Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за моряшка яхния с ориз и морски дарове

Ключови думи: Рецепта, моряшка яхния, ориз, морски дарове

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

миди - 100 г черни (само ядките)
миди - 300 г Вонголе, замразени
морски дарове - 300 г микс замразени
лук - 1/2 глава
чесън - 4 големи скилидки
чушки - 2 бр. червена и зелена
сушени чушки - 1/2, червена (почистена)
домати - 2 бр. средни към големи
портокали - 1/2 бр. сока, прясно изцеден
бяло вино - 1/2 ч.ч. полу - сухо
шафран - 2 щипки, власинки
карамфил - 1 гвоздейче
червен пипер - 1 с.л. с връх
ориз - 220 г
бульон - количество на вкус (рибен, може и вода)
зехтин - 1/2 ч.ч.
сол - на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Това е лесен вариант на моряшка яхния, приготвена със замразен микс от морски дарове (калмар, сепия и белени скариди) плюс миди. Идеална рецепта за забързани домакини и чудесен обяд или вечеря с чаша хубаво, студено бяло вино.

Размразете морския микс и отделете скаридите от сепията и калмара.

Малко по- късно извадете и мидите Вонголе (бели пясъчни миди) да се отпуснат на стайна температура, не трябва да ги размразявате напълно. При пресните процедурата би била много различна, но тук имаме замразени за по-бърз и лесен вариант на ястието.

В блендер пуснете да се смелят доматите, сушената чушка, по 1/4 от всяка прясна чушка, лука и чесъна (да станат на гладка кашичка).

Останалата част от пресните чушки нарежете на кубчета.

Загрейте зехтина в голяма касерола или по-плитка, но широка тенджера. Запържете, първо, калмарите със сепията на силен огън. Когато добият лек загар и замиришат приятно, сложете чушките.

След като леко се запържат, сипете червения пипер и разбъркайте за кратко, като намалите огъня. Веднага сипете смлените зеленчуци от блендера и бъркайте около 5-10 минути.

Прибавете шафрана, карамфила, портокаловия сок, виното и сол на вкус. Гответе още 5 минути.

Налейте бульона - около 1.2 л.

Когато заври, сипете ориза. За такива морска яхния се ползва ориз Бомба или подобен кръглозърнест сорт, защото обикновеният има риск да стане на каша.

Варете около 10 минути на силен огън, долейте още вода или бульон, ако е изврял.

Намалете огъня на средна степен и варете още 5 минути, след което добавете двата вида миди и скаридите.

След около три-четири минути опитайте зрънцата на ориза - трябва да са леко твърди, в никакъв случай идеално сварени. После ще има да си поемат от бульона и ще омекнат.

Дръпнете от огъня и оставете за 5 до 8 минути. Така оризът ще стане идеален и ще има чорбичка.

По време на готвенето аз доливам течност, ако видя, че твърде много се сгъстява, идеята е да бъде яхния с малко чорбичка, а не просто ориз.

Сервирайте и хапвайте веднага след изтичане на тези 5 до 8 минути, защото иначе ястието ще продължи да се сгъстява и така губи част от чара си.

По желание може да добавите накълцан магданоз към моряшка яхния с ориз и морски дарове.

Добър апетит!
 

2
Коментара по темата
2.
Военен рибар от ССУМОР
21.06.2024 23:33:02
Друго си е да хапнеш лефер с боб.... или калкан с кисело зеле! А за Георгьов ден.... пълнено агне с цаца!)
1.
Чорба от миди
21.06.2024 21:11:31
Ква е тая глупост?!
  Добави Коментар
Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца.
След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни
Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния
Повишиха ги посмъртно Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей
Почва най-хитовото предаване, което ще разбие тв ефира тази есен Веселин Маринов ще открие шоуто  Дядо за пример "Дядо пее най-добре! У дома часовник трака.... за всяко наспало се дете!"