Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Шоколадът става три пъти по-скъп и менте

Ключови думи: шоколад, цена, менте, поскъпване, какао

Над 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът у нас още следващия месец и така ще се наложи използването на имитиращи продукти. Това прогнозираха пред “Труд news” собственици на фирми за производство на шоколадови изделия и технолози специалисти в областта на сладкарството.

Причината е липсата на суровини за производството на шоколад, тъй като какаовите плантации в Африка капят от вредители и болести. Почти 50 процента от шоколада в света се произвежда от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички.

Оказва се това са най-големите заплахи за световните доставки на шоколад, тъй като могат да унищожат половината от засегнатите растения, твърдят учени.

Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника и в даден момент просто няма как да не избухне балонът на цените, посочи пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос, изпълнителен директор на една от фирмите у нас, чиято основна дейност е производство на шоколадови и захарни изделия. “Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за тон на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест вече говорим за увеличение от 500%, което не може да се оправдае само с лоша реколта или с увеличение на потреблението”, посочи той и уточни, че заради огромния скок в цените, вероятно може да се говори и за спекула.

Всичко това обаче води до преориентиране на клиентите, които вместо индустриален шоколад, вече използват имитиращи шоколада продукти. Те са два пъти по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова мазнина.

“Абсолютно вече виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада продукти. Доста клиенти не само в България, но в Европа и в САЩ вече гледат и тази опция. Става все по-актуална темата. А някои клиенти вече са преминали към работа с имитиращи продукти”, посочи Виндзилеос.

Подобно е положението и в гурме сектора, където влизат ресторантите и сладкарниците.

“Очаква се в началото на юни с около 40% да поскъпне шоколадът, вследствие на поскъпването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако сега килограм е 20 лв., масовият натурален шоколад ще стане около 40 лв.”, разказаха специалисти технолози в сладкарството. Всъщност международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл - гледат плантации, откъдето идват суровините и правят шоколадите, вдигат цените с поне 40% заради проблемната реколта, посочиха те.

Но производството не може да спре, затова и тук алтернативата е имитацията на шоколад. “Тя не се прави с какаово масло и какаова маса и затова всъщност не е шоколад. Цената є е 8 лв. за кг сега, вероятно и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лв., тоест ще е на цената на шоколада сега”, обясниха специалистите. Те уточниха, че от 20 лв. за килограм какаовото масло в момента вече се продава за 60 лв.

Съветват, че можем да познаем, че ядем нещо с имитация на шоколад, ако то оставя лепкаво усещане по небцето ни, тъй като палмовата мазнина, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло, докато оригиналът - какаовото масло, започва да се топи още при допир.

Светът е на изчерпване на запасите си от шоколад, заради болестта CSSVD, която се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се причинява от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от семейството Caulimoviridae.

“Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години”, казва Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия - те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса.

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.
Другата напаст по какаото е черната плевелна болест, която се причинява от различни видове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя засяга шушулките на растението.

Българският бизнес все повече започва да търси качествения шоколад в своето производство, защото хората пътуват навън и като се върнат, искат качеството, което са видели там, да предложат и на нашия пазар. Така все повече започва да се изисква по-качествен шоколад, с който да се изработват десерти и печива”, обясниха технолози в областта на сладкарството.

В България гурме секторът, който използва шоколад, употребява около 20 тона месечно. Това са ресторанти и сладкарници, но целият пазар за шоколад заедно с индустрията е доста по-голям. “В индустрията си произвеждат шоколада сами, а не го купуват готов както е при бизнеса - те си набавят суровините като какаовата маса, масло от Европа или от Турция, например”, посочиха експертите пред “Труд news”.

Основните съставки на всеки истински шоколад са какаовото масло, което се влияе абсолютно от цената на какаовото зърно, а при млечен и натурален шоколад също има какаова маса - какаов ликьор, както също се нарича и който излиза от зърното. Това обясни пред “Труд news” Георгиос Виндзилеос.

