Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта на деня: Лютеница от тиквички

Ключови думи: лютеница, тиквички, зимнина, какво да сготвя

Необходими продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:

6 кг тиквички (почистени);

1,8 кг моркови;

1, 2 кг лук;

 

 

550 г доматена паста;

500 мл растително масло;

50 г сол;

 

 

60 г захар;

10 г смлян сушен чесън;

6 г смлян черен пипер;

120 мл оцет 9%.

Начин на приготвяне:

Като за начало смилате 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка.

След смилането оставете тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавяйте сол.

Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвате лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.

След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвате го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.

Прехвърлете готовия лук в купата с тиквички.

Настържете морковите (с приставката за месомелачка). Запържете морковите в тиган с малко олио.

Към тиквичките и лука добавете запържените моркови. Добавете и сол, сух чесън, захар и черен пипер.

Сложете съда на силен огън и го оставете да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.

След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.

Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но ако я предпочитате финосмляна, под формата на пюре, свалете съда от котлона и пюрирайте зеленчуците с пасатор до гладкост.

Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.

След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.

Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, пише zajenata.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Те правят от мухата слон - ето кои са царете на скандалите Вижте кои са тези 4 зодии Продават рядка находка от Титаник за 50 хил. паунда Ханс Кристенсен Гивард е сред 1500-те загинали при сблъсъка на кораба с айсберг
Носи дрехите на майка си в предаването Мацката с най-много рози в Ергенът жъне успех, след успех и по всичко личи, че се превръща в основна фаворитка на Васил Ако това се случва с вашата пералня, значи се разваля Вижте важните признаци
Почина успял българин Напусна ни Илия Пехливанов Стана ясно кой е арестуваният топ мафиот в центъра на София. Голяма клечка е! Това е Александър Любович
Иззеха анаболни стероиди за над 500 000 лева в Студентски град Месечно от схемата са печелени около 120 000 лева Какво се случи с нея? Изчезнала е безследно 
Кметът Николай Димитров: Равда има най-дългия туристически сезон в община Несебър Равда и Несебър вече се възприемат като едно цяло – туристите трудно могат да направят разлика между двете селища благодарение на унифицираната инфраструктура, отбеляза градоначалникът Лоша новина за великденската салата Пълна е с нитрати 
Този празничен Великденски козунак на плитка стана любим на синовете ми и дори свекървата ме похвали Сложих шипков мармалад в козунака и у дома са във възторг Ситроен потегли сам и помете в гръб бургазлийка до център "Мадика" Жена влезе в болница, след като...