Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядеш това и отслабваш с лекота

Ключови думи: храна, диета, отслабване, яйце, диетолог, жълтък

Сред всички митове за храненето, един от най-разпространените е: „Не мога да ям жълтък; за моето здраве е по-добре да хапвам само белтък“. Движещата сила зад този мит е, че яйченият жълтък съдържа мазнини и холестерол, и консумацията му ще доведе до наддаване на тегло, а също така ще навреди на здравето на сърцето ви.

Яйчените жълтъци обаче, освен относително достатъчно количество протеин, съдържат и полезни за сърцето ненаситени мазнини, включително омега-3 мазнини, споделя диетологът Олга Гордиевич, която дава и рецепта за идеалното ястие за закуска.

„В допълнение, яйчените жълтъци са подсилени с много полезни хранителни вещества, като рибофлавин (основен за растежа и цялостното здраве), витамин D (изключително важен за поддържане на здравето на костите) и витамин B12 (жизненоважен за подпомагане на тялото да произвежда еритроцити).

В допълнение към това, хранителната стойност на яйчения жълтък помага за поддържане на здравето на мозъка, казва Гордиевич. Помага също така за стимулиране на загубата на тегло чрез попълване на дефицита на витамин D, пази сърцето в добро състояние и намалява риска от очни заболявания.

Здрав човек (без сърдечно заболяване), добавя лекарят, може да консумира по 2 жълтъка на ден, а сърдечно болен - по един.

„Освен това, последните изследвания показват, че хранителният холестерол всъщност има малък ефект върху нивата на холестерола в кръвта“, казва диетологът.

Яйца плюс зеленчуци за закуска са чудесен вариант. Много е вкусно и същевременно, здравословно. Какво ви е необходимо:

яйца (по 2 броя на човек);

ароматни, зрели домати - плюс/минус колкото яйцата, или малко повече;

чесън 3-6 скилидки - 2-3 глави лук за 10-12 яйца;

подправки: кимион, сладък пушен червен пипер, сол, захар, лют червен пипер; зехтин.

Загрейте тиган с растителното масло, загрейте в него чесъна и лука. Добавете червения сладък пипер и доматите, и оставете да къкри. Следва времето за всички ароматни подправки (добавете сол и захар почти 1:1 и кимион, червен пипер, черен пипер, люто чили - на вкус. Оставете зеленчуците да поврат с подправките - ароматите ще се отворят. След това разбийте яйца и ги прибавете в тигана. Доведете ястието до готовност и му се насладете.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Техническа неизправност в инсталацията може да е причината за взрива в Банкя В къщата е имало висока концентрация на газ, каза Николай Николов Грипът настъпва: Броят на областите в грипна епидемия достигна 11 До края на седмицата в България ще бъдат достигнати върховите стойности
ISW: Военни блогъри бият тревога, че Русия остава без офицери Въпреки това обаче наскоро руските сили напреднаха и край Борова, Покровск и Курахово Рокади: Зеленски смени отново командващия украинските сили на стратегическия източен фронт Новият командир е генерал-майор Михайло Драпатий
Моторист от Бургаско се бори за живота си Мъжът падна в 12-метрова пропаст 47-годишен бургазлия опита да постави световен антирекорд Той седна зад волана много пиян
Швеция задържа кораб: Български ли е? Става въпрос за плаващият под малтийски флаг "Вежен" Почитаме жертвите на Холокоста Тази година се навършват 80 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау"
Интересен празник е Какво казват знаците за 27-и януари? Любопитно събитие в Бургас Фестивал в подкрепа за китайската общност
Какво време ни очаква? Предимно слънчево и почти тихо днес Бишва любима на Гришо яхна... Мощен мотор