Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни, ето кога

Ключови думи: диня, пъпеш, здраве, плод, бактерия

За да получите максимална полза и удоволствие от хапването на сладки дини и пъпеши през лятото, трябва да бъдете отговорни и предпазливи. Само компетентен подход към подбора и съхранението на тези пъпеши ще помогне да се избегнат възможни рискове за здравето, предупреждава jenata.blitz.bg.

Началото на горещите летни месеци винаги ни радва с възможността да се насладим на сочните и освежаващи плодове, а най-предпочитани безспорно са дините и пъпешите. Не всички партиди от тези зеленчуци обаче са безопасни за здравето ни. Здравни експерти предупреждават: ако ги изберете неправилно, съществува риск да навредите на тялото.

Според препоръките на експертите най-благоприятният период за закупуване на тези плодове е края на юли - началото на август. Именно през този период от време пъпешите успяват да достигнат естествена зрялост и да натрупат оптималното количество хранителни вещества.

Не всички производители обаче се придържат към принципите на здравословен и отговорен подход към отглеждането на дини и пъпеши. Някои от тях прибягват до различни трикове, за да ускорят узряването на реколтата и да увеличат нейния обем.

По-специално, фермерите могат да „прехранват“ културите, особено с азотни торове. Такива мерки наистина ви позволяват да получите плодове по-рано от обикновено и да постигнете по-големи размери. Но това има обратна страна - прекомерното насищане с торове води до натрупване на повишени количества нитрати в кората и пулпата.

Концентрацията на тези вредни вещества зависи от много фактори - условия на отглеждане, режим на поливане, време за прибиране на реколтата и др. И колкото по-рано дините и пъпешите стигнат до рафтовете, толкова по-високо е съдържанието на нитрати в тях.

Междувременно тези химични съединения могат да се трансформират в човешкото тяло в токсични нитрити. Такива вещества имат отрицателен ефект върху кръвта, пречат на нейната способност да пренася кислород. В резултат на това може да се развие кислородно гладуване на тъканите и сериозни усложнения.

Особено уязвими от подобни последствия са децата, както и хората с хронични заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи. За тях консумацията на пъпеши, съдържащи големи количества нитрати, може да представлява сериозна опасност.

Затова експертите силно препоръчват дините и пъпешите да се купуват между края на юли и началото на август. По това време плодовете имат време да достигнат естествена зрялост и да натрупат по-малко вредни вещества.

Разбира се, не може да се изключи напълно възможността през високия сезон на пазара да навлязат некачествени продукти. Но шансовете за закупуване на партиди с високо съдържание на нитрати ще бъдат много по-ниски, отколкото при закупуване на ранни или късни пъпеши.

Освен избор на оптимален период, експертите съветват потребителите внимателно да преглеждат плодовете преди покупка. Трябва да се обърне внимание на целостта на кората, липсата на видими повреди и признаци на презряване. Само интегрираният подход към избора на дини и пъпеши ще ви помогне да защитите здравето си и да се насладите на техния освежаващ вкус.

Освен това в сезона на пъпешите е важно да се спазват правилата за съхранение и консумация на тези плодове. Например, експертите препоръчват нарязаните дини и пъпеши да не се оставят на стайна температура за дълги периоди от време, за да се предотврати развитието на бактерии.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила