Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!

Ключови думи: Александрийско тесто, козунак

Всички вече сме в трепетно очакване на празниците. Именно покрай тях не само, че почиваме, ами и се събираме с приятели и роднини.

Разбира се в повечето случаи това се случва на маса. По традиция трапезата е отрупана с какви ли не вкусотии.

Попаднахме на една уникална рецепта за козунак с Александрийско тесто.

Повярвайте – няма такава вкусотия.

Необходими продукти за козунак от александрийско тесто:
– 1 л. Сварено прясно мляко
– 1 кг. захар
– 500 г масло
– 10 яйца
– 3 жълтъка
– 150 г прясна мая
– 100 г стафиди
– 100 г захаросани плодове
– коняк 20 мл

Ето как да приготвим тази вкусотия:
Подгответе необходимите продукти – всичко трябва да е със стайна температура. Вземете най-висок клас брашно. Маята може да се използва прясна или суха. Маслото е най-доброто, не го замествайте с маргарин. Трябва да е със стайна температура.

Яйцата се разбиват леко, маслото се нарязва на парчета, всички продукти се смесват с топло прясно мляко и се оставят на топло място за 8-12 часа (може да престои и една нощ).
След това добавете: 1 ч.ч. сол, 200 гр. задушени стафиди, захаросани плодове, 2-3 пакетчета ванилова захар, 2 с.л. коняк.

Добавете около 2,5 кг брашно, замесете меко, гъсто тесто, потапяйки ръцете си в олио. Оставете да втаса за час и половина докато удвои обема си.

Напълнете 1/3 от формичките. Изчакайте да се надигне и да не достигне горния ръб на 2 см.

Пече се 10 минути на 200°C и още 25 минути на 180°C.

Оставете да се охлади. След това внимателно извадете и поставете настрани върху дебела кърпа. След което по желание добавете отгоре глазура и украса.

Рецепта за глазура:
Охладени белтъци се разбиват на пухкав сняг, първо на ниска скорост, след това постепенно увеличавайте скоростта. Продължавайки да разбивате, добавете на части пресята пудра захар. 

В самия край добавете лимонов сок и продължете да разбивате още малко. Глазурата трябва да е с еднородна консистенция, гладка и лъскава. 

За сгъстяване на глазурата добавете пудра захар, но малко по малко. / jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Археологически музей ще бъде издигнат в Обзор В последните няколко години община Несебър направи значителни инвестиции в инфраструктурата на Обзор Спортна България скърби Отиде си млада баскетболна надежда
Обесилият се полицай оставил предсмъртно писмо? Жената, с която живее, го заварила същата нощ да пише на бял лист Дари 20 милиона Железния получи хонорар от 20 милиона долара за боя с Пол и дари сумата до цент
Ето кой ще печели „Биг брадър" Зрителите три пъти спасяват от изгонване фризьорът с трудно детство Марио "Путин е Хитлер на този век" Легендарен журналист скочи словесно на Владимир Путин
Закъса Предлагат се звездни дрехи "втора употреба" Напук на МНС Орбан кани Нетаняху в Унгария
Близо 12 000 контрабандни „маркови“ стоки задържаха на МП Лесово По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас Майка на нападнато момиче в София: Банди ходят в мола за грабежи и изнасилвания Има групи, които се бият, носят оръжия – боксове, ножове, каза тя
Британски генерал: Готови сме да се бием с Русия още сега И все пак британските сухопътни сили имат редица проблеми  Може ли доц. Киселова да оглави парламента и да се сложи край на политическата криза? Политолог предлага нов критерий за избор на председател - ситото да е по научни степени