Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях и кое да изберем

Ключови думи: тип брашно, флагман, разлика брашно

Може би най-накрая сте усвоили основния хляб с квас – това е невероятно и заслужавате поздравления! Вече се чувствате готови да експериментирате с други печива и видове брашна?

Каква обаче е разликата между универсалното брашно, това за хляб и това за сладкиши? 

Не се притеснявайте – брашното е всеобхватен термин за описание на всичко, което е смляно на прах - зърна, семена, ядки, боб, корени. Днес ще обърнем внимание на пшеничното брашно.

Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона) и трици (твърдите външни слоеве). 

Какво означава номера на брашното?
Първо и най-важно е, че колкото по-голямо е числото на брашното, толкова по-тъмен може да бъде цветът му. Тази цифра изразява пепелното му съдържание в проценти.

Брашно тип 1150 е типово и има 1,15% пепелно съдържание. Брашната с високо пепелно съдържание могат да се похвалят с висок процент от обвивките на зърното, повече витамини, минерали и ензими. Брашната с по-високо пепелно съдържание имат по-голямо количество белтъчини, но техните хлебопекарни свойства са по-ниски.

Брашно тип 500 е фино смляно и става за широка употреба. Пепелното му съдържание е 0.5%. Идеално е за хляб, както и за сладкиши, но съдържанието му на глутен не е особено високо. Точно то е и причината много жени да се чудят защо козунаците им не стават „на конци”.

Всъщност, най-хубавите козунаци се правят с брашно тип 450, което е възможно най-финото на пазара.

Брашното тип 750 се води „Добруджа”. То отново е бяло, но с малко по-високо пепелно съдържание, което го прави и една идея по-здравословна алтернатива.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В ДГ „Слънце“-Слънчев бряг децата учат и се забавляват, преобразени като приказни герои В успешното изпълнение на проявата се включиха и родителите с изработването на маски за децата Изкуствен интелект разкри мрачното бъдеще, което ни чака до 2100 г., милиони ще умрат от... Планетата ни ще бъде съсипана от наводнения, мръсен въздух и екстремно време, твърдят учени
Била по-богата от гаджето си и нямала проблем да го издържам Близки до двойката признават, че Светломиров не може да се похвали със стабилни доходи, камо ли дебел портфейл Нумеролог посочи къде имате най-голяма сила и власт според датата ви на раждане Нумерологът Надежда Смирнова споделя тайни за местата на енергия въз основа на датата ви на раждане
Водещи български онколози преглеждат айтозлии ежемесечно и напълно безплатно Целта на прегледите е да се открият заболявания в ранен етап, да се предотвратят последващи усложнения и да се повиши осведомеността сред населението Любимите соленки на щерките "2 и 200" - стават бързо, а още по-експресно изчезват от масата Чудно за следобедна закуска
Грешки при приготвянето на месо, които го правят жилаво, твърдо и безвкусно И ето как да ги избегнете Оттегля ли се от България веригата бeнзинocтaнции Gаzрrоm Cpъбcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa гpyпa NІЅ обмисля закриване на бизнеса у нас и в Румъния заради "пpeдизвиĸaтeлcтвa на пазара"
Както спестяваме и управляваме днес, така ще живеем утре Интервю на Мария Кузманова с Ангел Терзиев, изпълнителен директор на „ПОД ДаллБогг: Живот и Здраве“ Това ще се случи с тялото ни, ако спим върху смачкани чаршафи Спазвайте едно правило за по-добър и качествен сън
Маги Халваджиян най-накрая го заведе на Малдивите Малко преди новия сезон на Капките Рачков и семейство Халваджиян разпускат на топло Филмови шедьоври очакват Бургазлии този уикенд Великолепна филмова колекция ще бъде показана на 8 и 9 в НХК