Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вълна от салмонела залива България

Ключови думи: зараза, салмонела, здраве, инфекция

Вълна от салмонела в цялата страна. Това показва статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Това лято има двоен ръст на този тип инфекции в сравнение със същия период на миналата година. Има повишение както на бактериалните, така и на вирусните чревни заболявания. Данните на една от големите лаборатории в страната показват, че хората в момента се тестват най-често именно за такъв тип инфекции. 

Числа 
От началото на годината в страната са регистрирани 458 случая на салмонелоза. За същия период през изминалата година са регистрирани 191 болни. Бум на гастроентерити и ентероколити също така отчитат лекарите. Близо 5000 случая са регистрирани от началото на годината. За същия период на миналата е имало 3373 случая. Тази година има доста  случаи на ротавирусен гастроентерит и на дизентерия. 

Основната причина за развитие на салмонелата е недобре обработената термично храна или неправилното й съхраняване в жегата. Ако тя се държи на стайна или висока температура, рискуваме микробите да се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма да има риск за здравето. Не оставяйте яденето извън хладилник, защото в жегите след около 4 часа в него се развият болестотворни микроорганизми. Ако сте на почивка, пийте само преварена или бутилирана вода и избягвайте ресторанти със съмнителна хигиена, съветват още лекарите.

Симптоми 
Около шест часа след консумацията на заразена храна се появяват първите симптоми на салмонелозата. При хранителна интоксикация са налице температура, втрисане, гадене, повръщане и диария. Стига се до бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които предизвикват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности и предмети, които са заразени, инкубационният период е по-дълъг – около седмица, и по-късно могат да се развият симптомите.
При салмонелата рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, както и трансплантираните и онкоболните.

Източник: Телеграф
 

2
Коментара по темата
2.
Даа
27.07.2024 15:30:52
А може би броя на болните е скочил ,защото вече не могат да си купуват антибиотици без рецепта и да се самолекуват.Изпише ли лекар електронна рецепта ,пациента влиза в системата.
1.
Лекар
27.07.2024 13:55:17
Има ли ресторанти без съмнителна хигиена!
Посочете такива, особено по Черноморието през лятото.
  Добави Коментар
Разплакаха я В "Ергенът" Стана ясно дали е спал със 72-годишна Диньо и жената са само приятели
Шеф Ангелов към готвачките в Hell`s Kitchen: Имате яки трътки Кулинарният гуру похвали бургазлийката Тоби и Марина, чинията им била като за списание Прославят България Брат и сестра с отличия на СП
Джорджеску внася кандидатурата си за президент на Румъния на 7 март Независимият крайнодесен кандидат спечели първия тур на президентските избори на 24 ноември Организира мащабна среща Ганчев иска да е начело на борбата
Русия започна важни преговори с... УЕФА България с впечатляващо представяне на най-големия форум за туризъм в Германия Мирослав Боршош откри най-мащабния български щанд досега в Берлин
Спешен ход в "Ергенът" Виктор май не остави шансове на Мартин с една от най-интересните дами Сръбският Слави Трифонов почина, точно така, както Ванга му предрече Легендата Саша Попович умря в съня си
Развитие по казуса с кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер заяви, че ще обсъди със семейството си дали да обжалва... Почина голямо медицинско светило Напусна ни проф. д-р Милан Миланов