Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миете ли ориза преди готвене?

Ключови думи: ориз, изплакване на ориз

Оризът е универсална и лесна за приготвяне храна, която е неизменна част от менюто на много хора по цял свят.

А изплакването му със студена вода преди готвене е кулинарен ритуал, за който мнозина дори не се замислят. Така е прието и като че ли няма причина този етап да бъде пропуснат. 

Въпреки че това не е задължително, health разкри няколко хранителните и кулинарни причини, заради които е най-добре да го направите. 

Експертите казват, че изплакването на ориза ще премахне лепкавостта му и ще го направи пухкав, премахвайки излишното нишесте, което кара зърната да залепват едно за друго. Освен това изплакването го прави по-безопасен за консумация.

Кейтлин Сас, учен по храните и старши мениджър по изследване и развитие на компанията за ориз Lundberg Family Farms, обясни, че по този начин се премахват всички остатъци от боклук, които могат да включват мръсотия и дори малки камъчета. 

Според проучване на Journal of Hazardous Materials, измиването на ориза преди готвене намалява замърсяването с пластмаса с 20-40%. Има и доказателства, че по този начин се намалява концентрацията на арсен, който се съдържа в определени количества в почвата и водата.

През 2023 от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбелязаха, че концентрацията на неорганичен арсен за белия ориз обикновено е около 92 части на милиард. За кафявия ориз тази цифра е по-висока.

Минуси при измиването на ориза
"Изплакването или накисването на ориза за продължителен период от време преди готвене може да го лиши от някои от хранителните му вещества", обяснява Кейтлин Сас.

Въпреки че по този начин се премахва нишестето, се измива и малко количество полезни фибри, наречени устойчиво нишесте. То подобрява работата на червата и стабилизира нивата на кръвната захар. 

Освен това измиването на ориза намалява количеството желязо и водоразтворимите витамини от група В, включително фолиева киселина, ниацин и тиамин. /jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Radium 88
10.07.2024 15:23:38
Зелен ориз не яжте или кафяв
  Добави Коментар
В Бургас ще се проведе среща в памет на жертвите от атентата в "Света Неделя" Днес се навършват 100 години от най-мащабния терористичен акт в историята на България Над 360 нови фиданки са засадени в Поморие Кметът Иван Алексиев стартира кампания за по-красив и зелен град
Почина голям бизнесмен Отиде си финансистът от Дания Майкъл Халбай Депутатите ще обсъждат вота на недоверие (НА ЖИВО) Казусът с ДПС-ДПС е много интересен
Какво ще е времето в България Затопляне в сравнение с последните дни Сигнал до Флагман: Жена е възмутена от таксиметрова фирма Дамата твърди, че е жертва на тенденциозно отношение
Почина българин, направил революция с подкастите Владимир Петков - Каладан е един от хората с най-голям принос за развитието на подкаст-сферата и интереса към този формат в България през последните години Байдън разкритикува остро Тръмп "Не са минали и 100 управленски дни, а тази нова администрация нанесе толкова щети", каза бившият държавен глава на САЩ
Дългогодишен брак се разпадна, защото жена сподели, че... Деликатна ситуация в САЩ Иска да се пенсионира Кейт Бланшет е милионерка, желае да й остава повече свободно време
От АПИ с важна информация за "Хемус" Утре за ремонт на асфалтовата настилка последователно ще се ограничи движението за всички автомобили в двете посоки от 30-ти до 47-ми км на магистралата Съседи със страхотен рекорд Партизан Белград с невероятен хеттрик, феновете на "гробарите" обичат много клуба и баскетбола