Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хотелиер зове гостите си: Изхвърляме храна, взимайте всичко, което ви се яде, но изяждайте всичко, което вземете

„Вчера изхвърлихме 40 килограма храна - достатъчно да бъдат нахранени 120 човека!”, пише на табела пред ресторанта в „Дюни Роял Ризорт”
Ключови думи: дюни, хотелиер, необичаен призив, гости, изхвърляме храна, изяждайте всичко

Вземете всичко, което можете да изядете, но изяще всичко, което сте взели. Този нетипичен призив отправиха от ръководството на елитния хотел „Дюни Роял Ризорт” към своите гости на английски и български език. Той е поставен по формата на табела пред ресторанта в хотела и касае олинклузив частта от обслужването.

„Вчерашната изхвърлена храна беше 40 килограма, с която могат да бъдат нахранени 120 човека!”, гласи още призива в табелата.

Любопитно е, че на самия знак има поставено празно място за количеството изхвърлена храна и за това колко човека могат да бъдат нахранени с нея. Това води до заключение, че тези празни места се попълват всеки ден с новите числа на разхищението.

Причината за отправеното към гостите послание е повече от ясна - този, както и много други луксозни хотели, работят често с all inclusive оферти. При тях са характерни т.нар. „блок маси”, на които се поставя огромно количество храна, а туристите имат пълното право да си изберат от нея всичко, което им хареса в неограничени количества. Това обикновено води до препълнени чинии и маси, които остават недоядени, защото количеството е прекалено голямо. Това, че гостите на хотела се надценяват или са лакоми е ясно. Проблемът обаче е в това, че останалта храна не се запазва за следващия ден и не се дояжда от персонала, а се изхвърля директно в кофата за боклук.

Призивът на „Дюни Роял Ризорт” предизвика вълна от хора „за” и „против”.

"Да караш клиентите да се чувстват виновни, докато са на почивка и си гледат кефа, че и са си платили за това... Туризмът в  България е епичен", негодува в социалните мрежи потребителка.

"Сигурна съм, че зад посланието не се крие желание за вменяване на вина, а за прекратяване на разхищението и лакомията, които наблюдаваме от години", контрира друг потребител.

 

39
Коментара по темата
39.
Giia
12.07.2024 03:03:14
и в други страни е така
38.
Ленин
11.07.2024 22:36:36
Храната която остава също се продава,на хора който гледат прасенца!!!
37.
???
11.07.2024 09:04:32
Със сигурност никой няма да нахрамите! Просто ще спечелите повече!
36.
Тони Бони
11.07.2024 08:52:48
Навсякъде трябва да сложат такива табели,защото лакомията и простотията са чудовищни.
А хотелиерите да сключват договори със социални домове,където да даряват останалата храна(не от чиниите,разбира се),за да не се изхвърля.
35.
Ляв бек
11.07.2024 05:18:24
Се...ре....те, когато ви се се...ре,но из...се...ре...те, всичко което имате за из....си...ра...не!
Вчера, разхода на вода,е: 500 куб.
С тях,можеше да се полеят зелените площи, около хотела.
34.
Bk
11.07.2024 00:34:42
ИЗЯЩЕ???

ИЗЯЖТЕ!
33.
Така е
10.07.2024 23:36:47
Пряк свидетел съм. Бил съм в много хотели, изхранващи гости на този принцип. Седя и гледам как народа товари по 3 чинии препълнени с храна- салата, ястие и десерт. Чакам "гладните" хубаво да напълнят чиниите и персонала да изкарат топла и нова храна, тогава си слагам. Общо взето "гладните" оставят 50% от храната си по чиниите. Нарочно карам децата ми да гледат и да се учат как не се прави
32.
Иван
10.07.2024 23:13:16
Тя така или иначе сготвената храна трябва да се изхвърля на ол инклузива, след обяда или вечерята дори да не е пипана на щанда. Месо сготвено, нарязани зеленчуци, някои сирена и т.н. с цел да се избегне натравяне и други подобни. Поне в чужбина където съм работил е така
31.
Туриста
10.07.2024 22:48:37
Пресен случай имаше онзи ден от шпорпилковци където щяха да бият дете че е взело кофичка вкиснало млеко което не е изяло а е върнало..
30.
Туриста
10.07.2024 22:38:42
значи ако не ти хареса трябва да се насилиш да го изядеш до повръщане за да не те бият че не си изял помията
29.
Българина
10.07.2024 22:04:06
До 29. Абе