“Колкото поскъпва зърното, поскъпва и маслото, и масата. Имайки предвид, че в един натурален шоколад те са средно 50% от съставките, разбирате, че когато по 5 се увеличи цената на суровините - то блокчето шоколад се увеличава много и пропорционално. При млечния шоколад какаовото масло и масата са 30%-35% в рецептата, съответно когато тези 35% поскъпват по 4 пъти - буквално 400%, просто няма как крайният продукт млечен шоколад, натурален или бял да не поскъпне в 2,5-3 пъти нагоре. Грубата сметка е такава.

Това, което се очертава като поскъпване, е че килограм шоколад ще бъде поне 2-2,5 пъти нагоре”, уточни той.

Виндзилеос посочи, че в края на миналата година или началото на януари, ако са продавали шоколада за 5 евро за килограм, в момента същият индустриален шоколад струва от порядъка на 13-14 евро.

“Не трябва да забравяме покупателната способност на хората, не само в България, но и в света. Ако сега 100 грама шоколад, който е най-разпространеният продукт, струва от порядъка на 1-1,5 евро, скоро тази цена може стане 3-4 евро. Ще зависи от това в кой момент всеки от производителите ще коригира цените си. Но при такъв скок на едно средно статистическо семейство с две деца ще му се отрази дали ще купи 2 шоколада за 3 евро или два срещу 6-7 евро”, посочи Виндзилеос.

Според него, все пак тенденцията в цените има шанс да бъде обърната, което се вижда от лекия спад на цените в последната седмица - от 10 000 паунда за тон на Лондонската борса, какаовото зърно е паднало до 8000 паунда.

2
Коментара по темата
2.
Трябва да си
10.05.2024 14:23:18
луд или съвсем да не можеш да си позволиш що-годе свестен шоколад (в тази колония всичко е долнопробно менте), за да купуваш български или други бивши-социалистически шоколадови изделия. Дори и известни и преди качествени чужди марки бълват боклуци на днешно време. При това положение е по-добре да си забъркаш собствен, горе-долу качествен шоколад от все още поносими продукти.
1.
1
10.05.2024 13:44:44
От това по-чудесна новина - здраве му кажи! Един наркотик по-малко. Въобще, колкото по-скъпи стават боклуците в магазина, толкова по-добре за здравето на хората.
  Добави Коментар
Хеликоптер се включи в издирването на 13-годишния Николай На място са доброволци и екипи на полицията и жандармерията Тръмп заплаши да върне Панамския канал под контрола на САЩ Той обвини местните власти, че събират прекомерни такси за използване на съоръжението
Топ синоптик предупреди! Нещо ще се случи на 28 декември Той прогнозира още сняг, но предупреди скиорите да внимават Екшън: Маскиран с качулка мъж нахлу в бензиностанция, задигна целия оборот Той е подал празна чанта на служителя и го е заплашил
Всички жени са луди по него, а той е яростен противник на брака Турският актьор е машинен инженер, който мечтае за кариера в Холивуд Упоени и изнасилени жени: Защо в Телеграм се хвалят с това Изнасилванията се предизвестявали, след което се разпространявали и съответните записи
Внимание! "Светлинно петно" за пет зодии, до края на годината ги очаква... Според астролозите това е страхотен, успешен и щастлив период от време Забравете за шоколада! Дубайска баклава за 15 минути е абсолютния хит на коледната трапеза тази година! Тази рецепта е лесна и с прости съставки
Трагедия! На 34 г. почина бивш футболист на ЦСКА (СНИМКА) Издъхнал на терена Ако не спите с чорапи, ето защо трябва да започнете още тази вечер Ползите са големи
Днес на трапезата задължително трябва да има тези ястия заради възкръснали имена Празникът на Света Анастасия се свързва с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна Какво женско облекло най-често възбужда мъжете Cтoйĸaтa нa eднa жeнa e oт дocтa вaжнo знaчeниe зa цялocтнaтa визия и игpae oгpoмнa poля зa ceĸcaпилa ѝ