Приятелка от Турция ми издаде 100-годишна рецепта за този пухкав хляб – без месене и точене, готов за 5 минути!
Пригответе фантастичен турски хляб у дома по 100-годишна рецепта, който ще се хареса на цялото семейство. Всичко, от което се нуждаете, са няколко съставки, малко време и ще имате изключителен хляб, по-добър от този в пекарните!
Фин и мекичък турски хляб със сусам – с очи можеш да го изядеш, така изглежда и ухае! Ето нужните продукти:
200 мл топла вода
7 г суха мая
120 г обикновено брашно
още 200 мл топла вода
360 г обикновено брашно
1 ч.л.сол
За намазване:
1,5 с.л. обикновено брашно
20 мл студена вода
50 мл преварена вода
жълтък
За поръсване:
сусам
Начин на Приготвяне:
Разтворете в топлата вода маята и разбъркайте добре в по-голяма купа.
След това добавете 120 гр. пресято брашно и разбъркайте.
Покрийте купата с хранително фолио или кърпа.
Оставете да втаса за 20 минути.
Отвийте шупналата мая, разбъркайте и добавете още 200 мл топла вода.
Разбъркайте добре.
Пресейте брашното в сместа, добавете сол.
Разбъркайте отново добре, докато не останат бучки.
Покрийте купата с фолио, след това с кърпа.
Оставете го да почине за 20 минути.
Поръсете масата с брашно, извадете отгоре тестото.
Поръсете го с брашно.
Сгъвайте тестото от ръба към центъра, така че да влезе въздух вътре. Не е нужно да го месите, просто сгъвайте.
Разделете тестото на две равни части.
Оформете го с ръце.
Поставете върху тава, застлана с хартия за печене.
Покрийте тавата с кърпа и оставете тестото да почине за 20 минути.
Сложете брашното и студената вода за намазването в малка купа и разбъркайте с вилица.
След това добавете преварена вода, жълтъка и разбийте с вилица.
Открийте тестото и го намажете с приготвената смес.
Оформете решетка върху хляба с върха на пръстите си.
Поръсете със сусам.
Поставете чинията в предварително загрята фурна.
Печете 35 минути на 180°C.
Щом стане златист, извадете от фурната, покрийте с кърпа и изчакайте леко да се охлади преди сервиране.
Добави Коментар