Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Направете това лесно и вкусно козуначено руло за Великден (ВИДЕО)

Ключови думи: козуначено руло, великден, флагман

Великден или Възкресение Христово се счита за най-големия и най-светъл празник за православните християни. Подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

Задължителен елемент в празничните меню е приготвянето на козунак.

В началото на XVII век, френски хлебар е омесил първия козунак за празника и поставил началото на тази традиция, която съхраняваме и до днес. По стар български обичай за Великден нашите баби сами са си месили козунаците.

Ако все пак ви се струва трудно сами да си приготвите козунак, то ето една доста по-лесна рецепта за козуначено руло.

 Ето необходимите продукти:

800 г брашно за козунаци
3 яйца размер L
190 г захар
200 мл прясно мляко
160 г краве масло
30 г жива мая
1 щипка сол
1 пакетче ванилия
1 лимон
настъргана кора
50 мл ром
220 г шипков мармалад
1 яйце за намазване
орехи за поръсване
захар за поръсване
брашно за разточване

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне.

2. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.

3. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.

4. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.

5. Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

6. Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.

7. Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.

8. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.

9. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи.

10. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 30-40 минути.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Претърпя тежка злополука Кристоф Ламбер бе приет по спешност в болница Почина в агония заради родители-изроди Почти пет години след смъртта на малката Джейлен, осиновителите ѝ получават присъди
ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация След 9 години съдебна битка, „Азбукари“ спечели делото срещу МОН Вижте как исполините от „Живот на кантар“ вдигат гуми с тегло 450 кг и пренасят 1 тон пясък Бургазлийката Виолета Пефтичева финишира първа, но конкурентите й в нейния отбор се очаква да се опитат да я изхвърлят от шоуто
Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Влиза трети мъж Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда От справките става ясно, че Стефан Попопв - Чефо е получавал 6000 лв. месечно като частно лице, а фирмата му "СВП 93" е взимала отделно 4000 лв. на месец без ДДС
Съобщиха прекрасна новина за нея "Златното момиче" Християна Тодорова стана майка Направи любопитно признание Защо Скарлет Йохансон не се снима с фенове?
Не съм болен от рак Той обясни, че естетиката е била напълно на заден план и се е подложил на процедурата не само защото не е бил доволен от начина, по който е изглеждал Мартин се оказа страшно ла*но Елвира бе подложена на унизителен линч от двамата "ергени"
Умря след употреба на райски газ Тя беше еротичен модел в Онлифенс Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Адвокатът с реакция