Българската шопска салата - доматите от Турция, краставиците от Гърция, лукът от Китай
Българската земеделска продукция често не стига до масата ни, защото се продава в чужбина на по-висока цена. Това твърдят собствениците на големи вериги заведения за хранене. Така възниква въпросът - българска ли е шопската салата? Българските ресторанти предлагат вкусна храна, категорични са чужденците.
"Ние харесваме българската храна, тя е толкова е вкусна. Моите любими ястия са тези с месо - например надениците, кебапчетата, а също и пилешкото“, казва пред bTV Адреас Аншен, който е от Норвегия. Шопската салата се харесва на всички гости от чужбина заради вкуса на продуктите, с които е приготвена. Но - продуктите за нея се намират трудно, защото повечето са за износ.
"И ние всъщност сме принудени да работим с домати от чужбина, с чесън от Китай. Чесънът от Китай е на по-добра цена от българския чесън“, казва ресторантьорът Ричард Алибегов. Специалистите съветват след посещение в ресторант да пазим касовата бележка.
"Най-важната ни застраховка е касовата бележка, за да можем да докажем откъде даден продукт, който би могъл да влияе негативно на нашето здраве, е закупен“, коментира д-р Андрей Велчев от Сдружение за достъпна и качествена храна. И през този туристически сезон Българската агенция по храните ще проверява заведенията по морето за това как съхраняват хранителните продукти и разполагат ли с документи за произход.
P.S. Май и четенето не ти е сила. Никъде не съм ти написал, че българското качество е добро.... До къде я докарахме... Необразовани и немислещи хора да имат достъп до интернет!!
Твърдението че българското производство е по-добро е плод на митове и легенди от комунизма.