Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате?
Съвременните хора не разполагат с много време за приготвяне и ядене на храна. Експертите обаче предупреждават: преяждането веднъж на ден е лоша идея. Повечето от нас са свикнали с традиционните три хранения на ден: закуска, обяд и вечеря. Но мнозина просто не могат без да похапват през целия ден.
Колко пъти всъщност трябва да се храни човек, за да бъде здрав и да поддържа добра фигура?
Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад.
Видове глад:
Обективно - поява на гладни контракции на стомаха, водещи до хранително-осигурително поведение. Субективно - дискомфорт в епигастриума, хипогликемия, гадене.
Защо хипоталамусът е възбуден? Ето причините:
"Гладна кръв"
Когато кръвта се прелива от гладно животно на добре нахранено, последното развива поведение за набавяне на храна (и обратно). „Гладната кръв“ активира невроните на хипоталамуса поради ниските концентрации на глюкоза, аминокиселини и липиди. Между другото, тук може да възникнат и симптоми на хипогликемия и гадене.
"Периферни контракции"
Контракциите на стомаха се предават на страничните ядра и водят до тяхното активиране. Тук вече има болка в епигастриума, усещане на "засмукване” вътре в стомаха.
От тези две проявления можете интуитивно да разберете: тялото е гладно.Вторият фактор, който трябва да имате предвид, е насищането. Възниква при задоволяване на чувството на глад, придружено от възбуждане на вентромедиалните ядра на хипоталамуса по принципа на безусловния рефлекс.
Характеристика на насищането:
Механорецепторите на стомаха се дразнят 15-20 минути след началото на храненето;
По време на хранене нивото на хранителните вещества в кръвта се повишава и вентромедиалните ядра на хипоталамуса се възбуждат. Това се случва 1,5-2 часа след началото на храненето.
Следователно, няма ясни стандарти, според които да трябва да ядете на всеки 2 часа или на всеки 5 часа; Всеки организъм е индивидуален, трябва да разчитате на чувството за глад и ситост.
И още един важен момент: няма нужда да разтягате продължителността на храненето - не забравяйте, че усещането за ситост не идва веднага. Тялото става сито 2 часа след хранене, тоест нормално е, ако искате да ядете след 2 часа или повече.Но ако са минали по-малко от два часа, тогава потърсете причината: стрес, дъвчене, докато слушате любимия си сериал, или небалансирано хранене.
В момента няма консенсус между учени, лекари и диетолози относно правилната диета и броя на храненията за подобряване на здравето, тъй като изследванията, проведени по тези теми, нямат достатъчно доказателствена база.
Въпреки това, някои общи препоръки могат да бъдат идентифицирани въз основа на същите няколко проучвания и мнения на гастроентеролози и ендокринолози.
Общите препоръки са следните: за стомашно-чревния тракт е полезно да се яде 5-6 пъти на ден, като прекъсването между храненията е най-малко 2,5 часа и не повече от 4 - това осигурява висококачествена чревна подвижност, освобождаване на нормални количества на жлъчката и стомашния сок за пълното усвояване на всички хранителни вещества от храната.
Но има проучвания, че при хора, предразположени към диабет, честото и разделно хранене с възрастта може да доведе до нарушено производство на инсулин и в резултат на това до диабет, така че ендокринолозите често прехвърлят пациенти с преддиабет или инсулинова резистентност на 3 хранения на ден. Честите и малки хранения не ускоряват метаболизма – това е мит.
За отслабване броят на храненията не играе специална роля, основното е калорийният дефицит. Храненето веднъж или два пъти на ден е лошо, тъй като това ще доведе или до липса на хранителни вещества, минерали и витамини , или до претоварване на стомашно-чревния тракт, ако се опитате да натъпчете дневния прием на храна в две хранения. Освен това такива големи интервали между храненията ще се отразят зле на здравето ви. Струва си да се отбележи, че здравето до голяма степен се влияе не от диетата, а от качеството на диетата, баланса на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и вода.
Добави Коментар