Тези пияни кюфтета с пресни картофи са забравен хит от бивша Югославия
Рецептата идва от бивша Югославия, където това ястие се радва на голяма популярност след местнихе хора по време на социализма. Днес тази рецепта е незаслужено забравена и затова бързаме да я споделим с вас. Сочни и крехки кюфтенца, изпечени заедно с картофите в ароматен сос - какво по хубаво от това.
Необходими продукти:
1 връзка пресен лук
4 скилидки чесън
1 кг кайма смес
1 яйце
1 ч.ч.галета
1 чаша бяло вино
подправки на вкус – червен пипер, кимион, черен пипер, сол, риган
1 кг пресни картофи
олио за пържете и намазване на ръцете
За соса:
100 мл вода
100 мл прясно мляко
3-4 с.л.
доматен сос или кетчуп
3/4 ч.ч. заквасена сметана
подправки – сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно пресния лук и чесъна. Добавете ги към каймата. Изсипете вътре галетата и бялото вино и добавете подправки на вкус. Сега хубаво омесете каймата, така че сместа да стане еднородна.
Междувременно сложете тенджера с вода на котлона. Щом заври, добавете вътре 1 с.л. сол и пресните картофи и оставете да се варят на тих огън.
Вземете огнеупорен съд и го намажете с олио.
След това оформете от каймата кюфтета с намазнени ръце и ги подредете на дъното на съда, като ги редувате с разрязаните наполовина полусварени картофи. Оформете ястието на “пръстени” отвън навътре.
Сложете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност на кюфтетата.
Извадете от фурната горещото ястие и залейте със сос.
Пригответе соса, като смесите получените продукти до еднородна смес.
Върнете за още 15-тина минути във фурната, докато кюфтетата и картофите попият от вкусния сос.
Гарнирайте готовото ястие с нарязан магданоз.
Добави Коментар