То само на бедните оставяше да я дават :)
Представям си само каква врява щеше да се вдигне отвсякъде - хранят бедните с огризките от All Inclusive-а ....
28.
Абе
10.07.2024 21:59:29
Прави са хотелиерите. Тея прасета слагат в чиниите като невидели. Сякаш имат по 5 стомаха. Не е нормално това. Всички сме виждали колко недокосната храна остава по блок масите. Това е доста селяндурско. Неуважително към храната и към труда на хората. Ми сложи си малко, като не ти стигне, върни се и си сложи още. Никой няма да ти го изяде. Всички имаме познати, които след 7 дневна почивка в Турция се връщат 10 кила нагоре. То бива бива ядене, ама чак пък толкова. Те на умиране ядат. Свине. Иначе е ясно, че останалата храна няма да отиде на бедните. Това е друг въпрос. Че и хотелиерите са за бой.. но това е съвсем друга тема. Тука дискусията е друга. Много от клиентите са прасета. Да
27.
Подполковник
10.07.2024 21:51:38
Такъв тип мотивация за погребителите се ползва от години в ол инклзив рестоланти навсякъде по света. Дори Египет го има в почти всеки хотел от преди ковида още. Тук са като бавно развиващи се, да се радват на такива "изобретения".
26.
Българина
10.07.2024 21:49:39
До 24. Хъ:

Приятел, блок-масата треба да е нон-стоп пълна. Капиш?..
Хората са си платили за това, не да ги държиш гладни :)
25.
:) :) :)
10.07.2024 21:48:49
Независимо от всичко,, казано по-долу, е грешно и неправилно да се разхищава храна по такъв начин.
Отговорността е както на туристите, така и на хотелиерите. Туристите са склонни да се превръщат в самозабравили се консуматори, а хотелиерите са тези, които им предлагат точно такава опция от алчност и лакомия.
24.
Хъ
10.07.2024 21:46:48
Гответе по малко и няма да се изхвърля
23.
*********
10.07.2024 21:45:44
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Абе
10.07.2024 21:37:06
Хора, на тоя не му е проблем, че хората взели, но недояли. Проблем му е, че не е останало повече по таблите, че да го преработи втори и трети ден в други храни.
21.
123
10.07.2024 21:26:59
Гостите на Дюни плащат прескъпо за тая храна. Тя не струва и 1/10 от престоя им. Просто чорбаджиите там са много алчни и им се ще да я сервират пак. Ама това става само с не. взетата. С взетата трудно. А, ако е качествена, защо я хвърлят, а не я дадат на бедни и хранителни банки. Плюс това капацитета на Дюни е такъв, че 40 кг отпадъци за там са нищо. Все едно всеки турист е изхвърлил по половин недоядена филия и кокалите от месото. Не че не е пълно с хуни, но собствениците като са се загрижили за храната да въведат бонус за икономичните туристи. Хапваш малко - получаваш екскурзия с яхта например.
20.
Мениджър
10.07.2024 21:11:39
Дайте да използваме бедните и гладни хора, на които не сме дали една филия хляб, за да накараме туристите да чустват неудобство когато идват да се хранят.
19.
Реение
10.07.2024 20:21:20
Дава храната за хвърляне на някой човек който гледа прасета!
18.
Власчанин
10.07.2024 19:58:02
За съжаление, 11-ти коментар е 100% прав.
Повечето ми познати и приятели в ресторантьорския бизнес ми казват същото, от нямане на персонал, в кухните и ресторантите масово се вземат цигани.
17.
До 11
10.07.2024 19:23:45
Хубавото в цялата история е,че циганите с почнали да работят.
Лошото е, че работят в кухня.
16.
Българина
10.07.2024 19:22:27
За такъв голям хотел 40кг са НИЩО.
За хотела ще е мно'о полезно да анализират какво се недояжда най-често и да си взимат бележки :)
15.
*********
10.07.2024 19:19:20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
До 12
10.07.2024 19:18:12
Чети како съм написал бе, бурсук.
99%!!!!
Наистина, не всички.
13.
хах
10.07.2024 19:17:39
Егати тъпата табела. Така или иначе кой каквото си вземе в чинията си го изяжда.
Да кажат какво се случва с изкараната на масата, но не взета и съответно неизядена храна.

