Ръст на доходите с 18,6%, а на разходите – със 17,4% през тримесечието
Ръстът на доходите в България изпреварва този на разходите през първото тримесечие на 2024 г. на годишна база. Тримесечният общ доход средно на човек от домакинство у нас през първото тримесечие на 2024 г. е 2840 лв. и нараства с 18,6 на сто спрямо същото тримесечие на 2023 година, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Справка в НСИ сочи, че през същия период на 2023 г. доходът на човек от домакинство е бил 2394 лв. и е нараснал с 19,3 на сто спрямо същото тримесечие на 2022 година.
Тримесечният общ разход средно на човек през първото тримесечие на 2024 г. е 2524 лв. и се увеличава със 17,4 на сто спрямо същия период на предходната година, а година по-рано е бил 2149 лв. и се е увеличил с 18 на сто спрямо същото тримесечие на 2022 година, предава dnes.bg.
В структурата на общия разход през първото тримесечие на 2024 г. с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (29,8 на сто), следвани от тези за жилище (17,1 на сто), данъци и социални осигуровки (14,9 на сто) и транспорт и съобщения (11,2 на сто). През същия период на 2023 г. разпределението е аналогично, но с различна тежест - за храна и безалкохолни напитки 31,3 на сто, за жилище (17,8 на сто), данъци и социални осигуровки (13,9 на сто) и транспорт и съобщения (11,5 на сто).
Потребление на домакинствата
Сред продуктите, на които нараства потреблението през първото тримесечие на 2024 г., с най-голямо увеличение са зеленчуците - от 13,4 на 14,3 кг, месото - от 9,2 на 10 кг и плодовете - от 11,9 на 12,4 килограма. Най-голямо намаление има при потреблението на хляб и тестени изделия - от 18,6 на 18 кг, и на олио - от 2,8 на 2,5 литра.
На трапезата ни през същия период на миналата година статистиката отчита, че сме имали по-малко от повечето основни хранителни продукти, като най-голямо намалението е било при хляба и тестените изделия - от 19,2 на 18,6 кг и на месото - от 9,5 на 9,2 килограма. Увеличено е било потреблението на зеленчуци - от 12,4 на 13,4 кг, а без промяна e била консумацията на месни произведения, сирене, плодове и зрял фасул.
(БТА)
Добави Коментар