Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)

Събитието е част от проект, в който училището партнира с Асоциация „Мост“, Италия, както и ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък
Ключови думи: пгт иван вазов слънчев бряг, проект, флагман, проект Устойчиви практики в ресторантьорството

С рибена супа, миди с ориз, вкусна българска питка и десерт ашуре бяха посрещнати гости от Италия в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг. Кулинарното събитие всъщност е финална конференция след проведените мобилности по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството”, който ще приключи на 31 август 2024 г. В него училището в Слънчев бряг си партнира с Асоциация „Мост“, Кастелето Сопра Тичино, Италия и Професоналната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Стойността му е 60 хил. евро и е съфинансиран от програма „Еразъм“ на ЕС. Сред целите на проекта са повишаване на качеството на обучение на младите хора в туризма с усвояване на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорството в България и Италия и др. Това обясни пред Флагман.бг координаторът на проекта Ваня Андреева, която е зам.-директор на учебното заведение. 

За финалната конференция ПГТ „Иван Вазов“ посрещна партньорите си в учебната си база в Слънчев бряг. Перфектните условия, които предлага тя, впечатлиха гостите, които също се включиха в готвенето на българските ястия. По време на проекта са осъществени практики и в Италия, и в Казанлък, обясни координаторът на проекта.

„Изключително сме възхитени от приема на групите – през юли и и октомври в Италия, където се проведоха невероятни практики за устойчиво ресторантьорство, зелено готвене, безотпадъчно използване на храната и т.нат. Спечелихме нов проект, който стартира сега и ще завърши догодина през август“, каза още Ваня Андреева. 

Директорът на ПГТ „Иван Вазов“ Христина Андреева е изключително доволна от положителните резултати и отзиви от проекта. 

(от ляво надясно) Ваня Андреева - зам.-директор на ПГТ "Иван Вазов"-Сл. бряг, директорът Христина Андреева, Лучия Велева - председател на Асоциация "Мост" и Антони Илиев - директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлъй

„Работим от 2015 г. с асоциация „МОСТ”. Доволни са и колегите, и учениците. Научават много нови неща в практиката, децата работят в реална работна среда - както в Италия, така и тук. Добре работим с партньорите и се надявам да продължим да го правим и в бъдеще. Спечелихме друг проект през 2020 г. Приключихме 2 проекта тази година, преди това още 3. Работим упорито в сферата на това да развиваме професионалното образование. Това, което правим, е ползотворно“, каза директорът на училището. 

Лучия Велева, председател на Асоциация „Мост“, сподели, че проектът е много интересен и полезен, а темата за зеленото готвене е приоритетна в Италия. 

 

„По проекта се проведоха три обучения за обмяна на опит в сферата на устойчиво готвене. Звучи абстрактно, но това нашите баби и прабаби добре го знаят. Идеята е да се използват само продукти от сезона, местни, които не са пропътували хиляди километри и да няма разхищение. Такива ястия са пицата в Италия, където тестото се гарнира с останали продукти. Новата тенденция е италианският аператив. Там в кафенетата предлагат сандвичи за обяд. От сутринта остават и затова вечер се продават на хапки и съпровождат питиетата и коктейлите. Днес ще направим преди обяд италиански аператив с типични за района продукти. Домакините ни подготвят рибена супа, която е устойчиво ястие. Мисля, че тези практики са много полезни, тъй като не е въпросът да се учат чужди рецепти и да се повтарят неща, които не са повтаряеми в друга страна или ситуация, а да се разбере най-вече идеята на устойчивото готвене - да могат учениците успешно да го прилагат в своята професионална реализация. Хората ще обръщат все повече внимание на това“, сподели пред Флагман.бг Лучия Велева. 

Сред гостите на ПГТ „Иван Вазов“ бяха и партньорите от Казанлък. Директорът на Антони Илиев подчерта, че партньорството между трите институции трябва да продължи. 

„Ние, като партньори, осъществихме много мобилности в Италия, Казанлък и Слънчев бряг. Това ни обогатява с много знания, споделен опит. Научаваме много неща както за кухнята, така и за туризма като цяло. Виждаме тази хубава база за подготовка за ученици. Всичко това ни е от полза“, добави Илиев. 

Освен вкусната храна, която ПГТ „Иван Вазов“ представи на гостите си, те бяха посрещнати и с уникален коктейл по рецепта на преподавателя Владимир Милков. Името на питието „Кастилето нео верде” и означава „малък замък сред зеленината“. Коктейлът е здравословен с чай матча - без допълнителни захари и подсладители. 

ПГТ „Иван Вазов“, въпреки че е малко училище, разполага с модерна учебна база, в която учениците имат възможност да се обучават в реална среда и да приложат знанията си. В национален мащаб резултатите на учебното заведение се дават за пример в сходни гимназии. Учениците често участват в състезания по готварство, барманство и т.нат., в които печелят призови места. 

Учениците готвиха вкусните ястия в учебната база на училището в Слънчев бряг
Директорът на учебното заведение Христина Андреева приветства гостите и им пожела партньорството им да продължи и в бъдещи проекти

 

С вкусната рибена супа започна обядът
Гостите бяха впечатлени от вкусните ястия от нашия регион
В Италия пък българските гости се обучаваха как да направят перфектната пица
Владимир Милков представи на гостите здравословен коктейл по негова рецепта

 

Ако познавате Валентин или Валя, задължително им се обадете днес Трябва да почерпят за имен ден Дами, действайте! Спрягат този красавец за Ергенът 4 Стилиян Сариев - пловдивчанинът с атрактивна визия
Това е най-модерният порт, а четвърта година се затлачва Ситуацията около варненското яхтено пристанище "Карантината" прилича на филм на Доньо Донев Пенсиите у нас са шест пъти по-малки от тези в Германия В Гърция взимат над 1000 евро, във Франция - над 1500 евро
Всички съседи ни дишат прахта: България в топ 20 по средно IQ Южна Корея заема първото място Тази певица става все по-слаба, феновете й вече са много притеснени Краката на Галена са като солети, казват почитатели на фолкаджийката
Италия ще ви даде хиляда евро, за да живеете в Тоскана От офертата могат да се възползват всички европейски граждани Те са най-гласовитите народни певици, но и днес враждуват заради.... Янка Рупкина все още не може да преглътне, че песента на Валя Балканска "Излел е Дельо Хайдутин“ бе изпратена Космоса
Цената на фрапето на плажа в Гърция започна да "горчи", чадъри и шезлонги се плащат отделно Чакат масови съкращения на работниците по морето Цончо Ганев, "Възраждане": Водени са неофициални разговори с ПП-ДБ Според него "Възраждане" няма как да имат каквото и да било общо с ГЕРБ и с ДПС
Вманиачени жени искат да отслабнат, в миналото се хвърляха на тении и кокаинова диета  Най-опасните методи за отслабване от миналото  Измама: Жена запази стая с изглед към морето, "гледката" оказа се плакат Истинската гледка е рушаща се бяла стена и редици бели прозорци с решетки