От мама знам рецептата за Македонска топеница с чушки, перфектна вечеря само с три съставки
През лятото мръвките не „вървят“ особено – предпочитаме леки и постни ястия, които да изискват минимум термична обработка. Наскоро се сетих за тази чудна рецепта за Македонска топеница с чушки – мама често я правеше, когато бях дете, имаше прекрасен аромат и още по-добър вкус, който помня и до днес.
Защо е македонска? Защото рецептата идва от западните покрайнини, поне майка ми от там я знае. Ето необходимите продукти за тази перфектна лятна вечеря:
5-6 почистени от семките пресни чушки
6-7 домата
малко чесън
7 супени лъжици извара/младо сирене или по ваш вкус
малко сол, черен пипер
½ чаена лъжичка захар
малко наситнен магданоз
Начин на pриготвяне:
1. Наредете чушките в широка тава, полейте ги с малко олио и ги посолете, след което ги запържете за няколко минути от двете страни под капак, докато покафенеят и омекнат, след което ги извадете в чиния.
2. Блендирайте доматите, като 2 от тях обелете и нарежете на кубчета. Изсипете ги в олиото, в което са се пържили чушките и добавете ситно нарязан чесън на вкус. Варете на слаб огън под капак, докато се изпари излишната вода.
Добавете сол, черен пипер и малко захар. Гответе още 5 минути.
3. Добавете сиренето и гответе още 5 минути, след което накрая добавете чушките.
Сега остава само да вземете парче пресен хляб и да се насладите на тази ароматна вкусотия! Да ви е сладко!
Добави Коментар