Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво да правим с останалите козунаци от Великден

Ключови думи: козунак, великден, храна,

След края на Великден, вероятно сте се оказали затрупани с огромни количества козунаци. Как да ги „преработите“ и да ги използвате отново? Вижте няколко лесни рецепти за това.

Суфле от стар козунак
Ще ви трябват:

За суфлето:

250 г стар козунак
5 яйца на стайна температура
120 г кафява захар
50 г бял шоколад
масло за намазняване на формите за печене
щипка сол

За декорация:

портокалова кора
20-30 г лешници
100 г ягоди
Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Пържени козуначени филийки

Ще ви трябват:

1 ч. ч. прясно мляко 
4 яйца
2 с. л. захар 
ванилия – по желание 

Това вероятно е най-изпитаната и бърза рецепта за преработването на стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии, но разбира се с лека разлика. Козунакът се нарязва на дебели филии, а всяка от тях се овалва в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

Козуначен крем карамел

Необходими продукти:

100 г бяла захар (за карамелизиране)
30 г захар (за млякото)
стар козунак
3 яйца
400 мл мляко
ванилия

Това е най-сложната за изпълнение рецепта, но си струва. Първата стъпка е да подготвите две тави – една по-голяма и друга по-малка (която да влезе в нея). Карамелизирайте 100 грама захар в по-малката тава, а отгоре подредете нарязаните козуначени филии. Залейте ги със смес от разбити яйца, мляко, ванилия и 30 г захар. Оставят се така за известно време, за да попие течността. Печете за около час или до готовност на водна баня в загрята фурна.

Торта от стар козунак 

Необходими продукти: 

За яйчения крем:

1 л прясно мляко
2 яйца
1 ч. ч. захар 
7 с. л. брашно
70-80 г масло
ванилия по желание

За тортата

1 стар козунак
150 мл мляко
шоколад за украса
шоколадови пръчици
плодове за украса по желание (ягоди, боровинки, малини)

За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не много силен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте междувременно, докато тя се разтвори.

В купичка смесете до хомогенна смес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не много гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте енергично, за да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и така изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте много енергично до сгъстяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, за да обогатите вкуса, и разбъркайте. Захлупете съда, за да не става кора. Във форма с ринг постелете дъното и стените с прозрачно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с парчета козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.

Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с избраните от вас продукти за декориране.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Усложненията от грипа идват седмица след него Това се случва основно при пациенти с компрометиран имунитет, както при бременни и кърмачета Обявиха най-странната обществена поръчка. 9,2 милиона лева за конете на спецченгетата Пусната е от Столичната дирекция на вътрешните работи
Имахте ли необичайно главоболие и неразположение? Подгответе се за още! Ударила ни е силна магнитна буря, предстои още Атанас Зафиров: БСП ще има зам.-министри в три ведомства  Филип Попов ще бъде зам.-министър в МВР от БСП
Слагам 2 подправки от кухнята на мястото на праха и пералнята се чисти от всички боклуци с едно пускане Този метод ще я спаси от счупвания, запушвания и други замърсители Балъков ще играе в памет на Бекенбауер Голяма чест е за мен да се включа в турнира на футболните легенди за "Бекенбауер Къп" на 17 и 18 март в Мюнхен, каза футболистът ни 
Беззаконие в ж.к. Възраждане: Жители си запазват паркоместа с конуси и туби Ако им кажеш нещо, те заплашват, твърди бургазлия  Всяка неделя правя тези турски мекици с пълнеж от кайма, не сте яли нещо по-вкусно! Невероятно меки, ухаят разкошно и се приготвят изненадващо лесно
Пленумът на БСП предлага лидерът на партията да не се избира пряко Освен това има идея да отпадне лимитът от три мандата на депутат в парламента Някой ще остане на сухо на 14 февруари: Митничарите задържаха секс стимуланти В товарен микробус се превозват 7 кашона, съдържащи различни препарати за полова мощ, които не фигурират като стоки в товарителниците
Вече не купувам бульон, правя домашен без никаква химия, а издържа дълго време Рецептата е лесна, а и здравословна Жертвите на Ружа Игнатова ще търсят милиарди евро от България Нарушена е европейската директива за обезщетението на пострадали от престъпления, казва адвокатът им