Туркиня ми даде рецепта за уникална кремообразна шоколадова торта, пристрастяваща е!
За всички любители на шоколадова торта - този десерт е самото съвършенство. Състои се от три богати кремообразни слоя, всички шоколадови, с различни нюанси на цвят. Толкова е кремообразна и нежна, че може да се яде с лъжица. Рецептата я имам от една приятелка от Турция, тя пък я е взела от нейна приятелка. Предупреждаваме, че е пристрастяваща! Ето какво ви трябва:
Продукти за първия слой:
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици захар
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица царевично нишесте
2 супени лъжици неподсладено какао на прах
50 г млечен шоколад
1 супена лъжица несолено масло/маргари
За втория слой:
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица царевично нишесте
50 г бял шоколад
3 супени лъжици брашно
1 пакетче ванилова захар (10 г)
1 супена лъжица несолено масло
За третия слой:
100 мл прясно мляко
150 г черен шоколад с най-висок процент какао
1 супена лъжица несолено масло или маргарин
Вместо мляко можете да използвате 100-150 мл сладкарска сметана със същото количество черен шоколад
Начин на приготвяне:
Разтворете захарта в прясното мляко, след това добавете прахообразните съставки като брашно, нишесте и какао, след което разбъркайте добре с тел за разбиване, така че да се разтворят и да не останат бучки.
Тенджерата се поставя на котлона и се загрява на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато заври и се сгъсти, като пудинг. Докато сместа ври, добавете нарязания шоколад към сметаната и разбъркайте, за да се разтопи и поеме.
Може отделно да разбиете маслото и да го добавите към охладения крем и да ги разбиете с миксер, но според тази рецепта, ако го добавите към горещата смес, то веднага ще се разтопи и поеме, а кремът ще стане лъскав.
Полученият шоколадов слой изсипете в прозрачен съд (ако искате да се виждат блатовете) или в средно голяма форма, предварително покрита с прозрачно стреч фолио, за да може по-лесно да се извади за разрязване.
Оставете в хладилника да стегне, докато приготвите следващия слой. За втория, бял слой, повторете процедурата, както при предишния слой. Смесете млякото със захарта, нишестето и брашното, след което варете при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. След това добавете белия шоколад и след това маслото, след което разбъркайте, докато се смеси.
Изсипете белия блат върху шоколадовия и го приберете отново в хладилника да стегне.
За третия блат сложете млякото да заври, добавете шоколада и маслото да се разтопят, охладете малко, след това изсипете върху белия блат и върнете в хладилника да стегне и охлади преди сервиране.