Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Kъде ни отплува цацата и защо порцията е 10 лева

Извън България отива и замразената пъстърва, скаридите пък са внос
Ключови думи: цаца, порция, цена, износ, риба

Поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия. Това обясни шефът на "Асоциацията на производителите на рибни продукти" (АПРП) д-р Йордан Господинов.

Вероятно затова и уж най-евтината риба постоянно качва цената. В момента по морето, порция от 200 грама трудно се намира под 8-9 лева, а на много места удря и десетачка, ядосват се любителите на бирата, за които това е любимото мезе.

Клиентите пък често се дразнят, че рибката е като семки - дребна и спаружена и дори горчива на вкус. 

В същото време, експертите настояват, че тъкмо качеството на нашите риби е по-добро, заради спецификата на морето. 

"Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си ни. От "Асоциацията на производителите на рибни продукти" обаче отчетоха, че рапаните в Черно море стават все по-дребни. 

Експертите обясняват, че уловът е намалил количеството на рапаните, защото свръхпопулацията на вида унищожи в някаква степен необходимата му хранителна среда. В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг.

Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочи Господинов. Той обясни, че рапанът предпочита топли води, а към момента условията са изключително подходящи за улова му, а предприятията, преработващи рапани, у нас са осем. 

Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна. 

"Рибата се крие, основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно. Това обаче са моментни ситуации. Ако завали дъжд веднага ще се появят северните течения, които ще “обърнат водата“, както казват рибарите.

Рибата е по-навътре в морето, факт е, но това не се случва за първи път", допълни още д-р Господинов. В момента в Черно море се ловят основно калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове. През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии, пише БТА.

"Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса. През годините българските фирми се наложиха като много добри преработватели, затова и внасят суровини от чужбина - океански и атлантически риби, дори скумрия", каза още д-р Йордан Господинов. 
 

15
Коментара по темата
15.
Било
20.07.2024 22:59:14
И 30 лв ще дам за порция стига дс е качествена, добре сервирана на хубаво уютно красиво местенце. Вие клошари ходете на капана.
14.
seahorse
20.07.2024 18:13:20
Тези ,които са учили ихтиология при Йовчева в ТМОР знаят ,че цацата живее 1 година и има ниска абсолютна плодовитост в периода от ноември до май.И ако някога риболуваха десетина рекета,сега са повече от 60 и тралят целогодишно.и затова етолкова дребна последните години .
Друг е въпросът със спекулата в цената , По лошото е че рибата в Черно море драстичнонамалява !
13.
Мутафа
20.07.2024 18:06:07
Нека вземам на каса пържена цаца 1000лв.а давам 50лв.
Нищо че давам по 1500лв.на майстора си.Дано остане и догодина пак печеля на негов гръб това не го засяга
12.
Никой
20.07.2024 17:54:49
Има цаца по 5 лв 100 грама но я ядеш със всичко (нейзчистена) и там на пътя с пръсти....и такава дето е ядеш за 10-15 лв 100 грама изчистена,сервират ти я вилички,лимончета...ако искате никой не ви кара насила
11.
О...йе
20.07.2024 15:55:21
Влиза
в Затвора
там попада
на хора.
Излиза -
ресторантьор.
За заплата работят
наивните-много са,
бай Тарикат е все
с пълен джоб.
10.
Merd
20.07.2024 15:33:45
Цацата е 10 лв заради лакомията, която цари навсякъде! Кило замразена цаца в магазина НА ДРЕБНО е 3-4 лв. Кило цаца в кръчмата е 40-50 лева. Надценката е около 1000% (!!!). На всички ни се ходи на бира с цаца с край морето, но лично аз откачам, защото стимулираме едно безобразно надяждане и надцакване с цените на наглите ресторантьори! Бира 6 лв, цаца 6-10 лв, салата 10 лв., извинете, но това е НАГЛО! Грамажа няма да ги коментирам, че това вече в друга тема, още по-неприятна.
9.
на капана
20.07.2024 15:15:44
на капана е 4 лв
8.
Хахаха
20.07.2024 14:50:10
Изнасяйте мощно . То като няма цаца няма и храна за големите риби . То зата няма едри видове в Черно море
7.
О...йе
20.07.2024 12:40:29
На гoл тумбак-
чифте пищови.
Хайвер на хапки
има по много.
Филе от делфин
идва за всички,
сервитьорки го носят
с къси полички.
На сутринта
трудно ли ставаш,
шкембето-чорба
със Бира оправя !
6.
дебили бургас
20.07.2024 12:21:47
Това цацата за Португалия го разправяйте на балъците! Но на Краснодар попчето е 27 лв!!!
5.
О...йе
20.07.2024 12:17:08
Рибата на
бедното рибарче,
дето в дъжд и пек
сам я лови.
Но кръчмарската
цена нагарча,
"ден година храни"
там върви.
Печалбарски номера
ги знаем,
алхимично
правят го на вкус,
щом изплаща
непосилен наем,
бай Тъpгаш все
прави се на луд.
4.
Средна класа Бохем
20.07.2024 12:13:42
Цацата е храна за рибата с която аз се храня.
3.
Абсурд
20.07.2024 11:58:25
Да плащам за пържена с вътрешностите дребна риба в палмово масло, в повечето случаи размразена от сезон 2022? И да преглъщам с бира от царевичен грис? Не мерси.
2.
О...йе
20.07.2024 11:56:09
Хваната в трал
пържена цаца,
в предКовидно олио
Ганьо е ял.
В байТошово време
евтино беше,
даже калкани
туриста ядеше.
Чакаш да дойдат
безбройни пасажи...
Писмо изпрати
на Нептун,
ще ти кажа !!
1.
ТО И МИНАЛАТА ГОДИНА
20.07.2024 11:50:01
Си беше 10 лева....нищо ново под слънцето...
  Добави Коментар
Как да спрете хъркането завинаги само с помощта на топка за тенис Методът работи при 80% от хората с задух и хъркане Слънчево по морето Максималните температури ще бъдат между 13° и 15°
Европейските лидерите зоват Еврокомисията спешно да приеме закон за връщане на мигрантите Настояват и за засилване на военната подкрепа и ускоряване на доставките за Украйна Кой лъже за здравето на Путин Кремъл отрече твърдението, че се е влошило
Мъжкото достойнство става все по-голямо, но причината е тревожна! Това може да повлия е на репродуктивните способности на мъжа, а и да засегне бъдещите поколения Яжте тези 4 подправки и страхотният секс е гарантиран Те повишават либидото и при двата пола, категоричен е сексологът Александър Мелихов
Ето как успешно и безпроблемно да говорим с децата за секс! Да, неловко е когато трябва да поговорим с децата за интимностите, но няма как – трябва! 6 признака, че някой упражнява върху вас негативно влияние Усещате, че емоциите ви са манипулирани
Не е истина колко е вкусен сладкиш "5-10-15" - готов и изяден само за 30 минути Съставките почти винаги са ви под ръка в кухнята Ще отслабнем неусетно, ако слагаме това в кафето всяка сутрин Ползите от кофеина, който е стимулант на централната нервна система и е отговорен за ефекта на жизненост
В никакъв случай не бива да изхвърляте старите си обувки Старите обувки съхраняват силната енергия на този, който някога ги е носил Кои са най-търсените професии на пазара на труда у нас Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната