Родопчанката Пенка ми даде най-сполучливата рецепта за традиционен пататник
В Родопите можете да опитате всички видове пататници: някои се приготвят в тиган, други във фурна или на скара, а трети – в стара пещ на дърва. Някои са пълнени със сирене и лук, други – с пресен джоджен. В района на Смолян е разпространена и пататник с хрупкава коричка, тази рецепта е на баба Пенка.
Ако имате хубави картофи, можете да започнете да приготвяте традиционния пататник!
Необходими продукти
700 грама картофи
2 яйца
20 грама сирене
1/2 с. л. непълна сух джоджен
1/2 к. л. непълна хималайска сол
60 грама масло
Начин на приготвяне:
Обелете и настържете картофите на едрото ренде. Поръсете със сол, оставете за 5 минути и изстискайте шепа вода. Към изстисканите картофи добавете 2 яйца, настърганото сирене и настъргания дижон.
Разделете маслото наполовина. Сложете едната половина в тигана. Когато маслото се разтопи, изсипете го с лъжица и внимателно притиснете, за да се оформи. Дебелината трябва да е около 2 cm. Аз направих две порции, една с дебелина около 2 см в дълбок тиган и една с дебелина около 1,5 см в по-плосък тиган.
След около 8-10 минути пържене поставете върху тигана чиния, която да съответства на размера на питките. Сложете ръка на дъното на чинията и обърнете тигана. Сложете още едно парче масло в тигана, изчакайте да се разтопи и прехвърлете суровата страна на питките върху него. Запържете до омекване.
Сервирайте топли с кисело мляко.
Да ви е сладко!
Добави Коментар