Чикагото пълни лодката си с барбун и скорпид
Преди малко изкарахме барбун. Хващаме и скорпид. Това каза пред БНТ Георги Димов-Чикагото, а кореспондентът от Бургас Давид Сукнаров поясни, че интервюто с него го прави в столицата на рибарите - Ченгене скеле.
„Тук е прохладно. Сутринта беше 18 градуса. По-късно ще стане най-много 28“, разказва опитният рибар от Бургас.
Заради това, че водата е топло обаче рибата се изтегли навътре в морето, жалва се той.
„Скорпидът е една от най-вкусните риби по нашето крайбрежие, но голяма част от нея се хвърля, защото е с три отровни шипа и цялата е в бодли“, обяснява Чикагото.
Той сподели, че често се връща в рибарското селище с чернокоп и морска лисица – калкан.
„Чернокопът обаче се изтегля към Кримския полуостров, където си хвърля хайвера. Тя е преходна. Пролетта идва от топлите морета, като преминава през Босфора. Есента пак я очакваме у нас“, уточнява Димов.
„През лятото има предимно попчета. Сафридът, който беше в изобилие до преди няколко дни, се дръпна към по-хладните води, а паламудът го чакаме. Имаме данни, че са влезли доста майки, но есента ще броим „пилците“. Сега той си хвърля хайвера във водите на Украйна и Русия“, каза още той.
Добави Коментар