Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
Това e рeцeптата-мeчта за козунак на всяка домакиня, която нeнавижда цапанeто и дългото и уморитeлно мeсeнe на тeстото. При това готовото домашно козуначe си има и конци, и вкус – просто няма разлика с рeзултата от традиционнитe козуначeни рeцeпти.
Козунак без месене
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 яйца
250 мл прясно мляко
330 г захар
80 г мая
200 мл масло и олио
Ванилия
1 ч.л сол
Лимонова кора
Начин на приготвяне:
Маята се захваща в малко от топлото мляко с 2-3 лъжици захар и малко брашно. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат последователно продуктите, заедно с шупналата мая. Първо се бърка с лъжица, а след това – малко на ръка, колкото тестото да се събере на топка. Без да месите дълго, оставете тестото на топло да втасва 2 часа.
След това го оформете по желание, поставете във форма и оставете да втасва още 1 час. Печете на 180 градуса около 45 минути.