Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта

Ключови думи: рецепта, козунак, сушени плодове, захар

Необходими продукти:

брашно - 1 кг;
мая - 40 г;
яйца - 6 бр.;
масло - 200 г
прясно мляко - 250 мл;
захар - 300 г;
кората на 1 лимон;
2 пакетчета ванилия;
сол - 1 щипка;
ром - 1 с.л.;
стафиди;
сушени кайсии;
захар - за поръсване;
1 жълтък - за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка Плащат по 500 долара на вечер на Малдивите, ще останат там поне до март Риалити звезди станаха родители Неделчо записва подкаст, докато Ния ражда
Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров Високата блондинка и милионерският син повече от два часа се забавляваха в заведение на малка уличка, успоредна до булевард Витоша Спешни мерки след този бой ММС осъди хулиганските прояви
Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история Първата мисия за сезона ги отведе в монтанското село Горна Вереница, където един 8-годишен герой и неговият всеотдаен дядо оцеляваха в стара, рушаща се къща Мъж опита да хвърли "Молотов" по автомобил, но се самозапали Куриозният случай е от Лондон
Набиха делегат на БФС пред погледа на Гонзо Кирил Манолов получи удар в лицето от фен Правото на пенсия не се погасява по давност За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2025 г., осигурените лица трябва да имат навършена минимална пенсионна възраст и определен стаж
Всеки, който сменя личния си лекар, трябва да знае това Как да установите дали сте включени в листата на джипито Какво става в "Ергенът"! Нова участничка влиза в шоуто, а Виктор не се връща в къщата Ще има първата целувка
Защо Хелс Китчън я глоби с 30 хил. лева Прецакаха го със страшна глупост Българинът обаче беше сериозно ощетен, тъй като по време на второто му спускане незнайно защо четирима човека от организаторите бяха по трасето, пречейки на преминаването му