Гавра с хотелиерите от Слънчев бряг! Може да си наемат персонал от Непал, ама друг път
Хотелиерите може да си наемат персонал от далечен Непал заради хроничният недостиг на кадри по морето. Надеждата това да се случи този сезон обаче увяхна, след като от Външно министерство обявиха, че чужденците ще могат да си получат визите, но едва на 24 ноември.
"Документи на служители от трети страни са входирани в началото на годината. Излязоха ни разрешителните за работа и сега получихме от Външно министерство, че могат служителите да отидат да си получат визите - на 24 ноември тази година. А, за съжаление, на 24 ноември нашият летен сезон е приключил. Конкретно, в случая става въпрос за служители от Непал", казва Александър Александров пред бТВ.
Кореспондентът Лора Стаматис пък уточни, че той е генерален мениджър на хотел, който отваря след три дни. Целият наличен персонал е ангажиран в подготовката за посрещането на първите туристи.
Според оценка на Института за пазарна икономика 27000 души са необходими само за работа по Южното Черноморие, изтъкна пък водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев.
"Трудностите са в самото начало да разберат основите на камериерството и какво точно се изисква от самите тях. Но мисля, че много бързо самите жени проявяват интерес и бързо свикват с работата", коментира Ирина Манолова - старша камериерка.
Сред опитните камериерки е Стефка Йорданова - на 71 години, работи нощни смени.
"Аз през деня съм свободна, вечер от 17:00 до 01:00 часа и ако ме събудят, ако дойдат и не е приготвено, аз идвам и оправям всичко“, казва тя и посочва, че е много доволна от заплащането си.
Липсват обаче работници в кухнята. От над 200 души персонал в хотела, поне 100 са необходими за ресторантите на комплекса.
"Тази година се надяваме, че ще получим една група от Узбекистан, също така работим с хора от Турция. И от Непал очакваме също една група от хора, които така или иначе за нас ще бъдат изненада. Нямаме представа с какви хора точно ще работим. Една голяма част от персонала, който ние обучаваме, всъщност констатираме накрая, че сме вложили някакви усилия напразно. От тях много малък процент възприемат това, което на нас ни е необходимо като краен резултат”, казва главният готвач в хотела Невена Сустова.
"Много е трудно при този къс сезон да се направи печеливш бизнес модел, който да е атрактивен и за сезонните работници, а същевременно ние да можем да предоставяме добър продукт на атрактивна цена. Ще се справим, както сме се справяли винаги - на мускули и с компромиси. За съжаление обаче компромисите са за сметка на продукта", посочва Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.
Едно от решенията е държавата да инвестира в повече професионални училища и повече практически обучения в средното образование.
“Физически няма хора. Със сигурност сезонът ще завърши с недостиг на работна ръка. Едно от най-бързите решения е внос на кадри. Най-вероятно Агенцията по заетостта ще издаде около 10 000 разрешителни за работа и ние отново ще бъдем далеч от тези 27 000 кадри, които се търсят само по Южното Черноморие“. Това коментира в „Тази сутрин“ Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската конфедерация по заетостта.
Според него посолствата ни извън България не са подготвени за обема на търсене. Предходните години ситуациите са били сходни, а ако не се вземат мерки, ще бъде същото и за зимния сезон, и за следващия летен сезон.
„Вносът на хора е едното решение, дългосрочното е връщането на българите от чужбина. Имаше отлив на кадри по време на COVID-19 и една част от тях отидоха в други индустрии“, коментира Георги Първанов.
„Трябва да се вземат мерки от страна на държавата превантивно, а не да чакаме да излезе тази дупка отново зимата“, посочи още той.
По думите му заплатите в сектора са претърпели сериозен ръст, има и допълнителни придобивки.
„Има позиции, които се конкурират с държави като Гърция, Малта, Испания“, заяви Първанов.
Очакванията са сезонът да бъде като миналата година и дори по-добър.
Георги Първанов предупреди за измами в WhatsApp с изключително атрактивни предложения за работа, при които се изиква банкова сметка, заплащане на такса или кликване на линкове. Той призова да бъдем вниманителни и да сме наясно, че добрите предложения на работа идват по имейл и с реални срещи.
До банкрута , номер 42 е много прав - не трябва никой да се меси. Кой колкото му е на сърце да плаща и на който ще.
Държавата е бедна и заета с проблеми, няма време за специални хора.
... В качеството си на какъв си позволяваш да ми казваш какво да работя??!!...
... Ми ставай астронавт там вземат по 500 хил. долара!!!...
!!!Според Международната Конституция!!!:
!!!Всеки човек има правото да работи каквото си иска с достойно заплащане и добри условия на труд!!!
... Въобще тука става въпрос за огромен проблем със катастрофални произтичащи последствия за много хора от народа, гавра с работника във всякакво отношение!!!!...
...
Сезонния туризъм е много сложен бизнес и не ви е работа, кой какъв персонал ще си вземе .
Kато не ви отърва заплащането ,бачкайте програмисти .Там дават по 20000 лв , ама вие май спряхте да учите в 5 клас
2012 бях на Френската Ривиера. Тогава имаше голяма безработица в Испания и имаше много испански сервитьори, но момчетата говореха достатъчно френски и английски, а и самият испански е също разпространен език, за разлика от българския. Аз самата работих в началото на "демокрацията" едно лято в Гърция в едно селско ресторантче, но бях понаучила малко гръцки преди това. Тъй като това не беше туристическо място, гръцки беше достатъчен, но в курорти с международна клиентела английският е задължителен. Но от друга страна, както при вица за милиционерите (вижте го тоя, говори 5 езика и пак не можа да се оправи), нашенският кухненски, а и не само, персонал говори единствено български и в най-добрия случай може да вдене само руски. Как ще се оправят в тая кухня?! Чужденци, според мен, могат да се ползват тук само за почистване и евентуално градинарство.
Аз в хотели с чужд персонал у нас не бих почивал. Цените им като в Гърция, че и по-високи, храната им по-лоша, персоналът - чуждоземци... За какво да си тровя нервите с местни апапи, помислили се за хотелиери?
..
Решението е в самите работодатели, а именно високо заплащане и добри условия на труд, в широкият смисъл на думата условия: работно време и т.н.
...
Те и работодателите Знаят, че е това РЕШЕНИЕТО... и ни знаем ... и те знаят ... и Всички знаят... ама
Хахаха
Бъдете живи и здрави!
П.с.
Не отивайте сезонна работа... това е с извинение голям к%р!
Според мен не е заради доброто заплащане. Заради изгрева е .
-Остатъците от сутришните макарони... вътре в супата на обяд
-Остатъците от кюфтетата...към мешана скара за вечеря...
- Вкарване на дом.алкохол...в маркови бутилки...
Спирам...че подивях!!!
Всички са подставени лица. Истинските собственици са на сянка.
След като цените са същите или сходни с ЕС пригответе се са плащате нормални заплати.
Иначе о!о
И ВЗИМА на работа първите нари
едили се най-отпред
Шейха НЕ строда от липса на работна ръка що така ве брачету ми що
Не дават пари на персонала.
Мутренско отношение към клиентите.
Никога не бих отишъл на почивка на Българското черноморие
Айде почнете да плащате !