Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)

Събитието е част от проект, в който училището партнира с Асоциация „Мост“, Италия, както и ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък
Ключови думи: пгт иван вазов слънчев бряг, проект, флагман, проект Устойчиви практики в ресторантьорството

С рибена супа, миди с ориз, вкусна българска питка и десерт ашуре бяха посрещнати гости от Италия в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг. Кулинарното събитие всъщност е финална конференция след проведените мобилности по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството”, който ще приключи на 31 август 2024 г. В него училището в Слънчев бряг си партнира с Асоциация „Мост“, Кастелето Сопра Тичино, Италия и Професоналната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Стойността му е 60 хил. евро и е съфинансиран от програма „Еразъм“ на ЕС. Сред целите на проекта са повишаване на качеството на обучение на младите хора в туризма с усвояване на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорството в България и Италия и др. Това обясни пред Флагман.бг координаторът на проекта Ваня Андреева, която е зам.-директор на учебното заведение. 

За финалната конференция ПГТ „Иван Вазов“ посрещна партньорите си в учебната си база в Слънчев бряг. Перфектните условия, които предлага тя, впечатлиха гостите, които също се включиха в готвенето на българските ястия. По време на проекта са осъществени практики и в Италия, и в Казанлък, обясни координаторът на проекта.

„Изключително сме възхитени от приема на групите – през юли и и октомври в Италия, където се проведоха невероятни практики за устойчиво ресторантьорство, зелено готвене, безотпадъчно използване на храната и т.нат. Спечелихме нов проект, който стартира сега и ще завърши догодина през август“, каза още Ваня Андреева. 

Директорът на ПГТ „Иван Вазов“ Христина Андреева е изключително доволна от положителните резултати и отзиви от проекта. 

(от ляво надясно) Ваня Андреева - зам.-директор на ПГТ "Иван Вазов"-Сл. бряг, директорът Христина Андреева, Лучия Велева - председател на Асоциация "Мост" и Антони Илиев - директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлъй

„Работим от 2015 г. с асоциация „МОСТ”. Доволни са и колегите, и учениците. Научават много нови неща в практиката, децата работят в реална работна среда - както в Италия, така и тук. Добре работим с партньорите и се надявам да продължим да го правим и в бъдеще. Спечелихме друг проект през 2020 г. Приключихме 2 проекта тази година, преди това още 3. Работим упорито в сферата на това да развиваме професионалното образование. Това, което правим, е ползотворно“, каза директорът на училището. 

Лучия Велева, председател на Асоциация „Мост“, сподели, че проектът е много интересен и полезен, а темата за зеленото готвене е приоритетна в Италия. 

 

„По проекта се проведоха три обучения за обмяна на опит в сферата на устойчиво готвене. Звучи абстрактно, но това нашите баби и прабаби добре го знаят. Идеята е да се използват само продукти от сезона, местни, които не са пропътували хиляди километри и да няма разхищение. Такива ястия са пицата в Италия, където тестото се гарнира с останали продукти. Новата тенденция е италианският аператив. Там в кафенетата предлагат сандвичи за обяд. От сутринта остават и затова вечер се продават на хапки и съпровождат питиетата и коктейлите. Днес ще направим преди обяд италиански аператив с типични за района продукти. Домакините ни подготвят рибена супа, която е устойчиво ястие. Мисля, че тези практики са много полезни, тъй като не е въпросът да се учат чужди рецепти и да се повтарят неща, които не са повтаряеми в друга страна или ситуация, а да се разбере най-вече идеята на устойчивото готвене - да могат учениците успешно да го прилагат в своята професионална реализация. Хората ще обръщат все повече внимание на това“, сподели пред Флагман.бг Лучия Велева. 

Сред гостите на ПГТ „Иван Вазов“ бяха и партньорите от Казанлък. Директорът на Антони Илиев подчерта, че партньорството между трите институции трябва да продължи. 

„Ние, като партньори, осъществихме много мобилности в Италия, Казанлък и Слънчев бряг. Това ни обогатява с много знания, споделен опит. Научаваме много неща както за кухнята, така и за туризма като цяло. Виждаме тази хубава база за подготовка за ученици. Всичко това ни е от полза“, добави Илиев. 

Освен вкусната храна, която ПГТ „Иван Вазов“ представи на гостите си, те бяха посрещнати и с уникален коктейл по рецепта на преподавателя Владимир Милков. Името на питието „Кастилето нео верде” и означава „малък замък сред зеленината“. Коктейлът е здравословен с чай матча - без допълнителни захари и подсладители. 

ПГТ „Иван Вазов“, въпреки че е малко училище, разполага с модерна учебна база, в която учениците имат възможност да се обучават в реална среда и да приложат знанията си. В национален мащаб резултатите на учебното заведение се дават за пример в сходни гимназии. Учениците често участват в състезания по готварство, барманство и т.нат., в които печелят призови места. 

Учениците готвиха вкусните ястия в учебната база на училището в Слънчев бряг
Директорът на учебното заведение Христина Андреева приветства гостите и им пожела партньорството им да продължи и в бъдещи проекти

 

С вкусната рибена супа започна обядът
Гостите бяха впечатлени от вкусните ястия от нашия регион
В Италия пък българските гости се обучаваха как да направят перфектната пица
Владимир Милков представи на гостите здравословен коктейл по негова рецепта

 

Падна голямата й тайна Въпреки че е майка на три деца и има натоварен график в националната телевизия, Ева винаги намира време за тренировки Мистериозна болест вкара министър на Главчев в "Пирогов" Сега ми предстои - убеден съм - бързо възстановяване и скоро ще съм отново във въртележката, макар и малко по-внимателно, написа Найден Тодоров
Как зодиите празнуват Коледа Овните са лидери във всичко, и особено на Коледа Взех акъла на всички с това чудно ястие - крехко месо под кашкавалова коричка Супер идея за бърза и ефектна вечеря
Хеликоптер се включи в издирването на 13-годишния Николай На място са доброволци и екипи на полицията и жандармерията Тръмп заплаши да върне Панамския канал под контрола на САЩ Той обвини местните власти, че събират прекомерни такси за използване на съоръжението
Топ синоптик предупреди! Нещо ще се случи на 28 декември Той прогнозира още сняг, но предупреди скиорите да внимават Екшън: Маскиран с качулка мъж нахлу в бензиностанция, задигна целия оборот Той е подал празна чанта на служителя и го е заплашил
Всички жени са луди по него, а той е яростен противник на брака Турският актьор е машинен инженер, който мечтае за кариера в Холивуд Упоени и изнасилени жени: Защо в Телеграм се хвалят с това Изнасилванията се предизвестявали, след което се разпространявали и съответните записи
Внимание! "Светлинно петно" за пет зодии, до края на годината ги очаква... Според астролозите това е страхотен, успешен и щастлив период от време Забравете за шоколада! Дубайска баклава за 15 минути е абсолютния хит на коледната трапеза тази година! Тази рецепта е лесна и с прости съставки