Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)

Събитието е част от проект, в който училището партнира с Асоциация „Мост“, Италия, както и ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък
Ключови думи: пгт иван вазов слънчев бряг, проект, флагман, проект Устойчиви практики в ресторантьорството

С рибена супа, миди с ориз, вкусна българска питка и десерт ашуре бяха посрещнати гости от Италия в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг. Кулинарното събитие всъщност е финална конференция след проведените мобилности по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството”, който ще приключи на 31 август 2024 г. В него училището в Слънчев бряг си партнира с Асоциация „Мост“, Кастелето Сопра Тичино, Италия и Професоналната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Стойността му е 60 хил. евро и е съфинансиран от програма „Еразъм“ на ЕС. Сред целите на проекта са повишаване на качеството на обучение на младите хора в туризма с усвояване на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорството в България и Италия и др. Това обясни пред Флагман.бг координаторът на проекта Ваня Андреева, която е зам.-директор на учебното заведение. 

За финалната конференция ПГТ „Иван Вазов“ посрещна партньорите си в учебната си база в Слънчев бряг. Перфектните условия, които предлага тя, впечатлиха гостите, които също се включиха в готвенето на българските ястия. По време на проекта са осъществени практики и в Италия, и в Казанлък, обясни координаторът на проекта.

„Изключително сме възхитени от приема на групите – през юли и и октомври в Италия, където се проведоха невероятни практики за устойчиво ресторантьорство, зелено готвене, безотпадъчно използване на храната и т.нат. Спечелихме нов проект, който стартира сега и ще завърши догодина през август“, каза още Ваня Андреева. 

Директорът на ПГТ „Иван Вазов“ Христина Андреева е изключително доволна от положителните резултати и отзиви от проекта. 

(от ляво надясно) Ваня Андреева - зам.-директор на ПГТ "Иван Вазов"-Сл. бряг, директорът Христина Андреева, Лучия Велева - председател на Асоциация "Мост" и Антони Илиев - директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлъй

„Работим от 2015 г. с асоциация „МОСТ”. Доволни са и колегите, и учениците. Научават много нови неща в практиката, децата работят в реална работна среда - както в Италия, така и тук. Добре работим с партньорите и се надявам да продължим да го правим и в бъдеще. Спечелихме друг проект през 2020 г. Приключихме 2 проекта тази година, преди това още 3. Работим упорито в сферата на това да развиваме професионалното образование. Това, което правим, е ползотворно“, каза директорът на училището. 

Лучия Велева, председател на Асоциация „Мост“, сподели, че проектът е много интересен и полезен, а темата за зеленото готвене е приоритетна в Италия. 

 

„По проекта се проведоха три обучения за обмяна на опит в сферата на устойчиво готвене. Звучи абстрактно, но това нашите баби и прабаби добре го знаят. Идеята е да се използват само продукти от сезона, местни, които не са пропътували хиляди километри и да няма разхищение. Такива ястия са пицата в Италия, където тестото се гарнира с останали продукти. Новата тенденция е италианският аператив. Там в кафенетата предлагат сандвичи за обяд. От сутринта остават и затова вечер се продават на хапки и съпровождат питиетата и коктейлите. Днес ще направим преди обяд италиански аператив с типични за района продукти. Домакините ни подготвят рибена супа, която е устойчиво ястие. Мисля, че тези практики са много полезни, тъй като не е въпросът да се учат чужди рецепти и да се повтарят неща, които не са повтаряеми в друга страна или ситуация, а да се разбере най-вече идеята на устойчивото готвене - да могат учениците успешно да го прилагат в своята професионална реализация. Хората ще обръщат все повече внимание на това“, сподели пред Флагман.бг Лучия Велева. 

Сред гостите на ПГТ „Иван Вазов“ бяха и партньорите от Казанлък. Директорът на Антони Илиев подчерта, че партньорството между трите институции трябва да продължи. 

„Ние, като партньори, осъществихме много мобилности в Италия, Казанлък и Слънчев бряг. Това ни обогатява с много знания, споделен опит. Научаваме много неща както за кухнята, така и за туризма като цяло. Виждаме тази хубава база за подготовка за ученици. Всичко това ни е от полза“, добави Илиев. 

Освен вкусната храна, която ПГТ „Иван Вазов“ представи на гостите си, те бяха посрещнати и с уникален коктейл по рецепта на преподавателя Владимир Милков. Името на питието „Кастилето нео верде” и означава „малък замък сред зеленината“. Коктейлът е здравословен с чай матча - без допълнителни захари и подсладители. 

ПГТ „Иван Вазов“, въпреки че е малко училище, разполага с модерна учебна база, в която учениците имат възможност да се обучават в реална среда и да приложат знанията си. В национален мащаб резултатите на учебното заведение се дават за пример в сходни гимназии. Учениците често участват в състезания по готварство, барманство и т.нат., в които печелят призови места. 

Учениците готвиха вкусните ястия в учебната база на училището в Слънчев бряг
Директорът на учебното заведение Христина Андреева приветства гостите и им пожела партньорството им да продължи и в бъдещи проекти

 

С вкусната рибена супа започна обядът
Гостите бяха впечатлени от вкусните ястия от нашия регион
В Италия пък българските гости се обучаваха как да направят перфектната пица
Владимир Милков представи на гостите здравословен коктейл по негова рецепта

 

Страстно целуване в "Ергенът", голяма крачка направи... Мартин показа на Мартина, че определено я харесва Тежка катастрофа в София Двама души са пострадали при удар между мотори
Ето прогнозата за времето Облачна и дъждовна сряда Знаменит тенисист с култово последно желание Агилера поиска студена бира
Зверство смрази морски град Убиха с пушка кърмеща майка куче Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа Това е гадно, каза той, след като Анна-Мария го би в игра и това й даде право да поиска нещо от него
Получи огромно признание Мъри и Гьозтепе мобилизират френетична фенска маса Събра погледите на 57 години Малина е с тяло като манекенка
Вързаха й тенекия Дрю е чаровна и богата, но не сполучи с определен мъж Река с крокодили ще е домакин на знаменито състезание? Ето какво планират
Не си поплюва Фънки с негативни думи за Лили Иванова Направи голям фурор в "Стани богат" Млад мъж отвори въпрос за 20 000 лева