Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Обрах овациите с тази рецепта на Халиме от Турция - хем хляб, хем баница, хем пица

Ключови думи: турска рецепта, турски хляб, баница

Рецептата използва пълнеж от сирене чедър и сирене фета, но по желание можете да добавите спанак, манголд, настърган морков, настъргана шунка или нещо подобно. Този път рецептата е представена от Халиме от Турция, майка на три деца, която е във възторг от резултата.

Необходими продукти (за тесто):
100 мл топла вода
100 мл топло прясно мляко
1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
1 пълна лъжица захар (20 г)
3 супени лъжици олио
1 яйце със стайна температура
1 чаена лъжичка сол (8 г)
360 г брашно

За плънката:

300 г сирене чедър
200 г сирене фета
За намазване:

1 жълтък + 1 ч.л. олио
малко настърган кашкавал (една шепа)

Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват топло мляко и вода (да са хладки, а не горещи), след което се добавят захарта и маята и се разбърква, докато съставките се разтворят. След това добавете олиото и яйцето, което е престояло на стайна температура.

След като сте изгладили сместа, започнете постепенно да добавяте брашното със солта, като през цялото време бъркате с лъжица/шпатула или с миксер, който има специални приставки за месене на тесто. Това тесто е доста меко и лепкаво, така че не го месете на ръка.

Покрийте тестото със стреч прозрачно фолио, след което го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си. През това време пригответе плънката: настържете сиренето (дръжте едната шепа настрана), а сиренето фета натрошете с вилица.

Смесете двата вида сирене и леко съберете съдържанието с длани, за да оформите топка. Не натискайте твърде силно.

С помощта на шпатула разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност, след което с набрашнени пръсти (или шпатула) леко го омесете, за да оформите топка.

С помощта на дланите разтегнете тестото във формата на диск, поставете “топката” сирене в средата, след което я покрийте с тестото от всички страни. Сплескайте го малко, след което прехвърлете тестото върху лист хартия за печене (поръсете малко сирене) и го разтеглете още малко с длани.

Минава се с точилка, за да се получи тънка кора с дебелина около “два пръста”.

Заедно с хартията прехвърлете тестото в тава, покрийте го и оставете да почине за 15-20 минути, след което го намажете с разбит жълтък и отгоре поръсете с малко сирене (едната шепа, която сте отделили).

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути или докато добие приятен златист цвят в зависимост от фурната.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Принц Уилям може да получи нова титла Вижте подробности Уби баба си, а сега иска свобода На първа инстанция е осъдиха на 17 години затвор
Защо Роксана иска Рачков да е с нея в асансьора на "Капките" Певицата навремето заседнала за цели 32 минути, от тогава не се качва сама Тъжният финал на Пищова: От „цар на жените“ до самотен гроб Нито една миска не го изпрати 
Каза стряскащи думи Очаква ни разлика от 20° между събота и вторник, според Георги Рачев Преодоля селския си диалект Макар че днес вече говори изчистено, певицата откровено признава, че преходът не е бил лесен
Новите депутати полагат клетва, Илиян Илиев от МЕЧ се отказа Рокади в НС САЩ с удар по интересите на Русия... От финансово естество
Министър Мирослав Боршош обсъди развитието на туризма в Костенец с местната власт Ето какво се случи Бунт за заплати подпали БНТ Служителите са готови за протест, ако не им увеличат заплащането
Китай, Иран и Русия с много важни преговори Относно ядрената програма на Техеран Бившият ми каза, че съм проститутка, а аз не съм, твърди тя Той не е наркоман, но обича да си пийва, каза Светлана