Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев

Бабите ни в Странджа са казвали, че без сланина бобът няма вкус, а сегашните жътвари „жънат“ на плажа с бира в ръка, коментира Иван Звездев
Ключови думи: Иван Звездев, здравословно хранене, мляко, българска кухня, храна жега, студени ядения, хляб, лимец, боб Странджа,

На българина му се насажда извратено отношение към храната, но мен не може да ме убедят че не е полезна старата българска кухня. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Иван Звездев.

“20-годишна плувкиня с амбиции за националния отбор вчера ми каза, че не яде кисело и прясно мляко. Питах я дали е алергична и ми отговори, че не, но знаела за вредата от него. Как ще е вредно? В него има ценни вещества“, възкликна той.

„Ядяла само ръжен хляб с ленено семе. Това, което се случва е по-скоро въпрос за бизнес. Някой налива на младите в главите такива неща“, обясни кулинарният гуру. 

Яжте слънчева туршия в жегите, за да сте здрави!

„Говорил съм с много столетници и никой от тях не е ял нито лимец, нито авокадо или гаспачо. Не знам защо хората отричат хляба като храна. Нашите войници са яли хляб, сланина и ако има вино“, добави той.

„Повечето хора искат студени ядения през лятото, което не е добре, защото правят шок за организма. Ако си прегрял при 30 градуса външна температура и ядеш ледено студена диня или таратор, се стига до една невидима умора за организма“, предупреди Звездев. 

По-добре ястията ви да са със стайна температура, съветва той.

„В миналото хора са наблягали на киселите храни. Тараторът е с оцет и чесън. Някога дори са го правили без кисело мляко, а най-старият, който е описан от Петко Славейков в негова книга, е бил с лешници. Не е бил за ядене, а за сос към паламуд“, разкри кулинарният спец. 

Той разкри, че жътварският таратор се прави без кисело мляко. 

„Българите не са се ядели студени ястия, а бабек, странджански дядо, луканка, чесън, хляб. Това се носи на нивата“, заяви Звездев. 

Водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев пък изтъкна, че сега месата се считат за тежка храна, а в миналото дедите си на хапвали точно това през лятото. 

„Вчера преоткрих жътварския си зелен боб от Странджа, за който бабата казва, че ако не сложиш сланинка, не е добър. В него се слагат и яйца, но днешните жътвари сме на море с бира в ръка, а тогава този сезон е бил за работа. Сега е за почивка“, каза още Иван Звездев.  
 

