Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецептата на баба Златка за домашна шаурма: вкусна и безопасна

Ключови думи: шаурма, лесно, приготвяне, домашна

Лятото е времето, в което мнозина искат да похапват по-леки неща. Разбира се има и такива, които дори и в горещините искат да хапват някоя сочна мръвка. Ще предложим една уникална рецепта за домашна шаурма, която е чудно вкусна и за разлика от тези, които се предлагат от съмнителни мургави типове е безопасна! Тя е толкова вкусна и хрупкава, колкото прословутата улична храна. Но в същото време знаете точно какво слагате в плънката.

Какво е шаурма и какво означава шаурма?

Смята се, че произхожда от Османска Бурса или днешна Турция, шаурма е известна още като шаурма или шаверма, което на арабски означава „завъртане“. В допълнение, шаурма идва от турската дума „чевирме”, което също означава „завъртане“ или „въртене“. Шаурма се приготвя чрез подреждане на ленти от мазнина или парчета подправено месо върху вертикален грил. След това тези мазнини и меса се запичат бавно и се сервират върху ориз или като сандвич или обвивка.

Необходими продукти:

филе от пилешки бут - 1 кг;
домат - 1 бр.;
зеле - 300 гр.;
краставици - 2 бр.;
лаваш - 4 бр.;
слънчогледово масло - 3 супени лъжици. л.;
майонеза, кетчуп, сол, черен пипер, подправки - на вкус

Начин на приготвяне:

Мариновайте пилешкото месо в смес от масло, сол и черен пипер. Печете във фурната до готовност. Охладете леко, нарежете на кубчета.  Нарежете доматите и краставиците на лентички. Настържете зелето на специално ренде, добавете сол и разтрийте старателно с ръце. Намажете пита хляба с майонеза и кетчуп, добавете пиле, зеленчуци и добавете още сосове, ако е необходимо. Завийте питата на руло и изпечете в електрическа скара на пълна мощност за 3-5 минути или в сух горещ тиган без капак за 4 минути от всяка страна.

Калорично съдържание на 100 g: 172,93 kcal. BJU: 10.25/7.63/15.46.

Времето за готвене на домашна шаурма е 1,5 часа.

2
Коментара по темата
2.
Az
13.07.2024 07:24:51
Искам снимка и интервю с клипче на баба Златка как прави шаурма! За достоверност на новината. Защото тя каза, че не е чувала за шаурма!
1.
Mu6ama
12.07.2024 22:04:06
менте новина. Шаварма е арабско. Турците съ го крали
  Добави Коментар
Обра точките в нета Киара е много чаровна, получи редица комплименти София и Перник с един и същ деликатен проблем Някои младежи вилнеят вместо да залягат над учебниците
Каза разтърсващи думи Стресиран е от... За по-добър секс, трябва да... И разговаряте с партньора
Притеснителна новина до България Трусове в съседна Гърция Сполетя ги огромно щастие Звездата Кръстева стана майка за втори път
Тя е на 116 години и има 3 трика Призната е за най-възрастният жив човек Започва чистка Сашо Томаш пренарежда съблекалнята на "червените"
Сериозно увеличение на цената на хляба в... Кърджали Български фурор на Апенините 21-годишният Татаров започва да превзема волейболна Италия
Футболна Германия скърби Отиде си млад играч Получи огромно признание Деми чака дълго за определена награда, но я взе