакси скача на 10-12 лв. Порция от по-скъпите риби като лефер и лаврак, изпечени на скара и сервирани в заведение, се предлага на цена от 40 до 80 лв. Пърженият сафрид или ципура са не по-малко от двайсетачка.

Ден година храни

"Нормално, ден година храни! Предвид, че хората разчитат само на един сезон, мисля, че е нормално цените да са по-високи, пък и то всичко скочи. Вижте цените в магазина! Цаца с биричка – това е класика за лятото! Лошото е, че я няма навсякъде. Ето това е третото заведение по алеята, в което питахме за трицона и нямаха и затова сме на сафрид, въпреки че слязохме до плажа да ядем цаца с бира", коментира Яна Иванова, клиент в едно от капанчетата на крайбрежната ивица във Варна.

Като няма цаца и сафридът е риба, но и той изчезва заради жегите

"Две бирички с цаца и картофки със сирене са около 25 лева“, заявяват Иван и Нина от София, които са успели да се докопат до така търсената трицона.

Преди дни стана ясно, че поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия, посочиха от Асоциацията на производителите на рибни продукти.

4
Коментара по темата
4.
Иван Иванов
11.08.2024 22:39:40
Всяко лято едни и същи "драми" и то все за морето. Който не е изкарал достатъчно за да ходи по заведения, си дреме в къщи и толкова. Никой обаче не пише, че пак през Юли и Август лифтовете по Рила са по 30-35лв/калпак, а една пластмасова чаша чай по хижите е 5-8лв. Дето се вика с 4ри чашки правят същия оборот като с рибата, дето я мият, пържат, солят, мият паници и пр...
3.
Еми те ако нямат
11.08.2024 12:44:22
Печалба няма смисъл да работят
2.
Divite selqni vadqt riba
11.08.2024 11:59:34
Pri bai stavri e po evtino hodete tam
1.
292
11.08.2024 10:17:52
Цената е бял кахър. Който все пак я прежали, да ходи в петък или събота. В никакъм случай във вторник, сляда или четвъртък. Щото олиото и то им е скъпо на кръчмарите, та го сменят веднъж седмично - в петък сутрин.
  Добави Коментар
Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца.
След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни
Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния
Повишиха ги посмъртно Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей
Почва най-хитовото предаване, което ще разбие тв ефира тази есен Веселин Маринов ще открие шоуто  Дядо за пример "Дядо пее най-добре! У дома часовник трака.... за всяко наспало се дете!"