Опитни градинари разкриха какво да направим, за да спрат краставиците да гният
Един от проблемите на градинските краставици е т. нар. гнилец. Това е болест причинена от бактерията Paenibacillus larvae.
Кафявите петна по листата на краставиците могат да показват наличието му. Те са замъглени, бързо се сливат помежду си и се покриват с „опушено покритие“. Заразата се разпространява и върху плодовете - те започват да гният от страната на цвета.
Гнилецът се „заражда“ в почвата, където зимуват патогенните гъбички. Попада в растението през цветните плодници и корените. Спорите се пренасят от дъжд, вятър и градински инструменти.
Именно гниенето на краставиците е нещо, което сериозно тормози хората, които ги отглеждат в градината си. Но спокойно!
Опитни градинари и агрономи и разкриха какво да направим, за да спрат краставиците да гният.
„За да избегнете появата на гнилец по краставиците, не позволявайте реколтата да се сгъсти. Засадете ги на оптимално разстояние едно от друго.
Освен това спазвайте сеитбооборота и премахвайте върховете навреме“, съветват градинарите.
„Ако не е било възможно да се избегне нещастието, когато се появят първите признаци на болестта, откъснете всички засегнати листа и плодове. За малки лезии помагат фунгицидите“, допълват агрономите.
Освен това те заявиха, че краставиците, зелето и целината са сред летните култури, които трябва да се поливат по-често от други. Но те поясниха и че преполиването им в същото време е нежелателно поради възможността да причинят гниене на корените. / jenata.blitz.bg
Добави Коментар