Чеснови дунапренки – откакто ги правя, никой не поглежда хляба!
Тези пухкави чеснови хлебчета са перфектното допълнение към семейната вечеря, даже може да бъдете сигурни, че гостите дори няма да погледнат основното, ако им поднесете ароматните чеснови милинки топли-топли. И изобщо не е трудно да си ги приготвите, така че вадете брашното и яйцата, и да започваме! Ето рецептата за пухкави чеснови питки :
Необходими продукти:
брашно, 450 г
яйца, 2 бр
прясна мая, 20 г (половин кубче)
чесън, 2 глави
прясно мляко, 125 ml
захар, 2 ч.л .
вода 125 мл
сол, 1,5 ч.л
масло, 50 г
връзка копър
сол за чесъна – 1 ч.л.
олио
Начин на Приготвяне:
Смесете маята с топло мляко и топла вода (половината от обема), добавете захарта и разбъркайте всичко. Оставете да шупне.
В купата с маята изсипете останалото мляко и вода, сложете яйцата, солта и разбъркайте. Пресейте брашното и добавете на порции към тестото. Когато стане трудно да се разбърква с лъжица, доомесете на масата с ръце за около 10 мин. Тестото е меко и еластично. Намажете дълбок съд с растително масло и сложете тестото в него, покрийте с фолио и оставете на топло място за 1 час.
Трябва да работите с тестото, като намажете ръцете си с масло. Омесете, оформете на фитил и го нарежете на еднакви по големина парчета (18 на брой). Оформете ги на топки.
Намажете съда за печене с растително масло и подредете вътре топките тесто. Покрийте с фолио и поставете в отворена фурна, включена на 100 градуса. Когато хлебчетата втасат, отстранете фолиото и ги сложете да се пекат на 180 градуса около 30 минути.
За да запазите питките меки, поставете огнеупорна купа с вода под съда за печене във фурната.
Счукайте чесъна, нарежете копъра и смесете всичко със солта и растително масло, така че да се получи нещо като паста. Намажете готовите питки с чесновото олио, покрийте с фолио и оставете да се охладят.
Добави Коментар