Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене

Ключови думи: месо, храна, миене, сурово месо, готвене

Хората, които не се опитват да изключат месото и животинските продукти от менюто си, обикновено не се свенят често да похапват добре приготвени сочни стекове.  Вече сме обръщали внимание на това как можем да ги направим още по-вкусни и крехки и какви грешки не бива да допускаме при приготвянето им.

Сега обаче ще се фокусираме върху друг важен детайл от процеса по приготвянето на стек и сурово месо като цяло. Много често сме виждали как нашите родители или баби неизменно измиват месото преди да пристъпят към неговото овкусяване и приготвяне.

Вероятно ние сами също го правим, но се оказва, че не само не е необходимо, но може да е вредно. От Better Homes & Gardens са се допитали до Мередит Каротърс, която е специалист по безопасност на храните към United States Department of Agriculture (USDA).

Според нея, точно както е с пилешкото, пуешкото месо или което и да било сурово месо - не е необходимо да го измиваме преди готвене. Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята. А това може да доведе до някои неприятни болести, причинени от храна.

"Кръстосаното замърсяване е прехвърлянето на вредни бактерии от една храна към други храни, дъски за рязане и прибори и това се случва, когато с тях не се борави правилно", казва още Каротърс. Според експерта, това най-често се случва при работа със сурово месо, птиче месо, яйца и дори морски дарове.

"Така че дръжте тези храни и техните сокове далеч от вече сготвени или готови за консумация храни и пресни продукти." От Европейския парламент също съветват да разделяме суровото месо, яйцата и морските дарове от готови за консумация храни.

От сайта на USDA пък става ясно, че в днешно време месото се почиства по време на обработката му и не е необходимо допълнително измиване от наша страна.

Ако все пак сме убедени, че трябва да измием месото или стека преди приготвяне, то след това е хубаво да почистим добре мивката, дъските и околните повърхности. Като Мередит Каротърс дори съветва да използваме дезинфектант, за да сме сигурни, че няма да пренесем бактерии по други храни.

Източник: lifestyle.bg
 

4
Коментара по темата
4.
Елементарно Уотсън
02.05.2024 19:42:12
Месото го купуваме от супермаркета и има доста дълъг срок на годност.
Защо?
Защото месото е обработено с дезинфектанти, също с боя, за да изглежда розово, свежо и чисто. Това производителите няма да го напишат на етикета.
По принцип е добре да се измият отровните дезинфектанти и боята преди да се сложи в тигана или тенджерата.
3.
до 1
02.05.2024 18:29:42
Объркал си тематиката, палячо. Няма да ти платят.
2.
НЯКОИ не го мият?
02.05.2024 18:28:19
За пръв път чувам някой ДА ГО мие, но тук могат да се видят какви ли не щуротии, меко казано. Някой от вас да мие месо или да е чувал за подобна практика? Питам просто от любопитство... не че имам намерение да го правя.
1.
Фара
02.05.2024 17:59:15
Ебати русоробските глупости
  Добави Коментар
Училището в Свети Влас дарява значителна сума на дете в нужда Инициативата намери огромна подкрепа Отвратен съм от чалгата в новогодишните програми, каза Васко Кръпката Ако може да се вярва на социалните мрежи, и редовите зрители не са особено очаровани от това, което ни предложиха големите телевизии в празничната нощ
Изкуство на Богоявление: Тройната Хармония Йордановци в Хармония: Творчески Пътешествия на Маринов, Ангелов и Петров Как Айтос ще посрещне Йордановден Вижте програмата 
Мащабна профилактична кампания стартира университетска болница „Дева Мария“ Прегледите ще бъдат напълно безплатни след запазен час на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com Бургас скърби! Почина голяма спортна легенда Той остави траен отпечатък върху спорта в Бургас и България. Неговите успехи се превърнаха в източник на вдъхновение за поколения състезатели, пише в съболезнованието си кметът Димитър Николов
Паркирането пред блоковете става платено - 60 лева за паркомясто Кандидатстването за платените паркоместа става съгласно критериите в общинската наредба Почина уважавана учителка "Отиде си един прекрасен учител и човек, който завинаги ще остане в нашите сърца", написаха още от ръководството на НУМТИ в страницата си във Facebook
Сбогуваме се с Краси Куртев на 11 януари Опелото ще е в катедралния храм "Света Неделя" 14-годишна забременя в тоалетните на столичен мол Ние с баща й бяхме в шок, защото дори не знаехме, че е започнала да води полов живот, споделя майката
Вехне в затвора, но да свиква, защото ще остане там до края на дните си Последните събития около съдебните му изслушвания предизвикват както шок, така и вълна от конспиративни теории, които сякаш стават все по-правдоподобни с всяка нова подробност Докога ще търпят този некадърник Време е мързеливият господин, на когото любимите реплики са "търпение" и "другата седмица" да напусне клуба завинаги и да направи място за истински спортен директор