с 40 кг храна можеш да храниш 120 човека, но в конц лагер.
12.
до 11
10.07.2024 19:15:21
Не всички са цигани бе изрод малоумен
11.
Морски
10.07.2024 19:13:24
Пълни глупости!!!!С останалата храна, се изхранва ЦИГНСКИЯ персонал.
Г
Когато ЦИГАНИТЕ се наядат, всичко останало се сервира след като се "преработи" на следващия ден на олигофрените (гостите).
99% от "пероснала" в кухните е ЦИГАНИ!!!
Това е ИСТИНАТА!!
Миризливи мангал с хепатит и СПИН масово "работят" в ресторантите и кухните на хотелите.
Само ОЛИГОФРЕН, би ял храна, "приготвяна" от ЦИГАНИ!
10.
Хихо
10.07.2024 19:10:20
Първо храната е боклук,второ хората са говеда и взимат като не видели и като за последно защото плащали и трето хотелиерите не са нищо по различно от бабите и дядовците които хвърлят пари през терасата на ало измамниците,докато децата им мизерстват работят за по 1000 лева и няма да им помогнат или по лошо работят в друга държава.Алчност мерзост,простотия,лукавост,презрение това лъха от тези хора.
9.
ТАКА ТАКА
10.07.2024 19:05:31
В България са най долните, мръсни капиталисти в цял свят. Тук не е позволено храната да отива за бедните. В Германия има пунктове за безплатна храна и продукти, те са по социални, и не само те дори в САЩ има такива. Ние тук сме най шибаните капителисти, фашисти на света. Дори в сърцето на капитализма САЩ са по социално настроени, имат повече социализъм от фашистка България
8.
това може да е трик
10.07.2024 19:04:32
за намаляване на грамажа на храните при запазване на цената.
"ИзяЩе всичко,което сте взели..." Правописът е умопомрачителен.
7.
дааа
10.07.2024 18:56:17
Всеки частник, бил той млекар, зеленчукопроизводител, краставичар, какъвто и да е, е готов винаги да унищожи продукцията се но да не я пусне на по ниски цени. Готов е да убие, умори от глад народа но няма да му даде по евтино. Виждали сме хиляди частници които унищожават, хвърлят, разливат млека, домати, картофи по улиците само да не ги пуснат по евтино, да намалят цените изродите. Без значение че има много гладни хора. Най добрия частник капителис е мъртвия. Изроди проклети. Западните са същите. Унищожават се милиони таблети, телефони се мачкат с багери, защото ако ги пуснат, ще падне цената им. Всеки капиталист е за бесене
6.
Сертификат от БАБХ
10.07.2024 18:54:59
И останалата храна да я доставят по домове за сираци или стари хора.
5.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
10.07.2024 18:48:28
А на персонала не дават и трохичка. Проверяват ги на изходите. Не дават въобще на бедния български народ нищо, за да се нуждае от работа, да им робува, за да не умре от глад. Така са всички капиталисти. Ще хвърлят, унищожат всичко, но на обикновенните хора няма да го дадат
4.
До 1
10.07.2024 18:45:51
Вероятно да зареди с черен хайвер и шампанско???! Храната по хотелите е една и съща, не по различна от тази във веригите магазини! Но проблемът е, че няма хранителна банка! Това което остане, да се дарява на социално слаби и домове за възрастни хора!
3.
Бот
10.07.2024 18:37:40
Гостите изхвърлят храната защото са селяндури. Само ако си попадал на такова място може да си представиш за какво става въпрос. Който и да дойде да им сготви с извънземни продукти, пак ще пълнят и ще хвърлят.
2.
Има логика
10.07.2024 18:28:29
Не е нужно да се пълнят чиниите. Може да си вземе малко човек, след това пак да се нареди. Цивилизованите хора така правят. Има свидетелства, че хората преживяли блокадата на Ленинград и войната, никога след не са оставяли храна, и не са преяждали.
1.
Пърди Газов
10.07.2024 18:21:55
хотелиера да се замисли защо гостите му изхвърлят храната и да зареди по-качествени боклуци.
  Добави Коментар
Трябва ви малко морковче, пипер и става най-вкусната зимнина Време е да започнем подготовката за най-студения и уютен сезон през годината Убедени сме, че малцина знаят за какво служи третото отделение на пералнята За много от вас този електроуред все още е енигма
3 зодии ще се къпят в пари тази есен Прогнозата за големия финансов подем е на астролога Анджела Пърл Забравете омлетите, яйцата по панагюрски и пърженото – опитайте тази версия по турски Яйцата по турски са невероятно съчетание от ароматни зеленчуци, яйчица и божествен сос
9 заблуди за здравословното хранене, които ви пречат да отслабнете Продуктите без глутен са навсякъде, но повечето хора не трябва да се отказват от него Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Търси се алтернатива
Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него Глад за учители в цялата страна Около 1000 са свободните позиции
Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство Разводите поскъпват заради минималната заплата Увеличава се и издръжката за децата
Сочен обяд в тиган – вълшебен вкус с малко усилия Картофи, кашкавал и шунка са основните продукти, от които се получава изобилно, сочно и изключително вкусно ястие Църквата отбелязва Рождество Богородично Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа