Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене

Ключови думи: месо, храна, миене, сурово месо, готвене

Хората, които не се опитват да изключат месото и животинските продукти от менюто си, обикновено не се свенят често да похапват добре приготвени сочни стекове.  Вече сме обръщали внимание на това как можем да ги направим още по-вкусни и крехки и какви грешки не бива да допускаме при приготвянето им.

Сега обаче ще се фокусираме върху друг важен детайл от процеса по приготвянето на стек и сурово месо като цяло. Много често сме виждали как нашите родители или баби неизменно измиват месото преди да пристъпят към неговото овкусяване и приготвяне.

Вероятно ние сами също го правим, но се оказва, че не само не е необходимо, но може да е вредно. От Better Homes & Gardens са се допитали до Мередит Каротърс, която е специалист по безопасност на храните към United States Department of Agriculture (USDA).

Според нея, точно както е с пилешкото, пуешкото месо или което и да било сурово месо - не е необходимо да го измиваме преди готвене. Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята. А това може да доведе до някои неприятни болести, причинени от храна.

"Кръстосаното замърсяване е прехвърлянето на вредни бактерии от една храна към други храни, дъски за рязане и прибори и това се случва, когато с тях не се борави правилно", казва още Каротърс. Според експерта, това най-често се случва при работа със сурово месо, птиче месо, яйца и дори морски дарове.

"Така че дръжте тези храни и техните сокове далеч от вече сготвени или готови за консумация храни и пресни продукти." От Европейския парламент също съветват да разделяме суровото месо, яйцата и морските дарове от готови за консумация храни.

От сайта на USDA пък става ясно, че в днешно време месото се почиства по време на обработката му и не е необходимо допълнително измиване от наша страна.

Ако все пак сме убедени, че трябва да измием месото или стека преди приготвяне, то след това е хубаво да почистим добре мивката, дъските и околните повърхности. Като Мередит Каротърс дори съветва да използваме дезинфектант, за да сме сигурни, че няма да пренесем бактерии по други храни.

Източник: lifestyle.bg
 

4
Коментара по темата
4.
Елементарно Уотсън
02.05.2024 19:42:12
Месото го купуваме от супермаркета и има доста дълъг срок на годност.
Защо?
Защото месото е обработено с дезинфектанти, също с боя, за да изглежда розово, свежо и чисто. Това производителите няма да го напишат на етикета.
По принцип е добре да се измият отровните дезинфектанти и боята преди да се сложи в тигана или тенджерата.
3.
до 1
02.05.2024 18:29:42
Объркал си тематиката, палячо. Няма да ти платят.
2.
НЯКОИ не го мият?
02.05.2024 18:28:19
За пръв път чувам някой ДА ГО мие, но тук могат да се видят какви ли не щуротии, меко казано. Някой от вас да мие месо или да е чувал за подобна практика? Питам просто от любопитство... не че имам намерение да го правя.
1.
Фара
02.05.2024 17:59:15
Ебати русоробските глупости
  Добави Коментар
Прекръстиха Иво Аръков на Каръков след три греди в Hell`s Kitchen Актьорът сподели, че се притеснявал да не вдигна топката и да уцеля флага на Тайланд, за да не му се наложи да готви нещо азиатско  Български град се тресе В баскетболна истерия
Каза много важни думи Свързани с Космоса и "Дракон" Изненада американската полиция Тюленче реши да се разхожда далеч от водата
Румен Радев: Само единни ще съхраним България в глобалния смут, онази светла република на Левски С болка трябва да признаем, че ние сме разделен народ във време разделно и това е опасно, предупреди президентът Светлана към шеф Ангелов: Не ме наричай повече Гущерова, защото вече съм свободна Тя обеща да каже на боса на Hell`s Kitchen насаме дали има в живота й друг
Петя Точева пое голям риск и готвачките размазаха сините в Hell`s Kitchen с 12:0 Ако бяхме загубили, си заминавах от шоуто, но за жалост на някои ще остана още дълго време да ги дразня, сподели гимнастичката от Бургас  Почина внезапно От инфаркт
Събра погледите на 60 години Кортни Кокс е в отлична кондиция Бургазлия разказа на премиера за фурора си в Полша Цанко Цанков отвя конкуренцията на Световна купа
Нови силни трусове до България В Санторини е много опасно Машинист загина при катастрофа между товарни влакове Има българска следа