Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев
На българина му се насажда извратено отношение към храната, но мен не може да ме убедят че не е полезна старата българска кухня. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Иван Звездев.
“20-годишна плувкиня с амбиции за националния отбор вчера ми каза, че не яде кисело и прясно мляко. Питах я дали е алергична и ми отговори, че не, но знаела за вредата от него. Как ще е вредно? В него има ценни вещества“, възкликна той.
„Ядяла само ръжен хляб с ленено семе. Това, което се случва е по-скоро въпрос за бизнес. Някой налива на младите в главите такива неща“, обясни кулинарният гуру.
Яжте слънчева туршия в жегите, за да сте здрави!
„Говорил съм с много столетници и никой от тях не е ял нито лимец, нито авокадо или гаспачо. Не знам защо хората отричат хляба като храна. Нашите войници са яли хляб, сланина и ако има вино“, добави той.
„Повечето хора искат студени ядения през лятото, което не е добре, защото правят шок за организма. Ако си прегрял при 30 градуса външна температура и ядеш ледено студена диня или таратор, се стига до една невидима умора за организма“, предупреди Звездев.
По-добре ястията ви да са със стайна температура, съветва той.
„В миналото хора са наблягали на киселите храни. Тараторът е с оцет и чесън. Някога дори са го правили без кисело мляко, а най-старият, който е описан от Петко Славейков в негова книга, е бил с лешници. Не е бил за ядене, а за сос към паламуд“, разкри кулинарният спец.
Той разкри, че жътварският таратор се прави без кисело мляко.
„Българите не са се ядели студени ястия, а бабек, странджански дядо, луканка, чесън, хляб. Това се носи на нивата“, заяви Звездев.
Водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев пък изтъкна, че сега месата се считат за тежка храна, а в миналото дедите си на хапвали точно това през лятото.
„Вчера преоткрих жътварския си зелен боб от Странджа, за който бабата казва, че ако не сложиш сланинка, не е добър. В него се слагат и яйца, но днешните жътвари сме на море с бира в ръка, а тогава този сезон е бил за работа. Сега е за почивка“, каза още Иван Звездев.
Да обяснява как се прескача коза.
М0нс@нто и всичките производни не са съществували тогава.
Почвите не са били повсеместно изтощени и водите не са били отровени.
Храната е имала хранителна стойност!
Сега, има пластмасови плодове и зеленчуци, но нямат хранителна стойност.
То и затова има някакъв бум на автоимунни заболявания, вкл. и онкологични такива.
Остана ли човек, който за здраве да не приема някакви хранителни добавки?
От бебе до баба..
Така, че Звездев като е започнал да обяснява, да огледа ситуацията от всички страни. А, да не споменавам още от преди години, как той лично приготвяше всякакви рецепти ежедневно, на екрана. Нека сам си прегледа предаванията и да види, дали цялата му продукция е насочена към традиционните, български ястия. Все пак е вдъхновил много домакинства да приготвят по неговия пример...
още не мога разбере как съм слагал това безполезно нещо в устата си с години всеки ден