Бутикова пекарна отвя по скъпотия сладкарницата а Линда Петкова, продава козунак за 200 лева
200 лв. струва килограм козунак за Великден в някои бутикови пекарни. Колосалната цена шашна дори корифея в кухнята шеф Андре Токев. Баш майсторът заяви, че не би купил толкова скъп обреден хляб. И допълни, че направата му вкъщи ще излезе около 25 лева на всяка домакиня.
Космическата сума за бутиков козунак буквално отвя и скъпотията в сладкопекарната на Линда МакКензи-Петкова, съпругата на експремиера Кирил Петков.
В сладкарницата на Петкова един козунак се продава за 60 лева и то само с предварително записване и капаро. Канадката уточни, че нейните тестени изкушения са безглутевнови, което ги прави изключително полезни и подходящи за хора с глутенова непоносимост. Нещо повече, бившата министерша е категорична, че работи само с най-висококачесвени продукти.
Линда изби рибата, продава великденски козунаци за 59 лева
"Знаете, че "Ферари" и "Порше" имат различни цени, отколкото едно "Рено" и един "Фиат". Ние не може да определяме цената на козунаците. Производителите, сладкарите или пекарите решават каква да е тя, а ние ще решаваме дали ще искаме да закупим този козунак. Има козунаци, за които пекарите сами си мелят брашното, купуват органични яйца и това ги прави по-скъпи продукти. Както има и бургер за 200-300 евро със злато и хайвер. Аз няма да си го купя, но има хора, които ще дадат тези пари", допълни шеф Токев.
Топготвачът каза още, че определено има и нотка пиар във формирането на тази цена.
"Много хора ще предпочетат да купят този скъп подарък, за да впечатлят някого, а няма да си го хапнат сами. За мен повече е маркетинг", заяви още кулинарният гуру.
Т.нар. "органични яйца" са последният хит на пазара. Те са двойно и тройно по-скъпи от техните обикновени събратя.
По думите на фермерите, органичните яйца са отгледани в отдалечени от магистрала и човешка индустрия райони. Кокошките се хранят само с трева, чиято почва не е торена с изкуствени торове. Пернатите се наслаждавали на 100% еко обстановка. На органичните кокошки не се давали смески от изкуствен произход, както и хормони.
В момента едно органично яйце се търгува за 1,30 лв. За справка - обикновеното струва 0,50-0,60 лв.
Източник: труд