Сочен и неустоим: Този сладкиш с грис е истински фурор
Грис-сладкиш с ябълки и орехи – вкус, който трудно може да се забрави! Десертът в момента е хит в кулинарните форуми в Интернет, защото се приготвя изключително бързо и лесно, а може да ви отсрами и пред най-драгите гости. Ето какво ви трябва за рецептата:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 250 ml):
2 яйца,
½ – 1 чаша захар, на вкус
½ чаша олио (125 мл)
1 чаша (250 мл) кисело мляко
1 чаша (около 240 г) грис
5 г бакпулвер или сода бикарбонат
4 бр. лъжици какао (7-10 гр.)
1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.)
3-4 ябълки (около 650 гр.)
10 гр. ванилова захар (1 пакетче)
1 ч. л. канела,
За заливката:
1 чаша мляко (250 мл)
100 гр. шоколад
½ чаша захар, може и по-малко
50 гр. масло или маргарин
3 ч. л. какао
Начин на Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете смлените ядки, гриса, бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват със захарта до гъстота, след което постепенно се добавят олиото, след това киселото мляко и накрая сухите съставки. Разбийте на ниска скорост.
2. Към сместа добавете настъргани ябълки, смесени с ванилия и канела. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена средно голяма форма, след което се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
3. Надупчете изпечения блат и го залейте с горещия сос (оставете всички съставки да заврат, 1 минута).
След 5 минути го нарежете и оставете да изстине.
Добави Коментар