Този постен кекс в пъти е по-вкусен и мек от тези с мляко и яйца!
Кекс без мляко и яйца може да има по-мек и лек вкус от този с мляко и яйца. Можете да повлияете на вкуса с различни съставки, като плодове, ядки или шоколад.
Необходими продукти:
За бялата част:
200 g брашно
220 мл гореща вода
150 g кристална захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка сол
1 чаена лъжичка ванилова есенция
60 мл олио
За тъмната част:
30 г какао
150 g захар
180 g брашно
240 мл гореща вода
1 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол
1 чаена лъжичка ванилова есенция
60 мл олио
По избор:
Пудра захар за поръсване
стафиди
Ядки
Шоколадова глазура за заливане
Начин на приготвяне:
За светлото тесто смесете горещата вода с олиото, есенцията и разбъркайте.
Добавете останалите насипни съставки към брашното и разбъркайте.
Смесват се в течната маса и се разбъркват до еднородна смес.
Кексът се реди в силиконова или намаслена и поръсена с брашно форма.
При тъмната част процедираме по същия начин, само че в сухата смес се добавя и какаото.
Изсипете тъмната смес върху светлата и разбъркайте с дървена клечица, за да се “нашари” кексът.
Пече се на 180 градуса около 40 минути.
Украсете готовия кекс с шоколадова глазура.
Проста шоколадова глазура за кекс
Имаме нужда от:
100 г черен шоколад
50 г краве масло
2 лъжици захар
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада и маслото на малки парченца. Слагат се в тенджера и се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане.
Добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата леко да се охлади и след това я залейте с нея готовия кекс.
Желаем ви добър апетит!
Добави Коментар