14
Коментара по темата
14.
Бачо Киро
27.07.2024 13:49:14
Глутенът, който е в изобилие при белия хляб уврежда власинките на тънките черва. Те се възстановяват много бързо, но с течение на годините или поради други причини този процес се забавя. Следствие на липсата на власинки в кръвния поток попадат примерно макромолекули на домат, киви и др., които са непознати за имунната система, не им е мястото там и тя ги атакува, което води до хранителни непоносомости към десетки продукти. Причината да имате хранителна непоносимост към много храни е глутенът.
13.
vsd
27.07.2024 09:56:50
Нищо не е било чисто и преди , говорил съм с десетки баби и дядовци, с амониева силитра и други химии са поливали и пръскали зеленчуците за да станат големи и с хубав цвят. Амониевата силитра е силно токсична и отровна. Ако сега няма кой знае какъв контрол, навремето е нямало абсолютно никакъв.
12.
Глупчо
26.07.2024 17:47:45
Какъв хляб.пълен с ГМО зърно .против болести
11.
Петър
26.07.2024 12:53:29
Луканка и бабек друг път. Самунь хляб и глава лук.
10.
Йордан
26.07.2024 12:33:54
На тоя Звездев му кажете, че пшеницата сега е съвсем различна от тази преди 60 години. През 60-те средният добив е бил 140-160 кг. от декар. Сега - над 450!
9.
Фхк
26.07.2024 09:42:41
Войниците ни са яли хляб, ама той е бил от жито(лимец), пшеницата е създадена 50-те години, като в нея има много глутен, който е лепило(glue-лепило), полепва по червата и ги възпалява, убива полезните бактерии, които усвояват веществата от храната и ги вкарват в кръвта. Кравето мляко, особено прясното, е вредно, защото казеина е твърде голям и не се усвоява добре от човешкия организъм и се образува слуз в организма. В миналото дедите ни са яли месо само по Коледа, Нова година, Великден, Гергьовден, Заговезни и още 2-3 пъти в годината. Сега месо се яде всеки ден.
8.
егати кулинарното гуру
26.07.2024 09:33:02
Звездев е професионален циркаджия, който е избутал готварски ПУЦ, щото тъстът му не искал зет дето не е завършил нищо (направете справка с биографията му). После му уредиха предаване, в което се изявява с ястия достойни за чирпака на кашавар в казармата.
Да обяснява как се прескача коза.
7.
Юлия
25.07.2024 15:03:31
Чак сега ти видях коментара N1. Това не е за хвалене. Представям си с колко шепи на ден хранителни добавки и витамини си. Хлябът може и сам/а да си го правиш.
6.
Юлия
25.07.2024 14:56:56
Напоследък като чуя веган, чия, авокадо, помело и други от тоя род, настръхвам. Господин Звездев, издайте книга със стари бабини рецепти! Стига с тея префърцунени гурмета.
5.
292
25.07.2024 12:25:17
До 1. Нямаш проблем да не ядеш хляб. Пълно е с лайна, които можеш да си "слагаш" в устата. Както казало кучето "Въпрос на вкус" и си облизало гъза.
4.
До 2
25.07.2024 11:21:11
Точно така!
М0нс@нто и всичките производни не са съществували тогава.
Почвите не са били повсеместно изтощени и водите не са били отровени.
Храната е имала хранителна стойност!
Сега, има пластмасови плодове и зеленчуци, но нямат хранителна стойност.
То и затова има някакъв бум на автоимунни заболявания, вкл. и онкологични такива.
Остана ли човек, който за здраве да не приема някакви хранителни добавки?
От бебе до баба..
Така, че Звездев като е започнал да обяснява, да огледа ситуацията от всички страни. А, да не споменавам още от преди години, как той лично приготвяше всякакви рецепти ежедневно, на екрана. Нека сам си прегледа предаванията и да види, дали цялата му продукция е насочена към традиционните, български ястия. Все пак е вдъхновил много домакинства да приготвят по неговия пример...
3.
2
25.07.2024 11:04:03
Преди двайсет години орторексията едва навлизаше. Сега е норма. Отречени са традиционни български храни, а се възхваляват разни чуждоземски изгъзици.
2.
да бе
25.07.2024 11:02:53
Ядяха хляб, ама не гмо. Нямаше разни е-та и храната беше чиста.
1.
54321
25.07.2024 10:47:06
за 2 години да съм изял 2 филии хляб.
още не мога разбере как съм слагал това безполезно нещо в устата си с години всеки ден
  Добави Коментар
Тази вкусна и пикантна салата ще Ви засити за дълго и ще ускори метаболизма ви Ето как да я приготвите Кмет си спретва пътуване за 11 000 лева на Халкидики Наема приближени фирми и назначава свои хора без конкурс и ценз
Откриха прострелян в главата граничар Извършва се разследване по случая Падна в казана с... Остават съмнения, че в детската градина в Червен бряг са намерили тайната рецепта на вълшебника Панорамикс
Цените на зеленчуците по борсите отново тръгват нагоре Леко повишение в цената и на сиренето Любим гръцки деликатес е на изчезване, съседите ни бият тревога Според научно проучване затоплянията водят до промени в цялата флора и фауна в Егейско и Йонийско море в Гърция
Всичките й приятелки я подкрепят Ти си приятел, за когото си заслужава да умреш!, са силните думи по адрес на Беба от "Биг брадър" Изкуствен интелект смени Гери Стоянова: Кой ще ни казва вече накъде да завием Потребители на GPS побързаха да се оплачат от промените и сигнализираха за грешки
Пригответе най-вкусния шаран плакия по тази рецепта Добър апетит Ивонне си сменила пола в Дания Блондинката няма мъжки полов орган, а дамски
Един от тези актьори ли ще е?! Ралица Паскалева избира новия водещ на "Игри на волята" Откриха злато за 83 млрд. долара Maщaбът нa злaтнoтo нaxoдищe Baнгy e oгpoмeн