Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци
Рулцата от раци обратно на името си, не се правят от месо от раци, а от мляна риба или соев протеин, каза за NEWS.ru деканът на Факултета по природни науки на Държавния университет за образование в Русия Ирина Лялина. Тя отбеляза, че този продукт може да съдържа малки количества витамини и минерали.
„Рулцата от раци или сурими не съдържат месо от раци и са направени от смляна риба. Понякога каймата от риба се заменя със соев протеин и тогава вече изобщо не говорим за рибен продукт. Рулцата могат да съдържат протеини и някои витамини и минерали. Те обаче често съдържат и добавки, консерванти, оцветители и други вредни съставки“, каза биологът.
По-рано Лялина каза, че единственото полезно свойство на рачешките пръчици е ниското им съдържание на калории. Въпреки това, както отбеляза специалистът, този продукт не трябва да се консумира повече от веднъж седмично. Тя също така посъветва да проучите внимателно съставките преди закупуване.
Биологът Роман Опарин по-рано заяви, че когато се консумират умерено, калмарите се превръщат в много здравословен продукт за мъже, жени и деца. Според него този вид морски дарове са богати на витамини от група В, „леки” и „леки” витамини. протеини, както и цинк, мед, селен и магнезий.