Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво да правим с останалите козунаци от Великден

Ключови думи: козунак, великден, храна,

След края на Великден, вероятно сте се оказали затрупани с огромни количества козунаци. Как да ги „преработите“ и да ги използвате отново? Вижте няколко лесни рецепти за това.

Суфле от стар козунак
Ще ви трябват:

За суфлето:

250 г стар козунак
5 яйца на стайна температура
120 г кафява захар
50 г бял шоколад
масло за намазняване на формите за печене
щипка сол

За декорация:

портокалова кора
20-30 г лешници
100 г ягоди
Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Пържени козуначени филийки

Ще ви трябват:

1 ч. ч. прясно мляко 
4 яйца
2 с. л. захар 
ванилия – по желание 

Това вероятно е най-изпитаната и бърза рецепта за преработването на стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии, но разбира се с лека разлика. Козунакът се нарязва на дебели филии, а всяка от тях се овалва в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

Козуначен крем карамел

Необходими продукти:

100 г бяла захар (за карамелизиране)
30 г захар (за млякото)
стар козунак
3 яйца
400 мл мляко
ванилия

Това е най-сложната за изпълнение рецепта, но си струва. Първата стъпка е да подготвите две тави – една по-голяма и друга по-малка (която да влезе в нея). Карамелизирайте 100 грама захар в по-малката тава, а отгоре подредете нарязаните козуначени филии. Залейте ги със смес от разбити яйца, мляко, ванилия и 30 г захар. Оставят се така за известно време, за да попие течността. Печете за около час или до готовност на водна баня в загрята фурна.

Торта от стар козунак 

Необходими продукти: 

За яйчения крем:

1 л прясно мляко
2 яйца
1 ч. ч. захар 
7 с. л. брашно
70-80 г масло
ванилия по желание

За тортата

1 стар козунак
150 мл мляко
шоколад за украса
шоколадови пръчици
плодове за украса по желание (ягоди, боровинки, малини)

За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не много силен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте междувременно, докато тя се разтвори.

В купичка смесете до хомогенна смес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не много гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте енергично, за да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и така изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте много енергично до сгъстяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, за да обогатите вкуса, и разбъркайте. Захлупете съда, за да не става кора. Във форма с ринг постелете дъното и стените с прозрачно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с парчета козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.

Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с избраните от вас продукти за декориране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мръсните тайни на зодиите Само две секунди отнема на Овена да избухне за нещо дребно и незначително Д-р Ангел Кунчев със съвети как да се предпазим от ухапване от кърлеж Според думите му голяма част от мерките трябва да са насочени към домашните любимци.
На тези зодии сърцето им е голямо, те правят този свят по-красив Някои хора просто излъчват топлина, разбиране и желание да бъдат до другите Внимание! Ключова грешка в CV-то отблъсква работодателите Един от начините да демонстрирате стойността си е да разделите по-големите проекти на по-малки части
Шеста поред джакпот печалба за над половин милион лева Децата от ДГ „Звездица Зорница“ се запознаха с професията на медицинската сестра Темата за здравето, безопасността и първата помощ са изключително важни и сестра Атанасова представи по достъпен за децата начин оказване на помощ
Вдигна сватба Певицата в центъра на купона хвърля пачки на оркестъра Получим ли одобрение за еврозоната: Всички цени в евро и лева до месец Обозначаването в двете валути трябва да продължи 12 месеца
Зодиите с най-чиста душа Душата им е като чиста вода – дълбока, неподправена и изпълнена със състрадание Защо хората, родени на 2, 11, 20 и 29, съсипват живота си Датата на раждане съдържа много информация за това с какви данни сме дошли на този свят
Демерджиев за повдигнатото обвинение: Създаде се медийна димка Прокуратурата не го е извикала, за да чуе позицията му Последни места за майсторския клас на проф. Айля Улудере в Бургас Уникална възможност за младите флейтисти в рамките на фестивала „СОЛиСиМи“