Тайната рецепта на леля ми: Правя формички с фолио, изсипвам сместа и става ястие-чудо
Леля ми, която живее в близко до нас село, има много сръчни ръце и винаги знае как да сготви необичайно и богато ястие, без да харчи много. Съпругът ми и аз обичаме нейните ястия и нямаме търпение да бъдем поканени да хапнем някоя нова вкусотия.
Следната рецепта можете да приготвите за обяд, а понеже се пече в алуминиева форма, няма да цапате много съдове. Използването на отделни формички е много удобно, така всеки си има порция. Може да се приготви и в по-голяма тава, естествено, но така на мен лично ми е по-удобно. Ето съставките, от които се нуждаете за този евтин и вкусен обяд с пиле и картофи:
Необходими продукти:
2 парчета пилешко филе
200 мл прясно мляко със стайна температура
3 картофа
1 глава червен лук
2 яйца
2 супени лъжици заквасена сметана или гъсто кисело мляко
3 домата
150 г настърган кашкавал
подправки (сол, черен пипер) и малко олио
За салатата:
1/2 глава зеле
1 морков
2 по-малки или 1 голяма краставици
3 супени лъжици варена царевица
малко пресен копър
Начин на приготвяне:
Нарежете двете парчета пилешко филе на по-малки парчета. Ако са много дебели, може да ги начукате под прозрачно фолио с кухненски чук, за да омекнат. Нарежете пилешкото месо на по-малки кубчета и го приберете в по-дълбок съд, след което отгоре го залейте с 200 мл мляко със стайна температура.
За накисването на пилешкото в мляко сме писали няколко пъти. Същото може да се направи и с кисело мляко. Някои читатели, споделили своя своя опит с нас, твърдят, че киселото мляко е много по-ефективно, когато се използва като марината за пилешко месо.
Мнозина не знаят това, но киселото мляко извлича мазнината и омекотява месото, придавайки му сочност. Накисването на пилешко или друго месо в кисело мляко прави месото крехко. Докато омекотяващите маринати, които използват киселина, като лимонов сок или оцет, могат допълнително да променят вкуса, но също така да изсушат месото. За разлика от тях, пилешкото месо, потопено в кисело или прясно мляко, остава сочно и същевременно крехко.
Така приготвеното месо оставете за 30 минути в хладилника, ако бързате, или за няколко часа, дори и за цяла нощ. През това време измийте добре картофите, подсушете ги и ги обелете. Картофите се нарязват на листове с дебелина половин милиметър.
С по-малка кръгла формичка или дълбока купа за салата (сравнете размера с долната снимка) направете 3 формички от алуминиево фолио, които да са добре покрити с фолиото отдолу и отстрани.
Ако искате нещо допълнително отвътре, може да ги покриете с хартия за печене. Посолете картофите на вкус, добавете малко черен пипер и 2 супени лъжици олио, след което ги разбъркайте.
Наредете картофите във формата от алуминиево фолио, на един ред, като 2 картофени листа могат да се застъпват в средата. Една глава червен лук се нарязва на ситно и се разпределя по равно в трите форми. След изминалото време се нарежда месото, което трябва да се прецеди от млякото.
Добави Коментар