Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!

Ключови думи: Александрийско тесто, козунак

Всички вече сме в трепетно очакване на празниците. Именно покрай тях не само, че почиваме, ами и се събираме с приятели и роднини.

Разбира се в повечето случаи това се случва на маса. По традиция трапезата е отрупана с какви ли не вкусотии.

Попаднахме на една уникална рецепта за козунак с Александрийско тесто.

Повярвайте – няма такава вкусотия.

Необходими продукти за козунак от александрийско тесто:
– 1 л. Сварено прясно мляко
– 1 кг. захар
– 500 г масло
– 10 яйца
– 3 жълтъка
– 150 г прясна мая
– 100 г стафиди
– 100 г захаросани плодове
– коняк 20 мл

Ето как да приготвим тази вкусотия:
Подгответе необходимите продукти – всичко трябва да е със стайна температура. Вземете най-висок клас брашно. Маята може да се използва прясна или суха. Маслото е най-доброто, не го замествайте с маргарин. Трябва да е със стайна температура.

Яйцата се разбиват леко, маслото се нарязва на парчета, всички продукти се смесват с топло прясно мляко и се оставят на топло място за 8-12 часа (може да престои и една нощ).
След това добавете: 1 ч.ч. сол, 200 гр. задушени стафиди, захаросани плодове, 2-3 пакетчета ванилова захар, 2 с.л. коняк.

Добавете около 2,5 кг брашно, замесете меко, гъсто тесто, потапяйки ръцете си в олио. Оставете да втаса за час и половина докато удвои обема си.

Напълнете 1/3 от формичките. Изчакайте да се надигне и да не достигне горния ръб на 2 см.

Пече се 10 минути на 200°C и още 25 минути на 180°C.

Оставете да се охлади. След това внимателно извадете и поставете настрани върху дебела кърпа. След което по желание добавете отгоре глазура и украса.

Рецепта за глазура:
Охладени белтъци се разбиват на пухкав сняг, първо на ниска скорост, след това постепенно увеличавайте скоростта. Продължавайки да разбивате, добавете на части пресята пудра захар. 

В самия край добавете лимонов сок и продължете да разбивате още малко. Глазурата трябва да е с еднородна консистенция, гладка и лъскава. 

За сгъстяване на глазурата добавете пудра захар, но малко по малко. / jenata.blitz.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Девата да се пази от измамници, а Стрелецът да внимава с пари! Хороскоп за деня – 22 януари 2025, сряда  Измамен пенсионер платил 50 000 лева за жилище, продадено от строителя Оказва се, че има още потърпевши
Нов млад "лъв" е луд по нея? Деми Мур е сексимвол на киното, пак я свързват с млад любим 76 са вече жертвите на пожара в турския курорт Карталкая Ранените са 51
През 2019 тя бе елегантна първа дама, а сега налага волята си Сега вече Мелания е строга и решителна Дама до съпруга си, решителен и напорист лидер на "Революцията на здравия разум" Тежка атака по Стойчо Младенов Ето какво твърди бивш "червен" ръководител
Нафтата се подсилва Нуретин Пюскюлю подписа с тима Постави интересен ултиматум Феновете на киното може отново да гледат Джим Кери до ослепителната Диас
Психолог с анализ за мъжката шапка на Мелания, искала да каже, че е най-добрата Според него първата дама сякаш крещи на присъстващите, че си запазва правото аз да ги гледа, а не те нея Зелените ревнаха срещу Тръмп, тръбят за климатичен геноцид и вещаят катастрофални последици  Има ли опасност от ускоряване на глобалното затопляне, след като САЩ напусна пак  Парижкото споразумение за климата
Показа се почти гола Геня обра десетки хиляди лайкове по бельо Ники Кънчев и дама с чувство за хумор "взривиха" залата на "Стани богат" Водещият пак показа голяма обща култура