Съвременните хора постепенно се „подкиселяват“
Фастфуд, преработени храни, месо, захар, сол, кафе, алкохол... Не можете без тези храни и напитки? Най-вероятно нивото на киселинност в тялото ви е повишено. Оплаквате се от раздразнение, постоянна умора, проблеми с храносмилането, наднормено тегло и лош цвят на лицето? Това означава, че спешно трябва да преразгледате хранителните си навици, както вече са направили много звезди, които не искат да остареят преждевременно и да се сдобият с хронични заболявания.
Гуинет Полтроу не крие, че диетата й е 80% алкална. Кирстен Дънст също открито признава, че е била на алкална диета. Дженифър Анистън се бори с киселинността, като ежедневно пие подмладяващ алкален коктейл, а Миранда Кер пие само вода, пречистена със специален алкален филтър.
Доказано е, че напоследък нивото на Ph в тялото на съвременния човек бавно, но сигурно се понижава. Резултатът е повишена киселинност. Причинява се както от заседнал начин на живот, така и от неправилно хранене. Да не говорим за стреса, който се смята за една от основните причини за така нареченото подкиселяване на организма. Осъзнавайки, че не можем да избягаме от емоционалното претоварване, диетолозите предлагат да се придържаме към диета, която повишава нивата на Ph.
Ниското ниво на Ph има последствия като отслабен имунитет, проблеми с кръвоносните съдове, сърцето, кръвта, ставите, зъбите, както и остеопороза, хронична умора, мускулни болки, безсъние.
Същност на алкалното хранене
Продуктите ясно се разделят на киселинообразуващи и алкални. Консумацията на първите трябва да се сведе до минимум, като се заложи на храни от втората, алкална група.
Киселинната група включва месо, яйца, млечни продукти, масло, захар, сол, чай, кафе, зърнени храни и боб, ядки и алкохол. Алкалните храни са плодове, горски плодове, билки и гъби. В идеалния случай трябва да има поне 70% от тях в диетата. И тогава, според автора на алкалната диета Робърт Йънг, който написа бестселъра „The Ph Miracle“, ще се изпълните с енергия, кожата ви ще започне да сияе, а коремът ви ще стане по-плосък от всякога.
Яжте повече лимони
Към алкалните „суперхрани“ диетолозите включват диня, пъпеш, авокадо, аспержи, водорасли, стафиди, моркови и чесън, които се препоръчват да се ядат възможно най-често. Термичната обработка на продуктите играе огромна роля. Най-здравословният спанак например става киселинообразуващ след задушаване, което означава, че трябва да се консумира суров.
Диетолозите не препоръчват пълно премахване на хляба. Въпреки това съветват да се ограничи консумацията на зърнени продукти до 3 пъти седмично. Можете да ядете риба не повече от три до четири пъти седмично, като я замените с постно говеждо, телешко, пилешко или пуешко в зависимост от настроението си. И повече лимони! Киселият плод идеално нормализира киселинно-алкалния баланс, перфектно почиства черния дроб и помага за подобряване на имунитета.
Добави Коментар