Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От излишната кайма направих кюфтенца, поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната

Ключови думи: кюфтета, кайма, фурна, флагман, рецепта

Това вкусно и лесно ястие с кюфтета е с неустоим вкус, много го харесваме, особено аз и децата, затова редовно го правя в различни разновидности. Когато имам излишна кайма, веднага отивам в кухнята и след час кюфтенцата са готови.

Може да се приготви с различни сосове, от тиквички до сирена, доматен сос, къри… Списъкът с които можете да комбинирате каймата е дълъг, а сега ще ви покажа как я приготвям аз. Ето и съставките, от които се нуждаете за тази супер вкусна запеканка с кюфтета и кашкавал:

приблизително 500 грама кайма
подправки – сол, зеленчукова подправка (вегета), черен пипер, чесън на гранули, а може и добавете други подправки, които харесвате
1 супена лъжица галета (може и с брашно, ако нямате галета)
половин или цяла глава ситно нарязан лук
по желание – 1 жълтък и малко олио
1 кг картофи
За соса:

1 с.л.брашно
бучка масло
прясно мляко
доматен сос
Настърган кашкавал за поръсване
Начин на Приготвяне:
Към каймата добавете подправките, ситно нарязания лук, галетата.

Разбъркайте добре с ръце, докато съставките се разпределят в цялото месо. Може да добавите съвсем малко олио, а за по-кремовит вкус на месото може да добавите и 1 жълтък.
С помощта на малка мерителна лъжица оформете малки или средни кюфтета с ръце. Можете да намажете ръцете си с масло или да ги намокрите със студена вода. Сварете 1 кг картофи, след което направете следния сос:

Добавете 1 супена лъжица брашно към малко запържено масло и разбъркайте, докато се получи каша от тези съставки. Добавете малко топло мляко, след което залейте с 200-300 мл доматен сос. Подправете на вкус и варете, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.

Наредете картофеното пюре в огнеупорен съд. Разпределете картофите равномерно в тавата, тъй като всъщност това е основата на останалите съставки.

Отгоре се нарежда настърган кашкавал, след което в тавата се нареждат кюфтетата. Залейте със сварения доматен сос и отгоре отново поръсете с кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 30 минути или повече в зависимост от силата на фурната.

2
Коментара по темата
2.
Лъжа
16.06.2024 16:18:19
Нали рецептата беше само за малко изостанала кайма?Накрая излиза буламач с още десет продукта.
1.
Габи
16.06.2024 12:57:21
Рецепта с твърде много продукти и не отговаря на подвеждащото заглавие. Прилича ми на голям буламач с много разходи.
  Добави Коментар
Техническа неизправност в инсталацията може да е причината за взрива в Банкя В къщата е имало висока концентрация на газ, каза Николай Николов Грипът настъпва: Броят на областите в грипна епидемия достигна 11 До края на седмицата в България ще бъдат достигнати върховите стойности
ISW: Военни блогъри бият тревога, че Русия остава без офицери Въпреки това обаче наскоро руските сили напреднаха и край Борова, Покровск и Курахово Рокади: Зеленски смени отново командващия украинските сили на стратегическия източен фронт Новият командир е генерал-майор Михайло Драпатий
Моторист от Бургаско се бори за живота си Мъжът падна в 12-метрова пропаст 47-годишен бургазлия опита да постави световен антирекорд Той седна зад волана много пиян
Швеция задържа кораб: Български ли е? Става въпрос за плаващият под малтийски флаг "Вежен" Почитаме жертвите на Холокоста Тази година се навършват 80 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау"
Интересен празник е Какво казват знаците за 27-и януари? Любопитно събитие в Бургас Фестивал в подкрепа за китайската общност
Какво време ни очаква? Предимно слънчево и почти тихо днес Бишва любима на Гришо яхна... Мощен мотор