Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миете ли ориза преди готвене?

Ключови думи: ориз, изплакване на ориз

Оризът е универсална и лесна за приготвяне храна, която е неизменна част от менюто на много хора по цял свят.

А изплакването му със студена вода преди готвене е кулинарен ритуал, за който мнозина дори не се замислят. Така е прието и като че ли няма причина този етап да бъде пропуснат. 

Въпреки че това не е задължително, health разкри няколко хранителните и кулинарни причини, заради които е най-добре да го направите. 

Експертите казват, че изплакването на ориза ще премахне лепкавостта му и ще го направи пухкав, премахвайки излишното нишесте, което кара зърната да залепват едно за друго. Освен това изплакването го прави по-безопасен за консумация.

Кейтлин Сас, учен по храните и старши мениджър по изследване и развитие на компанията за ориз Lundberg Family Farms, обясни, че по този начин се премахват всички остатъци от боклук, които могат да включват мръсотия и дори малки камъчета. 

Според проучване на Journal of Hazardous Materials, измиването на ориза преди готвене намалява замърсяването с пластмаса с 20-40%. Има и доказателства, че по този начин се намалява концентрацията на арсен, който се съдържа в определени количества в почвата и водата.

През 2023 от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбелязаха, че концентрацията на неорганичен арсен за белия ориз обикновено е около 92 части на милиард. За кафявия ориз тази цифра е по-висока.

Минуси при измиването на ориза
"Изплакването или накисването на ориза за продължителен период от време преди готвене може да го лиши от някои от хранителните му вещества", обяснява Кейтлин Сас.

Въпреки че по този начин се премахва нишестето, се измива и малко количество полезни фибри, наречени устойчиво нишесте. То подобрява работата на червата и стабилизира нивата на кръвната захар. 

Освен това измиването на ориза намалява количеството желязо и водоразтворимите витамини от група В, включително фолиева киселина, ниацин и тиамин. /jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Radium 88
10.07.2024 15:23:38
Зелен ориз не яжте или кафяв
  Добави Коментар
Урсула фон ден Лайен: България и Румъния ще влязат изцяло в Шенген Нека видим по-силен Шенген през 2025 г., написа Урсула фон дер Лайен в платформата Х След сигнали за насилие: Уволниха учителка в детска градина Екипът и ръководството на детската градина ще започнат работа с психолог
Направете това, за да намалите разхода на гориво Поддържайте автомобила си в добро техническо състояние ОДК-Несебър организира урок по добрина за малките ученици от СУ "Любен Каравелов" Инициативата, организирана от Общински детски комплекс - Несебър, беше посветена на 21 ноември - Ден на християнското семейство
Главчев за Шенген: Финалното решение ще бъде взето декември, нещата вървят по план Финалното решение ще бъде взето на 12 декември на Съвета на вътрешните министри С тази царска запеканка със зеле и кайма впечатлявам всички гости Ще останат изумени от вкуса
Европрокуратурата разследва финансова злоупотреба при реставрация на българска църква Извършени са претърсвания в Бургас, Петрич, Рила и София Световна сензация: Твърдят, че Ружа Игнатова е жива и се крие в... В момента САЩ са предложили награда до 5 милиона долара за информация, която ще доведе до ареста и осъждането й
Зловещо: Момче задига номера от изгорялата кола на Гунди, ето какво се случва с него За съжаление Здравко Енчев също си отива млад от този свят Разкриха тайната й Никол Кидман използва интересен трик, за да омайва
Археологически музей ще бъде издигнат в Обзор В последните няколко години община Несебър направи значителни инвестиции в инфраструктурата на Обзор Спортна България скърби Отиде си млада баскетболна надежда