Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта

Ключови думи: рецепта, козунак, сушени плодове, захар

Необходими продукти:

брашно - 1 кг;
мая - 40 г;
яйца - 6 бр.;
масло - 200 г
прясно мляко - 250 мл;
захар - 300 г;
кората на 1 лимон;
2 пакетчета ванилия;
сол - 1 щипка;
ром - 1 с.л.;
стафиди;
сушени кайсии;
захар - за поръсване;
1 жълтък - за намазване.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а отгоре поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове, пише gotvach.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
САЩ анулират договорите си с Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтерс Няма да плащаме на външни медийни компании, за да ни казват какви са новините, заяви съветничката на Тръмп - Кари Лейк Почина забележителен българин Отиде си проф. д-р инж. Петър Пенев – светило в българската картография
Истината за Зуека и Капките Маги Халваджиян говори от година с него  Принц Уилям може да получи нова титла Вижте подробности
Уби баба си, а сега иска свобода На първа инстанция е осъдиха на 17 години затвор Защо Роксана иска Рачков да е с нея в асансьора на "Капките" Певицата навремето заседнала за цели 32 минути, от тогава не се качва сама
Тъжният финал на Пищова: От „цар на жените“ до самотен гроб Нито една миска не го изпрати  Каза стряскащи думи Очаква ни разлика от 20° между събота и вторник, според Георги Рачев
Преодоля селския си диалект Макар че днес вече говори изчистено, певицата откровено признава, че преходът не е бил лесен Новите депутати полагат клетва, Илиян Илиев от МЕЧ се отказа Рокади в НС
САЩ с удар по интересите на Русия... От финансово естество Министър Мирослав Боршош обсъди развитието на туризма в Костенец с местната власт Ето какво се случи