Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден
Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, които първоначално ще бъдат един път месечно. Във фокуса на нейните интереси е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.
Преяждането и прекомерната употреба на алкохолни напитки е вредно винаги, но при изобилните трапези, които традиционно правим по празниците, тези две явления не са рядкост. Това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания като панкреатит, язва, гастрит, колит и да доведе до декомпенсация на хронично чернодробно заболяване.
За да не се стига дотам правилото е да сме умерени с храната и напитките на празничната маса и след това.
Яйцата са важна част от празничния ритуал за Великден, а за всеки български дом боядисването им е заредено с много приятни емоции. Яйцата са изключително хранителни и въпреки че имат определен алергенен потенциал, техните ползи превишават недостатъците.
В едно голямо яйце има около 72 калории, 6 грама протеин и 5 грама полезни мазнини. То съдържа витамините D, E, K, B6, калций и цинк. Освен това едно яйце притежава над 200 мг холестерол, което е над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг. Трябва да се уточни, че холестеролът в диетата не повишава непременно холестерола в кръвта. Тялото ни има нужда от холестерол, който участва в изграждането на клетъчните мембрани и в синтеза на витамин D и жлъчни киселини.
Яйцата съдържат също магнезий, фосфор и калий, които подпомагат здравето на костите, сърцето и мускулите.
Според научните изследвания, ако нямаме проблеми с холестерола, напълно приемливо е да си позволим до 3 яйца дневно. Независимо от факта, че по-голямата част от населението попада в тази група, аз препоръчвам за великденската трапеза консумацията на не повече от 2 яйца. При пациенти с висок холестерол и жлъчно-каменна болест - не повече от 3 яйца седмично.
По отношение на яйцата, за най-добри здравословни резултати е хубаво да си даваме по няколко дни в седмицата почивка. Също така е добре да купуваме яйца от биологично отглеждани кокошки, за да избегнем възможността от наличие на хормони и антибиотици в тях.
Другата традиционна храна за празника е козунакът, но нека не забравяме, че той е един доста калоричен продукт - 400 калории на 100 грама, който също трябва да се консумира с мярка. Много трябва да внимаваме с качеството.
В днешно време купуваме стандартен полуфабрикат, който няма нищо общо с истинския козунак, приготвен от пресни яйца, домашно мляко, масълце, захар, ванилия, лимонена коричка. Купешкият е докаран на вкус и мирис, на всичко отгоре е доста издръжлив във времето. И това личи от съдържанието на продуктите, в които единственото истинско нещо е брашното. Изкуственият подсладител се предпочита от производителите, защото е много по-евтин от захарта, а е 30 пъти по-сладък от нея, тоест нужно е сравнително малко количество. Точно той е една от най-вредните съставки в евтините козунаци. Вредата на синтетичния подсладител върху организма е доказана отдавна. Панкреасът получава сигнали, че в тялото постъпва нещо сладко и той започва да произвежда инсулин, за да регулира кръвната захар. Но истински захари, на които инсулинът да реагира няма, той не разпознава тези изкуствени подсладители и нивото му в кръвта остава високо. В резултат на това апетитът се повишава до „вълчи“, особено към сладка и мазна /калорийна/ храна и се стига до небалансирано ниво на кръвната захар. Ето основата на народната мъдрост „гладен и дебел“. Това се получава при системна злоупотреба с изкуствени подсладители, които са в изобилие в безалкохолните напитки, сокове в кутии, много от сладкишите и други сладкарски изделия.
В козунаците се влагат и много Е-та, които се прилагат за по-голяма трайност, вкус, за добър цвят и търговски вид. Те могат да предизвикат алергии, храносмилателни разстройства, кожни обриви, свръхвъзбудимост, особено при децата.
Освен това по Великден е прието да се приготвя и агнешко, което е изключително полезно червено месо. В него съдържанието на холестерол е значително по-малко от другите червени меса. Наситено е с различни витамини, сред които е витамин В12, както и цинк, желязо, магнезии и витамин D.
Важно е да не се прекалява с употребата му, да не е тлъсто и порцията да съдържа не повече от 120г. То трябва да се се консумира с повишено внимание от хора с висок холестерол и пикочна киселина, поради богатия му източник на пурини.
Особено подходящо е след празниците да направим няколко детоксикиращи дни. За бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини съм разработила специфични програми и активно ги препоръчвам на моите пациенти.